Turiști români care merg în Grecia, la coadă câteva ore la vama Kulata- Promachonas / Reacția Ministerului de Externe

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 iunie 2021, 20:59 Actualitate | Esenţial


cozi de masini la intrarea in Grecia
Foto: Facebook
Zeci de români care au plecat în vacanță în Grecia au semnalat sâmbătă că au fost nevoiți să aștepte la coadă timp de câteva ore la punctul de trecere a frontierei Kulata- Promachonas. Ministerul român de Externe spune că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, operațiunile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu au completat înainte formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form). MAE mai spune că a cerut autorităților elene "să găsească soluții în cel mai scurt timp" care să permită fluidizarea traficului, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare".

Mai mulți români au semnalat, pe pagina de Facebook Forum Grecia, că au stat ore în șir la frontiera dintre Bulgaria și Grecia.
 • "Bună ziua, știu că este alegerea noastră să vizităm Grecia și trebuie să ne supunem cerințelor dar ... ceea ce se întâmplă acum in vama Promachonas este o dovadă de lipsă de respect pentru turiști. Am ajuns in vama la 8.00 și sunt sute de mașini în față. Nu se testează nimic în acest moment, dar fiecare mașină petrece minute bune la ghișeu", a scris unul dintre turiști.
El a postat și fotografii cu cozile de mașini, precizând că după 4 ore de așteptare, mai are vreo 2 ore de stat.
 • "Bătaie de joc la cote maxime, vaccinat, PLF completat, am ajuns în coada în jur de ora 13, iar pana în momentul de fata nici nu am ajuns la Omv-ul de la granița, deci mai am de așteptat cel puțin 3 ore. Am înaintat aproximativ 1,5 km în 4 ore și ceva. Problema este ca aceasta coada s-a mărit foarte mult, mi-am luat un punct de reper de unde am preluat eu coada, dar în momentul de fata coada este cu mult în spatele acelui punct de reper, nu se mai vede cu ochiul liber", a scris o altă persoană.

MAE, apel la turiști să completeze cu cel puțin 24 de ore formularul PLF


Ministerul de Externe a transmis sâmbătă seară că Ambasada României la Atena a cerut autorităților elene "să găsească soluții în cel mai scurt timp care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare". De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic au mers la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.

MAE spune că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Grecia nu au completat formularul de identificare a pasagerului - PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Grecia au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Formularul se completează accesând pagina de internet - https://travel.gov.gr.

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia de COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a ministerului privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.


Reguli de călătorie în GreciaGrecia și-a revizuit condițiile de intrare în țară pentru turiști, astfel că pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.

Intrarea este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:
 • Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
 • Prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
 • Prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Deocamdată, aceste reguli sunt valabile până în data de 7 iunie 2021.

Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi consultate aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16895 vizualizari

 • -1 (25 voturi)    
  problema lor (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 21:04)

  hanu [utilizator]

  daca au ales sa le dea bani la greci.
  • +6 (18 voturi)    
   Se zice "sa le dea banii grecilor", nu "la greci" (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 22:15)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Ati uitat cum se pune o intrebare... Cui sa dea banii ?
   Daca raspunzi "la greci", e vai de scoala d-voastra !
   • 0 (14 voturi)    
    ...atît ai înteles din tot . (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 23:05)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    .
    • +6 (8 voturi)    
     Te-ai suparat ca va corecteaza ? (Duminică, 13 iunie 2021, 8:40)

     Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

     Nu trebuie sa fii suparat atunci cand altul iti arata ca gresesti. Multumeste-i si corecteaza-te in viitor.
   • +1 (5 voturi)    
    E vai de scoala majoritatii (Duminică, 13 iunie 2021, 0:16)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Ritzi, nu se mai spune "mama spala", ci, fara exceptie, "spala mama". "Spun politicienii", "a plecat la ski presedintele" si tot asa, nu mai exista, cum spunea CTP, "cu subiect si predicat", doar cu predicat si subiect. Si toata lumea vorbeste asa, de la un moment dat.
 • +8 (16 voturi)    
  vai, sensibilii (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 21:13)

  hdd [utilizator]

  și când se stă la coadă între Ungaria > Austria 4-5h,
  cine se mai sesizează?

  Când ungurii și austriecii au ieșire separată???
  Aia ce mai e?
  Nu se mai atacă nimeni???
  • +1 (9 voturi)    
   Plus că acolo e graniță internă Schengen (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 22:03)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Nu externă. În schimb, Bulgaria nu este în Schengen, pe când Grecia este.
  • +2 (2 voturi)    
   ai văzut tu iesțirile alea separate ori ai visat (Duminică, 13 iunie 2021, 8:22)

   eu@eu [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Am traversat de vreo 10 ori granițele spre Germania prin mai multe locuri dar nu am văzut benzi speciale pentru mașinile cu numere cu A ori H.
   Te referi la punctele de trecere mici de pe drumurile vechi ori de interes local? Ai încercat tu pe benzi din alea și ai fost întors,trimis la coadă?
   Așa au atunci și românii benzi separate la Nădlac 1.
   • -1 (1 vot)    
    da (Duminică, 13 iunie 2021, 12:52)

    hdd [utilizator] i-a raspuns lui eu@eu

    am încercat și am fost trimis înapoi
    nu știu dacă e legal ceea ce fac ei acolo
    cu "interes local"

    nu suntem toți cetățeni europeni?
    • -1 (1 vot)    
     Covid? (Duminică, 13 iunie 2021, 19:54)

     eu@eu [utilizator] i-a raspuns lui hdd

     Este pobibil să fi fost măsuri legate de Covid? Eu am trecut fără probleme și pe la punctele unde e doar un chioșc pe câmp. Dar este adevărat,cam demult, înainte de Covid.
   • -1 (1 vot)    
    sunt paralele (Duminică, 13 iunie 2021, 12:55)

    hdd [utilizator] i-a raspuns lui eu@eu

    când te ghidezi după google maps/maps/waze/etc îți apare o variantă cu 1-2h mai rapidă. este un drum local, nu autostrada.

    încerci să o iei pe acolo și ești întors din drum că nu ești ungur sau austriac.

    Am trecut pe la Nădlac 1 și nu am văzut nicio bandă specială de români.
  • +3 (5 voturi)    
   7 ore petrecute intr-o coloana de 2 km (Duminică, 13 iunie 2021, 8:36)

   mihai123456 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Atat am stat noi 7 ore: ora 11 AM si dupa 6 seara am trecut. Coloana avea vreo 2 km, incepand de dupa Paprika. Am consumat vreo 10 litri de benzina doar stand acolo pe arsita aia. De ce se sta atat:
   - austriecii controleaza doar pe 2 coloane (nu mai pot ei ca lumea asteapta)
   - neamuri proaste in autoturisme/cascarabete care se baga constant in fata, mergand pe randul separat de camioane. Apoi se baga direct in fata, fortand reintrarea in coloana. Destui fraieri ii lasa sa reintre. Daca nu i-ar lasa coloana smecherilor nu ar mai avansa si nu ar mai intra.
 • +13 (19 voturi)    
  Inca o confirmare a prostiei ! (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 21:20)

  Idealistu [utilizator]

  Unei parti semnificative a romanilor. Cum sa nu verifici conditiile de intrare intr-o tara in timp de pandemie ? Sa nu stii ca trebuie sa ia QR code de la Ministerul de Externe din Grecia ? Este adevarat ca exista si o indolenta a vamesilor greci si bulgari si este posibil ca sa nu fie deschise toate "liniile" de acces in vama, ceea ce este vina Greciei si Bulgariei.
  • +13 (19 voturi)    
   Am fost acum 3 săptămâni (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 23:07)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   A durat max 1 min sa trec eu(vaccinat). Am stat aproximativ 40 min la coadă, dar din cauza celor din fata care erau nepregătiți. Nu înțeleg de ce au impresia că grecii sunt sclavii banilor lor.
  • +6 (6 voturi)    
   păi să trimită MAE (Duminică, 13 iunie 2021, 8:35)

   eu@eu [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   200 de specialiști în .pdf că doar sunt plătiți din bani publici. Sporul de antenă poate fi acolo de 30% fiind expuși rețelelor 8G: 4G de la bulgari plus 4G de la greci.

   Mai eficient ar fi ca MAE să poruncească vameșilor români să împartă niște foi cu explicații cum să-și facă rost românașii de coduri QR în timp ce tranzitează Bulgaria.
 • -7 (15 voturi)    
  N-au auzit de avion ? (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 22:12)

  A78 [utilizator]

  Sunt o grămada de zboruri spre Grecia , faci o ora pana acolo , romanul nu , merge cu mașina ca in anii 60 ....
  • +5 (11 voturi)    
   A78 (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 22:56)

   Rtchj [utilizator] i-a raspuns lui A78

   Stii vreun zbor spre Thassos sau Halkidiki?
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru o familie numeroasa e diferenta de pret (Duminică, 13 iunie 2021, 10:41)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui A78

   Destul de mare, familia poate ajunge sa isi dubleze aproape bugetul cu biletele de avion si banii dati pe inchiriatul masinii.

   Pentru ca Grecia e o tara de cutreierat, iti trebuie musai masina. Daca vrei sa stai intr-un singur loc - optiunea e Turcia cu all-inclusiv, nu Grecia

   Dar optiunea de zburat cu avionul sta in picioare pentru doua persoane tinere, comode si cu ceva bani. Sau daca distanta pana la destinatie we mare, adica trece bine de 1000 de km
 • +18 (22 voturi)    
  Grecii sa completeze formularele pt analfabeti ?!? (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 22:15)

  gmb72 [utilizator]

  "MAE roman a cerut MAE elen sa gaseasca solutii pentru fluidizarea traficului", in conditiile in care cozile sunt formate datorita faptului ca romanii se duc si afla abia la granita bulgaro-greaca ca trebuiau sa completeze un formular online....
  Am vesti proaste: MAE elen nu poate alfabetiza o populatie analfabeta functional, o populatie care, in proportie de 40% detine telefoane mai "smart" decat posesorul....
  Imi amintesc de interviuri luate vara la cozile de la Fetesti, cam de aceeasi durata cu asteptarea la intrarea in Grecia, "stiati ca puteti plati prin Internet, chiar si prin sms ?" - "nu, nu stiam", "nu stiu cum", sau si mai tare, "nu am incredere, vreau chitanta" - ca in acelasi an sa aflam tot de la stiri, ca au fost arestati o gramada de taxatori de la podul de la Fetesti impreuna cu sefi de ai lor, ca veneau cu aparate de eliberat chitante de acasa, si eliberau chitante false.... La stat nu ajungea niciun leut....
  Suntem o populatie care in proportie de cel putin 40% nu avem incredere intr-un sistem informatic obiectiv, cu preferam o chitanta, fie ea eliberata de un infractor....E mai de incredere decat o aplicatie online.
  Cozile vor creste, caci MAE grec nu poate repara 30 de ani de distrugere a invatamantului.... Nu poate alfabetiza o populatie, si cu atat mai putin, n-o poate alfabetiza digital....
 • +11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 22:44)

  [anonim]

  • +7 (7 voturi)    
   bine că la forum s-a priceput (Duminică, 13 iunie 2021, 8:26)

   eu@eu [utilizator] i-a raspuns lui

   că doar e ”ca când te dai pe feisbuc”
 • +4 (6 voturi)    
  Lol (Sâmbătă, 12 iunie 2021, 23:21)

  HP [utilizator]

  Vrajeala MAE.

  Cozile nu sunt din cauza PLF ci pentru ca grecii testeaza din fiecare masina chiar daca esti vaccinat.
  • 0 (6 voturi)    
   Nu știu (Duminică, 13 iunie 2021, 10:19)

   sysrq [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Chiar să fie mai stupizi decât anu trecut...!
   Turcia dragii mei! Am rezervat în Oludeniz și vă trimit vederi! În Turcia stai liniștit, fără vax, fără nimic, pe când în Grecia și după ce ajungi te freacă cum vor ei prin hoteluri și restaurante cu măști și alte acareturi. Mult mai ieftin în Turcia și cel puțin la fel de frumos.
   • +1 (7 voturi)    
    Păi duceți-vă acolo (Duminică, 13 iunie 2021, 11:06)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

    București e Micul Istanbul, deci nu e de mirare că vă simțiți ca acasă acolo!
    • -2 (4 voturi)    
     Ofof (Duminică, 13 iunie 2021, 11:51)

     sysrq [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Bucureștiului îi mai trebuie 200 de ani să ajungă la nivelul Istanbulului. Parisului și Berlinului, 100. Asta una. Iar eu, dacă aș fi vaxinat m-aș simți mizerabil să văd că n-am nici un avantaj la graniță și-mi cer minunații vameși eleni prostia aia de formular și mă fac să aștept cu orele. Atât puteau să facă pentru voi, ăștia marcați, să nu mai trebuiască formular! Dar nu! Chipurile le e frică de așa-zisul virus.
   • +2 (2 voturi)    
    Mama lor (Duminică, 13 iunie 2021, 14:03)

    fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

    Mama lor de greci… te persecută să ai masca (adică să respecți legea)… păi nu se face monșer. Noua ne place pe jmekerie, așa ca la turco.
    Conform legii, am avut PLF și QR code și sunt vaccinat ( da, sunt unul din cei fără studii de microbiologie pe facebook); am trecut prin vamă în 5 minute
    • -2 (2 voturi)    
     Nu pe jmecherie (Duminică, 13 iunie 2021, 17:14)

