Meteorologii au emis marți noi avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătate din țară. Vor fi sub cod portocaliu până miercuri seară estul și sud-estul țării, iar avertizarea cod galben va viza nordul, centrul și sudul țării.

avertizari meteo 15 iunieFoto: ANM

Avertizarea cod galben este în vigoare de la ora 10.00 și până la ora 23.00 și vizează ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menționat, local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp, spun meteorologii. Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45...55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80...90 km/h.

Sunt vizate Bucureștiul și județele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Hunedoara, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu și Teleorman.

Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului va fi în vigoare de marți, de la ora 12:00 și până miercuri, ora 23:00.

Potrivit meteorologilor, în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25...35 l/mp și pe spații mici 50...60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70...90 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...65 km/h şi vor fi vijelii.

Sunt vizate județele: Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi.

Meteorologii mai spun că vremea se va menţine în general instabilă până la sfârşitul săptămânii.