Noaptea Muzeelor 2021 - ediția a 17-a - are loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, în aproximativ 190 de spații culturale din 73 de localități din toată România, urmând a se desfășura, atât fizic cât și în mediul online. Clădirea Primăriei Capitelei, deschisă publicului în premieră, a stârnit un interes mare, la un moment dat fiind peste 300 de persoane la coadă. S-au format și la alte muzee din București, unde zeci sau chiar sute de oameni au așteptat să le vină rândul.

cozi la Primaria Capitalei, deschisă de Noaptea MuzeelorFoto: ArCuB

Primaria Municipiului Bucureşti, deschisă pentru prima dată

PMB a ales pentru Noaptea Muzeelor să prezinte publicului două expoziţii despre istoricul clădirii şi al Bucureştiului. La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „Uranus Acum” - o evocare şi o încercare de recuperare a spiritului cartierului Uranus, demolat de regimul comunist.

La etajul 1, va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea - fost Palat al Ministerului Lucrărilor Publice.

La etajul 2, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă. Programul de vizitare este de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe la intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Cozi și la Muzeul Național de Artă al României și la Palatul Cesianu-Racoviță (Artmark)

S-au format cozi și la Muzeul Național de Artă al României, deschis vizitatorilor până la ora 00.00.

La MNAR, au fost pregătite: expoziția Călătoriile lui Iser, în Sălile Kretzulescu din corpul central al MNAR (Calea Victoriei), cu intrare din str. Valter Mărăcineanu, expoziția Shaping Design. Together., cu acces din str. Știrbei Vodă nr. 1-3 și colecția Elena şi Anastase Simu la Muzeul Colecțiilor de Artă din Calea Victoriei 111.

A stârnit interes și Palatul Cesianu-Racoviță (Artmark), unde de Noaptea Muzeelor sunt expuse lucrări ale artistului Ion Țuculescu, unul dintre cei mai importanţi pictori postbelici români.

CITEȘTE ȘI: Noaptea Muzeelor 2021, în 12 iunie. Spectacole, concerte sau tururi interactive / Ce muzee pot fi vizitate și care este programul / Premieră: Expoziții la Muzeul Pandemiei și la Muzeul Colectivizării