Ambasada Federației Ruse a celebrat în weekend, cu o recepție, ziua națională a Rusiei, la evenimentul găzduit de ambasadorul Vlaeri Kuzmin participând, printre alții oficiali români, diplomați sau parlamentari. De remarcat este atât prezența la eveniment a senatoarei Diana Șoșoacă, cea care a cerut recent scuze Rusiei pentru un protest din fața ambasadei de la București, cât și obiectul cu care a fost premiat câștigătorul unui concurs.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai exact ”Concursul literar-istoric pentru cel mai bun eseu (compunere) pe tema «22 iunie 1941 și 23 august 1944 în istoria relațiilor ruso-române și în oglinda timpului nostru»”, precizează Ambasada Rusiei pe pagina sa de Facebook, în postarea ce prezintă recepția dată cu ocazia zilei de 12 iunie.

De ce erau soldații ruși înnebuniți după ceasuri

Iar marele premiu a fost un ceas de mână, obiect ce nu are cum să nu-i facă pe unii să-și amintească de expresia ”davai ceas”, devenită celebră din cauza apetenței soldaților ruși pentru ceasuri în timpul ocupației sovietice.

Explicația faptului că soldații ruși puneau mâna pe orice ceas puteau, este, potrivit istoricului Mădălin Hodor, că Armata Roşie doar ofiţerii aveau ceasuri, indispensabile pentru operaţiunile militare.

”Dar a avea ceas în ochii soldaţilor aduşi din cele mai îndepărtate unghere ale imperiului sovietic (a se vedea componenta Armatei Roşii după patru ani de război şi pierderi umane uriaşe) însemna şi a controla timpul. Astfel procurarea unui ceas era pentru soldatul sovietic o chestiune de statut. Dacă avea ceas şi ştia ora urca în ierarhia socială”, spunea Hodor în 2018 într-o declarație pentru Adevărul.

Șoșoacă s-a fotografiat cu șeful Sputnik Moldova

Tot la recepția din weekend, senatoarea Diana Șoșoacă si sotul ei au fost invitați de onoare, potrivit Flux24. Șoșoacă anunțase in luna aprilie că își cere scuze Ambasadei Rusiei în urma unui protest în fața ambasadei legat de masacrul de la Fântâna Albă.

Sosoaca s-a fotografiat în sediul ambasadei alături de șeful Sputnik Moldova, Dragoș Dimitriu, fost parlamentar PRM, potrivit sursei citate.

Ce spunea Șoșoacă în aprilie, citată de Digi24: „În calitate de senator, mi-am cerut scuze Ambasadei Rusiei față de jignirile aduse de anumite persoane. Nu ai dreptul să declanșezi un conflict diplomatic din care noi putem ieși terfeliți într-un hal fără de hal. Ce căuta mitingul care e împotriva restricțiilor pandemice să ni se deturneze către stricarea unor relații diplomatice și așa precare cu vecinii. Băi, nu se face așa ceva. Suntem inculți din punct de vedere juridic și diplomatic. Unde ne sunt diplomații de excepție pe care îi aveam? Să fiu singurul senator care să-și ceară iertare, scuze pentru un anumit comportament injurios?”.