Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că îi este teamă că actuala criză generată de pandemia de COVID va întări tendinţa primăriilor de a renaţionaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri leneşe şi scumpe.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES
  • "Mi-e frică de firmele primăriilor, iar această criză nu ne va ajuta. De tendinţa de renaţionalizare a serviciilor municipale. De câţiva ani, primăriile au o tendinţă de a nu mai face licitaţii, de a selecta operatori prin licitaţie, ci de a-şi crea propriile lor companii. Exemplu faimos, firmele de la Primăria Municipiului Bucureşti.
  • Într-un fel mi-e frică, nu vom mai avea piaţă, nu mai avem concurenţă, o să avem nişte servicii care nemaifiind supuse unor presiuni concurenţiale s-ar putea să devină nişte monopoluri leneşe şi scumpe. Pe de altă parte, îi înţeleg şi pe primari când au exemple de un operator privat care se comportă ca în Sectorul 1. Ce încredere să aibă primarul să zică da, am un contract, operez în baza contractului?", a afirmat Chiriţoiu, la Digi 24, citat de Agerpres.

Despre criza gunoiului din Sectorul 1 și conflictul primărie-Romprest

În ceea ce priveşte conflictul dintre Primăria Sectorului 1 şi firma de salubrizare, şeful Consiliului Concurenţei spune că problema trebuie rezolvată în instanţă, nefiind una de concurenţă.

El afirmă că este vorba despre un monopol rezultat din lege, care spune că pe o suprafaţă, un sector, există un singur operator care se ocupă de colectarea deşeurilor municipale ca să nu apară dubii cine trebuie să gestioneze cantitatea de gunoi. În mod ideal, acesta ar trebui selectat prin licitaţie, a mai spus preşedintele autorităţii de concurenţă, care a menţionat, de asemenea, că la Sectorul 1 a fost ales prin licitaţie. Dacă contractul nu a fost respectat nu mai este treabă de concurenţă, ci de respectarea Legii contractelor, consideră Bogdan Chiriţoiu.

El a amintit, în context, că Legea contractelor a fost îmbunătăţită, durata contractelor a fost redusă la 5 ani şi numai în condiţii excepţionale, dacă este vorba de investiţii foarte mari care trebuie recuperate, atunci se poate încheia un contract pe o durată mai mare.

Pe de altă parte, Chiriţoiu consideră că autoritatea care se ocupă de servicii comunale, ANRSC, ar trebui să ofere modele de contracte.