​Primarul comunei ilfovene Ştefăneştii de Jos, Ştefan Ionel Robert (PNL), a fost ridicat de anchetatori și dus la audieri alături de alte patru persoane într-un dosar privind infracțiuni de viol sau act sexual cu un minor și șantaj. Conform procurorilor, victima este o fată de 15 ani, cu care patru din cele cinci persoane - inclusiv primarul - ar fi întreținut relații sexuale încă de când aceasta avea 12 ani, iar la 13 ani fata a născut.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest caz, polițiștii au făcut joi mai multe percheziții în comuna Ștefăneștii de Jos (Ilfov), inclusiv la Primăria localității și la locuința primarului PNL Ștefan Ionel Robert, aflat la al doilea mandat.

Ancheta în acest dosar este coordonată de către Parchetul Judecătoriei Buftea, iar cele cinci persoane vizate, între care și primarul Ștefan Ionel Robert, sunt cercetați pentru infracțiunile de viol sau act sexual cu un minor, influențarea declarațiilor și șantaj.

Prim-procurorul adjunct al Parchetul Judecătoriei Buftea, Marius Romaș, a declarat pentru HotNews.ro că toate cele cinci persoane au fost duse la audieri. Patru dintre ele, între care și primarul, sunt vizate de acuzații privind viața sexuală (viol sau act sexual cu un minor), iar cea de a cincea persoană este acuzată de șantaj și influențarea declarațiilor.

Procurorul a precizat că faptele au avut loc în perioada 2017-2018 și ar fi început când victima avea 12 ani. Cele patru persoane, între care și primarul, sunt acuzate că au întreținut relații sexuale cu fata, care a rămas însărcinată și a născut când avea vârsta de 13 ani, a afirmat procurorul. Acum, victima are 15 ani.

Ștefan Ionel Robert este primar PNL al localității Ștefăneștii de Jos din anul 2016. La alegerile din 2020, el a câștigat un nou mandat.

În ultimii nouă ani, potrivit datelor înregistrate la Consiliul Superior al Magistraturii, în România au existat 8.543 de cazuri de viol și aproape 3.000 de cazuri de "act sexual cu un minor”, conform Europa Liberă. În urmă cu trei ani, din toate procesele care s-au judecat pentru "act sexual cu un minor”, doar 25% din cazuri s-au finalizat cu pedepsirea agresorilor cu închisoare cu executare. 25% au primit pedepse „cu suspendare”, iar restul proceselor nici au ajuns la o sentință.

Ce a trecut primarul Ionel Robert Ștefan în declarațiile de avere și de interese

Pe site-ul Primăriei Ștefăneștii de Jos nu există niciun CV al primarului sau alte informații despre acesta, cu excepția declarațiilor de avere și de interese, pe care autoritățile locale sunt obligate prin lege să le publice.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din noiembrie 2020, primarul Ștefan Ionel Robert are 18 terenuri agricole cu suprafețe între 1.500 metri pătrați și peste 2 hectare, un lac de 31 de hectare luat în conesiune, 6 terenuri intravilane, cu suprafețe între 318 metri pătrați și 2.280 mp.

El are și două case cu suprafețe de 100 și 200 de metri pătrați, cinci mașini și un ATV. A mai trecut în declarația de avere un ceas Cartier de 5.000 de euro, un Rolex de 6000 de euro și alte bijuterii în valoare de 6.000 de euro. De asemenea, în 2020 el a vândut trei terenuri, pentru care a încasat în total 220.000 de euro. În declarația de avere fugurează și un credit de 20.000 de euro contractat în 2019 și scadent 2024. Pe lângă salariul de primar, el a trecut în declarația de avere veniturile soției sale - 71.000 de lei de la Consiliul Județean.

În declarația de interese, primarul a scris că este membru în două asociații de vânătoare și asociat la firma MV Almira SRL, cu obiect principal de activitate "acvacultura în ape dulci".

Primarul Ionel Robert Ștefan, acuzat că la alegerile din septembrie 2020 ar fi lovit un bărbat în secția de votare

Primarul Ionel Robert Ștefan este și protagonistul unui incident în secția de votare la alegerile locale din septembrie 2020, potrivit Libertatea. Primarul apărea într-o fotografie stând cu mâinile în șold și fără mască la gură, iar lângă el ara un bărbat întins pe jos.

Primarul Robert Ionel Ștefan l-ar fi apucat de gât și l-ar fi lovit bărbatul aflat în secția de votare, susțineau mai mulți martori prezenți în secția de votare, contactați de Libertatea.

Poliția Ilfov a spus atunci că a existat o ceartă între primar și cetățeanul venit să voteze. “Nu avem informații că primarul l-ar fi lovit pe acel cetățean. Persoana respectivă a avut o discuție contradictorie cu primarul în urma căreia cetățeanului i s-a făcut rău”, au spus reprezentanții poliției pentru Libertatea.

CITEȘTE ȘI: