Directorul Administraţiei de Comerţ Exterior din Ministerul israelian al Economiei, Ohad Cohen, spune că, dacă ar fi om de afaceri, cu siguranță ar investi în industria software din România: "În România există oameni foarte bine pregătiţi în acest domeniu, capital uman. Iar industria software nu are nevoie de teren, de apă, de clădiri, ci de oameni, de creierul uman".

Seful comertului israelian, Ohad CohenFoto: Captura

El a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Agerpres, întrebat unde ar investi în România dacă ar fi om de afaceri.

  • "România are o forţă de muncă calificată, costuri relativ reduse faţă de alte ţări din UE şi aş folosi această oportunitate, cu siguranţă. Cel puţin pe termen mediu.
  • Cred că în industria software, cu siguranţă. Pentru că pandemia Covid-19 ne-a arătat că toţi putem lucra de acasă, că nu e nevoie de imobiliare, să mobilizezi oamenii, oamenii pot lucra de oriunde. Deci dacă au un software potrivit, protocoalele potrivite şi mijloacele potrivite, nu trebuie să mişti oamenii şi să le plăteşti costuri de transport. Poţi lucra de unde eşti. Toată lumea foloseşte zoom. Interesant este că zoom exista şi înainte, dar nimeni nu-l folosea", a afirmat șeful comerțului israelian.

El a spus că în România există oameni foarte bine pregătiţi în acest domeniu, capital uman: "Iar industria software nu are nevoie de teren, de apă, de clădiri, ci de oameni, de creierul uman".

Am deschis total economia cu ajutorul vaccinului şi al unei aplicaţii de telefon

În interviul pentru Agerpres, șeful comerțului israelian a povestit și cum a ajulns Israelul să deschidă total economia, la începutul acestei săptămâni, cu ajutorul campaniei intensive de vaccinare şi cu o aplicaţie care le-a permis celor imunizaţi să aibă acces peste tot în locurile publice.

Aproape toţi locuitorii Israelului care se puteau vaccina au făcut-o, iar de marţi nu mai există nicio restricţie în această ţară. Până atunci, israelienii au folosit o aplicaţie pe telefon care certifica faptul că o persoană este vaccinată şi acest lucru îi oferea accesul peste tot.

  • "În Israel avem o aplicaţie de tip paşaport verde, care începând de marţi nu mai este valabil, pentru că restricţiile s-au ridicat de tot, însă înainte dacă voiai să mergi la restaurant trebuia să prezinţi acest paşaport verde şi abia apoi puteai intra în restaurat.
  • Acest paşaport demonstra că eşti vaccinat şi că vaccinul este valabil până la o anumită dată. Putea fi pe telefon sau printată pe hârtie şi cu aceasta puteai intra într-un hotel, într-o clădire guvernamentală, restaurant şi cred că aceasta a fost un lucru foarte bun pentru că a deschis imediat economia şi este vorba doar de o aplicaţie pe care o descarci pe telefon".

Directorul Administraţiei de Comerţ Exterior din Ministerul israelian al Economiei a explicat și cum funționează sistemul de sănătate publică din Israel și cum s-a făcut vaccinarea anti-COVID.

  • "Unul din lucrurile bune pe care le avem în Israel este un sistem de sănătate publică astfel încât toţi locuitorii sunt acoperiţi de sistemul public şi avem patru tipuri de HMO, care sunt Helath Management Organizatons, care îşi oferă servicii şi toată lumea are propriul său doctor şi toate informaţiile medicale sunt online. Desigur că este sigur şi securizat, de acesta ai nevoie de securitate cibernetică, dar totul este online şi comunicarea dintre tine şi doctorul tău este prin intermediul unei aplicaţii aşa că atunci când au vrut să ne invite să ne vaccinăm ştiau care este adresa mea de email, numărul meu de telefon aşa că am primit un mesaj text în care mi se spunea vă rugăm să veniţi mâine la această oră, în acest loc pentru a fi vaccinat. Şi asta a fost tot.
  • Nu trebuia să mergi să întrebi pe cineva, să suni pe cineva. Au venit ei la tine. Aproape toate persoanele care se puteau vaccina au făcut-o, iar acum am început să vaccinăm copiii de peste 12 ani", a adăugat el.

Ohad Cohen a făcut parte din delegaţia oficială a Israelului care a vizitat Bucureştiul în perioada 8-10 iunie, condusă de preşedintele statului, alături de reprezentanţi ai 30 de companii importante.