     sysrq [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

     Totuși de ce se mai agită degeaba cu turismul dacă fac identic ca anul trecut, având în vedere că au susținut frenetic acel certificat verde de imunizare... Nu era pentru a "facilita turismul și călătoriile"? Și dacă ești vaccinat sau cu test negativ de ce trebuie să mai porți măști oriunde ... ăla nu e concediu, trebuie să te reorientezi spre locurile unde nu trebuie să fii șmecher ca să nu porți mască, adica Bulgaria, Turcia, Albania, Muntenegru (mai nou). Știu, vei zice că te-ai simțit minunat dar eu nu te cred. Până se clamează psihopații prefer estul, deși pe greci îi consideram mai răsăriți, balcanici fiind.
     • 0 (0 voturi)    
      Se vede că n-ați fost în Grecia anul acesta (Luni, 14 iunie 2021, 21:19)

      Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

      Dacă ați fi fost, ați fi știut că portul obligatoriu al măștii e mai mult o sugestie decât orice altceva din perspectiva fraților noștri balcanici cu nas subțire, cu excepția doar a unor piețe din centrul Atenei și poate a Partenonului!
  • +1 (5 voturi)    
   Nu cred ca e o informatie reala (Duminică, 13 iunie 2021, 10:42)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Stiu destui care au intrat in Grecia, dar nu am auzit pe nimeni vaccinat caruia sa i se fi facut testul rapid.
   • +4 (4 voturi)    
    Informatia este reala (Duminică, 13 iunie 2021, 11:18)

    Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Am fost in Grecia acum doua saptamani. Si am fost testati desi aveam certificat de vaccinare. Cam odata la doua masini se face test.
  • +2 (2 voturi)    
   păi le-a picat fisa (Duminică, 13 iunie 2021, 13:06)

   eu@eu [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Că unii vaccinați nu sunt chiar atât de vaccinați.
   Apoi alții s-au vaccinat doar în urmă cu câteva zile, sau poate doar cu o singură doză din vaccinurile care necesită două doze.
 • +7 (11 voturi)    
  pe aceeasi linie de gandire (Duminică, 13 iunie 2021, 7:53)

  Francisc 1 [utilizator]

  am aflat de la medicul de familie ca exista prostuti care incerca sa-l plateasca sa le dea certificat de vaccinare fara sa-i vaccineze , sunt mandru de cetatenia romana !
  • +7 (9 voturi)    
   Pai smecherii romani sunt si tampiti (Duminică, 13 iunie 2021, 11:21)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Unii prefera sa dea 300 de lei pe test, in loc sa se vaccineze gratis. Nici nu ma mir ca psd si latrinele au atatia sustinatori.
   • -6 (6 voturi)    
    Da (Duminică, 13 iunie 2021, 12:02)

    sysrq [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    E interesant că de fapt ăia sunt deștepții. E grav cum vedeți voi lucrurile. Bine, bănuiesc că vă e ciudă. Dacă tot plătesc mii de euro pe o vacanță, crezi că mă doare să fac 3 teste? Italia te primește și cu test rapid. Btw, dacă îți iei prin agenție, îți pune și testul la pachet ... dacă întelegi ce vreau să zik. Avantaj competitiv. Trebuie doar să întrebi dacă vezi că nu-ți sugerează pe șleau.
    • +3 (3 voturi)    
     eu credeam (Duminică, 13 iunie 2021, 17:26)

     Loyola [utilizator] i-a raspuns lui sysrq

     ca vaccinul se face in primul rand sa te protejezi pe tine de boala si apoi sa pleci in vacanta fara teste.
     • 0 (0 voturi)    
      Unii cred cu tărie asta (Luni, 14 iunie 2021, 6:39)

      sysrq [utilizator] i-a raspuns lui Loyola

      Eu cred invers, că dacă nu-l fac mă protejez de lucruri mult mai complicate, gen infarct, leucemii, alte cancere... Protejat sunt, de către voi, eroii. Cel mai grav e ca sunt foarte mulți care l-au făcut doar ca să poată pleca în concedii. Ăia mi se par cei cu cea mai neagră noapte în cap.
  • +3 (3 voturi)    
   Spaga (Duminică, 13 iunie 2021, 13:55)

   agora2019 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Evident ca lumea da spaga ca sa obtina certificatul de vaccinare, multi il au deja.
   De-asta testeaza grecii si nu se va renunta la teste!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by