Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că el şi omologul său american Joe Biden trebuie să se folosească de întâlnirea pe care o vor avea luni pentru a depăşi problemele din trecut, inclusiv disputa în legătură cu achiziţia de către Ankara a unor rachete S-400 ruseşti, relatează Reuters și Agerpres.

Recep ErdoganFoto: Aristidis Vafeiadakis / Alamy / Profimedia Images

”Primul lucru ce trebuie pus în discuție este relația Turcia - SUA. Au fost multe bârfe la nivel intern și internațional, așa că trebuie să discutăm cum să trecem peste probleme, ce putem să facem și ce vom face. Turcia nu este orice țară, este o țară aliată”, a declarat Erdogan presei pe aeroportul din Istanbul.

Duminică, înaintea deplasării la summitul NATO de luni de la Bruxelles, Erdogan a spus că se aşteaptă la o "abordare necondiţionată" din partea Washingtonului la prima întrevedere cu Biden de când acesta a devenit preşedintele SUA.

El a mai afirmat că va ridica în discuţie şi recunoaşterea de către Casa Albă a masacrului din 1915 asupra armenilor din Imperiul Otoman drept "genocid", o decizie care a stârnit furia Ankarei, dar şi scoaterea Turciei de către SUA din programul privind avioanele de luptă F-35.

Preşedintele turc, care s-a bazat pe o relaţie personală apropiată cu fostul preşedinte american Donald Trump pentru a aplana crize din trecut, este nemulţumit de atitudinea mai critică şi mai distanţată din partea noii administraţii americane, comentează Reuters.

Erdogan a fost nevoit să aştepte trei luni după învestirea lui Biden pentru primul lor contact, un apel telefonic bizar în aprilie, când preşedintele american l-a informat în legătură cu intenţia de a recunoaşte genocidul asupra armenilor.

La începutul lunii iunie, Erdogan a avertizat Statele Unite că riscă "să piardă un prieten prețios" prin "încolțirea" Turciei.