Prețurile de consum din SUA au accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani, pe fondul unei cereri puternice din partea consumatorilor americani, economiștii americani, inclusiv parlamentari din SUA susținând că FED (sistemul băncilor centrale americane) a subestimat riscul unei inflații puternice, scrie Financial Times.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

Prețurile de consum au crescut cu 5% luna trecută comparativ cu acum un an, a declarat joi Biroul de Statistică al Muncii. Aceasta reprezintă cea mai puternică creștere din august 2008, după ce în aprilie prețurile crescuseră cu 4,2%.

Eliminând din calculul inflației variația prețurilor volatile (obținând așa numita inflație de bază) IPC a urcat cu 3,8% în mai, după un avans de 3% în aprilie.

Creșterea actuală a prețurilor poate fi parțial atribuită unui efect statistic de bază - nivelul inflației la începutul pandemiei era foarte scăzut, dar ea vine și pe fondul creșterii puternice a cererii de închirieri de mașini, hoteluri și zboruri, pe măsură ce economia SUA s-a redeschis.

Indicele pentru autoturisme și camioane second hand a crescut cu 7,3% în luna mai, prețurile mașinilor uzate crescând pe fondul penuriei de semiconductori care a afectat producția de mașini.

Bancherii centrali americani au fost mai toleranți față de inflație, deoarece prețurile de consum rămăseseră foarte jos, în ciuda relaxării politicii monetare a FED. Banca Centrală a declarat în repetate rânduri că recenta creștere a inflației va fi probabil tranzitorie, nu de durată.

„Temerile legate de inflație seamănă puțin cu durerea membrelor- fantomă (care apare după amputarea unui membru) prin faptul că deși nu mai ai acel membru, durerea încă persistă”, spune James Sweeney, economist-șef la Credit Suisse.

De altfel, într-o analiză recent publicată de Deutsche Bank, economistul șef al băncii atrage atenția că declinul demografic, combinat cu dinamica mai lentă a comerțului global și cu tentația unor guverne spre protecționism va duce la creșteri de prețuri în întreaga lume, iar băncile centrale ar putea pierde din spațiul de manevră pentru a acționa în timp util.