Doi angajați ai Spitalului Victor Babeș au fost reținuți de către procurori, pentru ucidere din culpă, în cazul tragediei produse în aprilie la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, unde trei pacienţi infectaţi cu COVID au murit după o defecţiune la TIR-ul ATI. Potrivit procurorilor, instalația de oxigen s-a oprit din cauza unei erori umane.

Spitalul Victor Babes din BucurestiFoto: AGERPRES

Primele concluzii în anchetă arată că o eroare umană ar fi dus la supraalimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale, conform surselor citate.

Cele două persoane reținute sunt un instalator şi şeful Serviciului tehnic al spitalului, care vor fi duși la Judecătoria Sectorului 3 cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ce spun procurorii Parchetului Tribunalului București:

  • În 12 aprilie, în intervalul orar 16,55 - 16,57, bărbatul angajat pe postul de instalator a manipulat necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, ducând astfel la decesul a trei pacienţi.
  • Șeful Serviciul Tehnic al spitalului nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021 - 12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile, în afara parametrilor optimi.
  • În acest context, în 12 aprilie, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16,54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, șeful de serviciu i-a cerut subalternului său să meargă la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără să îl instruiască în prealabil cum funcționează instalaţia.
  • Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de către instalator, fapt ce a dus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi.

Spitalul "Victor Babeş": Angajaţii reţinuţi îndeplinesc condiţiile legale şi de pregătire profesională

Angajaţii Serviciului tehnic din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" care au fost reţinuţi "îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi", susțin reprezentanții unității medicale, într-un comunicat de presă.

Ei mai spun că au "acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii tragediei" și că îi vor sprijini în continuare pe anchetatori "în vederea aflării depline a adevărului".

În 12 aprilie, trei pacienţi infectaţi cu COVID au murit după o defecţiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor. Informațiile transmise atunci arătau că tragedia a avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI.