Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, cere de la Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) clădirea Hotelului Triumf din centrul Capitalei pentru a o transforma în sediu pentru minister. Acum, ministerul își are sediul într-o clădire nouă din Băneasa, pentru care plătește lunar o chirie de 173.000 de euro, a afirmat ministrul Cristian Ghinea, vineri, la interviurile HotNews.ro LIVE.

BaniFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

În interviul pentru HotNews.ro, ministrul s-a referit la incidentul petrecut în sediul ministerului, într-o sâmbătă seară, târziu, când mai mulți funcționari au căzut două etaje cu liftul. Culmea este că imobilul este nou și foarte modern, dar chiria lunară și mentenanța clădirii costă, lunar, 173.000 de euro, spune Cristian Ghinea.

(De la minutul 50)

El afirmă că a cerut de la RAPPS clădirea Hotelului Triumf din Kiseleff, monument istoric lăsat să se degradeze, clădire pe care a mai vrut-o și în 2016, când însă a obținut-o Laura Codruța Kovesi, pentru a face acolo sediul DNA. Între timp, DNA nu și-a mai făcut sediu.

"Hotelul stă și se degradează și atunci, în loc să plătim chirii, (...) luăm în leasing hotelul de la RAPPS, să aibă și ministerul un sediu. (...) Ar fi frumos să transformăm o clădire istorică în minister. Altfel, e o sumă foarte mare pe care o plătim lunar", a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

De fapt, cei mai multi angajați nu lucrează în sediul din Băneasa, ci într-o clădire interbelică din Piața Romană, tot a RAAPPS, pe care Ghinea spune că a refuzat-o în 2016, când a avut primul mandat de ministru al fondurilor europene, în Guvernul Cioloș. A venit apoi Rovana Plumb la conducerea ministerului, iar instituția și-a mutat sediul acolo, în clădirea din strada Mendeleev.

"Este o clădire cu risc seismic, o clădire improprie pentru birouri moderne (....) Sunt oameni (n.r.- funcționarii ministerului) care trebuie să aducă în România 15 miliarde de euro până în 2023, din programele curente, sunt oameni care trebuie să monitorizeze implementarea a 30 de miliarde de euro din PNRR, sunt oameni care trebuie să înceapă programarea și cheltuirea a încă 40 de miliarde de euro. Oamenii ăștia stau în niște clădiri improprii și cu risc seismic", a adăugat Cristian Ghinea.

Sediul nou pentru care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene plătește chirie este în clădirea Victoria Office din Șoseaua Bucuresti-Ploiesti, nr. 1 – 1B.