Vacanță în Grecia: Cum și când se completează PLF / Condițiile de intrare în Grecia. Întrebări și răspunsuri pentru turiști

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 14 iunie 2021, 12:18 Actualitate | Esenţial


Insula din Grecia
Foto: pixabay.com
La finalul săptămânii trecute, sute de turiști români au așteptat ore în șir la cozi la punctul de frontieră Kulata- Promachonas pentru a intra în Grecia, iar autoritățile elene au susținut că una dintre principalele cauze a fost că mulți dintre ei nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form), document care ar trebui completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. O altă cauză a fost că autoritățile de la frontieră le fac turiștilor, aleatoriu, teste rapide COVID. Care sunt condițiile de intrare în Grecia? În articol, întrebări și răspunsuri pentru turiști.

Mai mulți români au semnalat sâmbătă, pe pagina de Facebook Forum Grecia, că au stat ore în șir la frontiera dintre Bulgaria și Grecia. Ministerul de Externe a transmis că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form).

Cum se realizează accesul cu mașina


Turiștii pot intra în Grecia prin punctele de trecere ale frontierei Promachonas și Ormenio deschise 24/24 şi Evzonoi şi Nymfaia, în intervalul orar 07:00 - 23:00.

Pentru călătoria cu mașina, pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.

Cum se realizează accesul pe cale maritimă


Din 14 mai au fost ridicate restricţiile cu privire la impunerea carantinei pasagerilor sosiţi cu feribotul în principalele porturi de intrare (Patra, Igoumenitsa, Corfu). Conexiunile maritime cu Albania și Turcia sunt restricționate.

Informații suplimentare privind accesul pe cale maritimă:
 • Accesul este permis numai prin porturile Corfu, Igoumenitsa si Patra, cu respectarea normelor stabilite de autoritățile elene.
 • Navele de transport maritim de tip ferryboat/cruiseship (cele care fac transport autovehicule și transport mărfuri concomitent) pot avea un grad de ocupare de până la 80% din capacitatea totală sau 85% în cazul în care sunt dotate cu cabine sau cușete. Pentru vasele care au saloane de tip „avion” gradul de ocupare poate fi de maxim 50% (un scaun da / un scaun nu).
 • În cabine sau cușete, indiferent dacă acestea deservesc personalul navigant sau pasagerii, este permisă cu titlu excepțional cazarea a 4 persoane dacă sunt soț-soție sau membri de familie până la gradul al doilea ori dacă sunt persoane cu dizabilități și mai mulți îngrijitori. Altfel, este permisă cazarea a maximum 2 persoane per cabină, indiferent de dimensiunea cabinei.
 • Pentru ambarcațiunile de înaltă viteză de tip Catamaran sau SeaTaxi (navele fără punte și fără cabine) este permis un grad de ocupare de 80% exclusiv cu condiția ca acestea să aibă montat filtre de aer cu particule de tip HEPA (High Efficieny Particulate Air), iar aceste filtre să fie omologate în conformitate cu legislația națională în vigoare și indicațiile de montare ale constructorului ambarcațiunii, avizul în acest sens fiind eliberat de către guvernul elen prin Ministerul navigației și politicii insulare.
 • În cazul în care aceste filtre nu sunt montate, acest tip de ambarcațiuni poate avea un grad de ocupare de maxim 50% din capacitate (un scaun DA / un scaun NU).
Este permisă îmbarcarea pasagerilor (indiferent de tipul de navă) numai în următoarele condiții:
 • a) pasagerul a fost vaccinat cu minimum 14 zile înainte de îmbarcare și prezintă certificatul care atestă acest lucru (se calculează 14 zile de la rapel sau de la administrare dozei unice);
 • b) persoana a fost diagnosticată negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu un test molecular tip PCR a cărui probă a fost recoltată cu maximum 72 de ore înainte de îmbarcare ori a unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 24 de ore înainte de îmbarcare care, de asemenea, trebuie însoțit de adeverință ori cu test negativ (de tipul self test) care trebuie însoțit fie de o adeverință, fie de o declarație completată la îmbarcare (aceasta este disponibilă pe pagina de internet a Ministerului Navigației și Politicii Insulare);
 • c) persoana prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență, redactată în limba engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă, prin care se confirmă că persoana a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Grecia.
Aceste prevederi se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste 6 ani.

