La finalul săptămânii trecute, sute de turiști români au așteptat ore în șir la cozi la punctul de frontieră Kulata- Promachonas pentru a intra în Grecia, iar autoritățile elene au susținut că una dintre principalele cauze a fost că mulți dintre ei nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form), document care ar trebui completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. O altă cauză a fost că autoritățile de la frontieră le fac turiștilor, aleatoriu, teste rapide COVID. Care sunt condițiile de intrare în Grecia? În articol, întrebări și răspunsuri pentru turiști.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai mulți români au semnalat sâmbătă, pe pagina de Facebook Forum Grecia, că au stat ore în șir la frontiera dintre Bulgaria și Grecia. Ministerul de Externe a transmis că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form).

Cum se realizează accesul cu mașina

Turiștii pot intra în Grecia prin punctele de trecere ale frontierei Promachonas și Ormenio deschise 24/24 şi Evzonoi şi Nymfaia, în intervalul orar 07:00 - 23:00.

Pentru călătoria cu mașina, pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.

Cum se realizează accesul pe cale maritimă

Din 14 mai au fost ridicate restricţiile cu privire la impunerea carantinei pasagerilor sosiţi cu feribotul în principalele porturi de intrare (Patra, Igoumenitsa, Corfu). Conexiunile maritime cu Albania și Turcia sunt restricționate.

Informații suplimentare privind accesul pe cale maritimă:

  • Accesul este permis numai prin porturile Corfu, Igoumenitsa si Patra, cu respectarea normelor stabilite de autoritățile elene.
  • Navele de transport maritim de tip ferryboat/cruiseship (cele care fac transport autovehicule și transport mărfuri concomitent) pot avea un grad de ocupare de până la 80% din capacitatea totală sau 85% în cazul în care sunt dotate cu cabine sau cușete. Pentru vasele care au saloane de tip „avion” gradul de ocupare poate fi de maxim 50% (un scaun da / un scaun nu).
  • În cabine sau cușete, indiferent dacă acestea deservesc personalul navigant sau pasagerii, este permisă cu titlu excepțional cazarea a 4 persoane dacă sunt soț-soție sau membri de familie până la gradul al doilea ori dacă sunt persoane cu dizabilități și mai mulți îngrijitori. Altfel, este permisă cazarea a maximum 2 persoane per cabină, indiferent de dimensiunea cabinei.
  • Pentru ambarcațiunile de înaltă viteză de tip Catamaran sau SeaTaxi (navele fără punte și fără cabine) este permis un grad de ocupare de 80% exclusiv cu condiția ca acestea să aibă montat filtre de aer cu particule de tip HEPA (High Efficieny Particulate Air), iar aceste filtre să fie omologate în conformitate cu legislația națională în vigoare și indicațiile de montare ale constructorului ambarcațiunii, avizul în acest sens fiind eliberat de către guvernul elen prin Ministerul navigației și politicii insulare.
  • În cazul în care aceste filtre nu sunt montate, acest tip de ambarcațiuni poate avea un grad de ocupare de maxim 50% din capacitate (un scaun DA / un scaun NU).

Este permisă îmbarcarea pasagerilor (indiferent de tipul de navă) numai în următoarele condiții:

  • a) pasagerul a fost vaccinat cu minimum 14 zile înainte de îmbarcare și prezintă certificatul care atestă acest lucru (se calculează 14 zile de la rapel sau de la administrare dozei unice);
  • b) persoana a fost diagnosticată negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu un test molecular tip PCR a cărui probă a fost recoltată cu maximum 72 de ore înainte de îmbarcare ori a unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 24 de ore înainte de îmbarcare care, de asemenea, trebuie însoțit de adeverință ori cu test negativ (de tipul self test) care trebuie însoțit fie de o adeverință, fie de o declarație completată la îmbarcare (aceasta este disponibilă pe pagina de internet a Ministerului Navigației și Politicii Insulare);
  • c) persoana prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat din statul de proveniență, redactată în limba engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă, prin care se confirmă că persoana a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Grecia.

Aceste prevederi se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste 6 ani.

Condițiile de intrare în Grecia - documente necesare

  • Certificat de vaccinare anti-COVI emis de o autoritate competentă.
  • În lipsa unui certificat de vaccinare, turistul poate prezenta un certificat pentru test PCR COVID cu rezultat negativ, făcut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie.
  • Ca alternativă, turistul poate prezenta un certificat de recuperare după infecția cu SARS-CoV-2 emis de o autoritate publică sau de un laborator autorizat sau un certificat de test molecular PCR cu rezultat pozitiv efectuat în precedentele 9 luni și mai vechi de 2 luni de la data efectuării testului.
  • La intrarea în Grecia, turiștii pot fi supuși unor teste aleatorii în baza unui sistem de eşantionare ţintită. În cazul unui rezultat pozitiv, acest lucru însemnând că turistul testat este bolnav de Covid-19, acesta va fi cazat temporar într-un hotel de carantină, gratuit. De asemenea, într-o astfel de situație detectată la frontieră, intrarea pe teritoriul elen poate fi interzisă.

Ce vaccinuri "terțe“ (din China, Rusia) sunt acceptate la intrarea în Grecia)?

Grecia recunoaște orice certificat de vaccinare prezentat de turiști cu o formulă anti-Covid 19 din țări terțe situate în afara UE și SUA. Lista vaccinurilor acceptate: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Când si cum se completează PLF

Toate persoanele care intră în Grecia au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020. Formularul se completează accesând pagina de internet -https://travel.gov.gr.

Ce reguli se aplică în cazul copiilor?

Copiii cu vârsta de sub 6 ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

Cum pot ajunge turiștii către sau de la hotelul lor?

Atât timp cât călătoria între regiuni este interzisă, turiștii vor putea călători de la aeroport către hotel pe baza voucherului de cazare și a formularului PLF.

Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi cocnsultate aici.