Condițiile de intrare în Grecia - documente necesare


 • Certificat de vaccinare anti-COVI emis de o autoritate competentă.
 • În lipsa unui certificat de vaccinare, turistul poate prezenta un certificat pentru test PCR COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie.
 • Ca alternativă, turistul poate prezenta un certificat de recuperare după infecția cu SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat sau un certificat de test molecular PCR cu rezultat pozitiv efectuat în precedentele 9 luni și mai vechi de 2 luni de la data efectuării testului.
 • La intrarea în Grecia, turiștii pot fi supuși unor teste aleatorii în baza unui sistem de eşantionare ţintită. În cazul unui rezultat pozitiv, acest lucru însemnând că turistul testat este bolnav de Covid-19, acesta va fi cazat temporar într-un hotel de carantină, gratuit. De asemenea, într-o astfel de situație detectată la frontieră, intrarea pe teritoriul elen poate fi interzisă.

Ce vaccinuri "terțe“ (din China, Rusia) sunt acceptate la intrarea în Grecia)?Grecia recunoaște orice certificat de vaccinare prezentat de turiști cu o formulă anti-Covid 19 din țări terțe situate în afara UE și SUA. Lista vaccinurilor acceptate: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Când si cum se completează PLF


Toate persoanele care intră în Grecia au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.
Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020. Formularul se completează accesând pagina de internet -https://travel.gov.gr.

Ce reguli se aplică în cazul copiilor?


Copiii cu vârsta de sub 6 ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

Cum pot ajunge turiștii către sau de la hotelul lor?


Atât timp cât călătoria între regiuni este interzisă, turiștii vor putea călători de la aeroport către hotel pe baza voucherului de cazare și a formularului PLF.
Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi cocnsultate aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33851 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 iunie 2021, 13:12)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Lol (Luni, 14 iunie 2021, 14:37)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui

   E deschisa pe ambele sensuri, a zis cineva ca nu ar fi ?
   • 0 (2 voturi)    
    articolul nu spune ca ar fi deschisa (Marţi, 15 iunie 2021, 9:52)

    averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui HP

    de ce as presupune ca e ?
   • -1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 iunie 2021, 10:59)

    [anonim] i-a raspuns lui HP

    • -1 (1 vot)    
     Lol (Marţi, 15 iunie 2021, 15:20)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui

     Cum nu e ?

     "Turiștii pot intra în Grecia prin punctele de trecere ale frontierei Promachonas și Ormenio deschise 24/24 şi Evzonoi şi Nymfaia, în intervalul orar 07:00 - 23:00."

     Nymphaea e Makaza.

     Makaza e pe partea bulgareasca, Nymphaea e pe partea greceasca, sunt cele doua localitati invecinate unde e vama.

     Noi o stim de Makaza, grecii o stiu de Nymphaea, si cum informatiile sunt luate de pe site-ul travel.gov.gr, au folosit denumirea greceasca.
 • +4 (4 voturi)    
  Vacanta Grecia (Luni, 14 iunie 2021, 15:02)

  dubi1290794062969 [utilizator]

  Am mers in Grecia la finele lunii Mai, cu vaccin si PLF completat perfect. La Kulata am avut parte insa de experienta extrema datorata proastei organizari grecesti in zona: am stat 5 ore in vama si seara la Sa,onic a fost compromisa. Formalitatile au durat efectiv 3-4 minute, insa am asteptat 5 ore dupa testele pe care le faceau grecii celor care treceau vama. Tratament sub orice critica si nu cred ca vor schimba ceva, deoarece zona e ciudata si trecerea frontierei se face pe un sens ingust iar pe celalalt sens de mers trec TIR-urile care au prioritate. Cam asta e ospitalitatea greceasca...
  • -3 (9 voturi)    
   De ce te-ai ingramadit in Grecia? (Luni, 14 iunie 2021, 16:26)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui dubi1290794062969

   De ce te-ai ingramadit in Grecia? Nu stiai ca-i COVID?
 • -2 (18 voturi)    
  UV (Luni, 14 iunie 2021, 15:08)

  Mazeta [utilizator]

  Deci vaccinați cu Sputnik și SInovac pot circula nestingheriți, iar nevaccinații europeni stau acasă. Poate că UE ar trebui să se numească Uniunea Vaccinaților.
  • +5 (21 voturi)    
   Unuinea Vaccinatilor (Luni, 14 iunie 2021, 15:49)

   Til_C [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Da, asa ar trebui sa se numeasca. Nevaccinatii ar trebui sa stea acasa si sa se bucure in tihna de libertarea lor de a alege.
   • -1 (9 voturi)    
    @til_c (Luni, 14 iunie 2021, 16:06)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Til_C

    Nu este musai sa fii vaccinat!
    Poti sa ai un test PCR negativ facut cu maximum
    72 de ore inaintea intrarii in Grecia!
    Ti-e greu sa citesti sau sa intelegi?!
    • 0 (6 voturi)    
     In plus, antena in koor (Luni, 14 iunie 2021, 17:10)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

     In plus, antena in koor poate sa fie cu filet, nu sudata...
     ...hehehe, cum se mai imbarbateaza sclavii!

     PS:

     Acum 2000 de ani, sclavii:
     - stiau ca sunt sclavi
     - aveau posibilitatea de rascumparare

     Scavii de azi:
     - desi sclavagesc, spun ca nu sunt sclavi
     - nu se vor rascumpara niciodata (sclavia porneste din mintea lor; vezi mai sus)
   • -3 (9 voturi)    
    Nemuritorule, du-te sa stai juma' de zi in vama (Luni, 14 iunie 2021, 16:28)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Til_C

    Nemuritorule, du-te in Grecia, sa stai juma' de zi in vama si sa-ti bage o sarma in kooor, sa transmititi pe unde circula COVID-ul.
   • +5 (9 voturi)    
    aha (Luni, 14 iunie 2021, 16:28)

    gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui Til_C

    Bulgaria si Turcia nu cer nimic. De ce sa stai cu orele la coada cand se poate si fara?
   • -2 (6 voturi)    
    Te deranjeaza (Luni, 14 iunie 2021, 17:33)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Til_C

    Stiu ca te deranjeaza ca daca vaccinuld a chix intr-o buna zi vrei sa fie cat mai multi in barca ta. Invidiosule...
 • +2 (2 voturi)    
  Vacanta Grecia (Luni, 14 iunie 2021, 15:51)

  ady77 [utilizator]

  Ce nu spune articolul, este incidenta la care se afla Grecia, in acest moment daca sunt pe scadera sau stagnare si daca trebuiesc facute teste la copii si cand vii spre casa.
  Deci cine are 2 copii mai mari de 6 ani trebui sa bugeteze si teste la intrare in Grecia si Romania, minim 1.000 de lei.
  Din ce stiu Cei din Bulgaria/Turcia nu cer nimic, si nu este exclus ca multa lume sa se opreasca la bulgari sau turci.
  Daca o mai tin mult asa, sunt sanse mari sa ii apuce pe Greci cheful de manifestatii si blocaje.
  Ei oricum depind foarte mult de turism, iar vremea capricioasa le pune si mai mult sare pe rana.
  • +1 (3 voturi)    
   La Turcia nu e asa (Luni, 14 iunie 2021, 16:08)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Bulgaria accepta turisti romani fara nimic(vaccinari sau teste), Turcia doar vaccinati sau cu test, insa accepta si antigen, nu doar PCR.
  • 0 (0 voturi)    
   la intoarcerea in ROmania (Luni, 14 iunie 2021, 16:35)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   nu se cere test pt copii.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu e greu (Luni, 14 iunie 2021, 17:56)

   boggg [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Nu-i chiar așa greu să arunci un ochi pe worldometers să îți dai seama că probabil Grecia va intra pe lista verde săptămâna asta, cel târziu săptămâna viitoare. Iar testele PCR sunt acum și 180 de lei. Greu cu Goagăl, nu?!
 • 0 (2 voturi)    
  Ce sa inteleg din asta? (Luni, 14 iunie 2021, 17:35)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  "un certificat de test molecular PCR cu rezultat pozitiv efectuat în precedentele 9 luni și mai vechi de 2 luni de la data efectuării testului."
  Asta la ce anume se refera? Am vazut si originalul in engleza pe site-ul grecesc dar pur si simplu nu inteleg la ce se refera. Daca e vorba de anticorpi nu are sens ca nu se fac cu PCR-ul...deci care e schema cu asta?
 • -1 (9 voturi)    
  Prosti sunt aia care se duc, nu grecii (Luni, 14 iunie 2021, 17:37)

  -aluPiguS- [utilizator]

  Din pacate, adevarul este ca nu grecii sunt prosti, ci turistii care insista sa fie batjocoriti pe banii lor. Nu inteleg cum sa stii ce mizerie se intampla la granita, cu asteptare de cateva ore, teste aleatorii si atitudine absolut jegoasa din partea vamesilor, si, totusi, sa vrei sa mergi sa le dai banii tai!? De ce sa nu alegi o varianta precum Bulgaria (unde nu ti se cere absolut niciun document legat de Covid) ori chiar Turcia (unde sunt cerute vaccinare ori teste, dar macar nu esti tinut cu orele prin vama)?!
  Grecia, din punctul meu de vedere, a decis sa se sinucida economic (al doilea sezon estival in care tin turistii departe de frica pandemiei). Inteleg ca patronatele din tursim se pregatesc de proteste taman din acest motiv. Sunt cu apa la gura, iar eu le doresc sa ajunga iarasi la mila FMI, sa-i umileasca aia la fel cum umilesc sie turistii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by