De ce primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul: Explicațiile Ministrului Muncii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 9 iunie 2021, 18:06 Actualitate | Esenţial


Raluca Turcan
Foto: gov.ro
​Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari. Mai exact, persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, sunt exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul. De ce? Pentru a respecta o decizie a Curții Constituționale, a spus Ministrul Muncii.


Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern prevede la articolul 6 câteva categorii de persoane pentru care prevederile legii care ar interzice cumulul pensiei cu salariul nu se aplică, respectiv:

 • a) persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
 • b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • c) personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
 • d) pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate;
 • e) membrilor Academiei Române;
 • f) asistenților personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • g) asistenților maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • h) îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Altfel spus, președintele României, miniștrii, parlamentarii, primarii, judecătorii CCR, care ori sunt aleși ori au mandate clare prevăzute în Consituția României vor putea în continuare să cumuleze pensia cu salariul.

De ce?

 • "A fost o discuție și nu putem interveni peste mandate definite de Constituție. Asta este o problemă pe care o avem și de aceea sunt exceptate. Sunt exceptați doar cei aleși și cei cu mandate definite în Constituție.
 • Nu putem să intervenim pe un mandat în derulare. Asta este decizia juristilor. Dacă în Parlament poate să treacă printr-un amendament peste aceasta prevedere a Consituției, vom vedea. Varianta adoptată de noi în Guvern este cea cu aviz de la Ministerul Justiției și toate avizele au fost de acord că aceasta este forma legala și constituționala. Dacă în Parlament se găsește o altă soluție voi fi de acord.", a declarat miercuri premierul Florin Cîțu.

Cu detalii a venit și Ministrul Muncii, Raluca Turcan:

 • "Acest proiect are la bază pe de o parte o decizie a CEDO în cazul Ionel Pamfile împotriva României în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul urmărește un scop legitim și respectă justul echilibru între interesele generale ale comunității și protecția drepturilor fundamentale ale indivizilor, precum și faptul că în domeniul social statul poate să dispună de o marjă mai largă de apreciere.
 • De asemenea, proiectul respectă și decizia Curții Consituționale nr. 1414/2009, care a reținut că nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să reglementeze opțiunea oferită salariaților de a continua activitatea în condițiile suspendării plății pensiilor.
 • Proiectul a fost adoptat azi în ședința de Guvern și va pleca spre Parlament în procedură de urgență și are toate premisele de a fi adoptat în această sesiune parlamentară.", a spus Raluca Turcan.

Întrebată de ce un bugetar obișnuit nu va putea cumula pensia cu salariul, iar un primar va putea, Raluca Turcan a făcut trimitere din nou la Constituție.

 • "O să răspund într-un mod retoric. Își dorește cineva ca Guvernul sau Parlamentul să mimeze reforme? Răspunsul este evident - nu. Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constitutional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea.", a declarat Raluca Turcan.

Într-adevăr în Decizia 1414/2009, judecătorii CCR au decis următoarele:

 • "Examinând textele de lege criticate, precum şi cap. IV al legii, în ansamblul său, Curtea constată mai întâi că acestea nu pot viza persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres în Constituţie. Astfel, Legea fundamentală stabileşte în mod expres durata mandatului persoanelor care ocupă unele funcţii publice de autoritate, iar încetarea acestui mandat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei privind exprimarea opţiunii cu privire la suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării funcţiei, în condiţiile art. 18-20 din legea criticată, este incompatibilă cu dispoziţiile constituţionale arătate.
 • Ca urmare, numai în măsura în care reglementarea prevăzută în cap. IV al legii nu se referă la aceste categorii de persoane, soluţia legislativă adoptată de legiuitor în privinţa reglementării cumulului pensiei cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, este în concordanţă cu prevederile constituţionale", se arată în decizia CCR.


Întrebată dacă cineva care ar vrea să muncească peste vârsta 70 de ani, ar putea să cumuleze pensia cu salariul, Raluca Turcan a declarat că:

 • "Interzicerea cumulului pensie cu salariu este valabilă doar pentru sistemul public, deci pentru cei care activează în sistemul public. Pe toate legile speciale este permisă doar activitatea până la 70 de ani. În sectorul privat oricine poate să lucreze după 70 de ani și de asemenea în sectorul privat poți să cumulezi pensia cu salariul.", a declarat Raluca Turcan.

De menționat că în Expunerea de motive la proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern sunt și câteva estimări privind numărul de pensionari care au vârsta egală sau mai mare de 70 de ani și care au și contracte de muncă - aproape 27.000 de persoane.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23194 vizualizari

 • +44 (50 voturi)    
  pt ca e anormal (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:13)

  adrhc [utilizator]

  ca un privilegiat sa aibă ceva in comun cu mizeria, plebea; pt ca plebea ii votează pe ei ci nu pe-ai lor (ai plebeii)
  • +5 (7 voturi)    
   pana cand?! (Joi, 10 iunie 2021, 9:15)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui adrhc

   singra solutie pt a scapa de jug, da jug! pensiile speciale si aparatul bugetar clientelar, intadorarea noastra si a copiilor nostri este un jug pt poporul roman! singura solutie dovedita functionala, este protest masiv in strada ca la ordonata 13! in strada pana se anuleaza! chiar nu se mai poate astepta inca 3 ani pana la alegeri unde o sa primim alte promisiuni si tot asa!
 • +50 (54 voturi)    
  Sau spus mai simplu (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:14)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Il voi cita pe marele filosof Codrin Stefanescu, care nu mai este printre ei: "de ce? pentru ca putem".
 • +36 (42 voturi)    
  = (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:22)

  chiuaua [utilizator]

  Cine imparte, parte isi face...
  • 0 (0 voturi)    
   Da, dar (Joi, 10 iunie 2021, 9:40)

   naftuliv [utilizator] i-a raspuns lui chiuaua

   „democratic”; dacă n-ar fi „democrație” și anarhie ...
  • +4 (4 voturi)    
   Turcana a descoperit apa calda! (Joi, 10 iunie 2021, 11:29)

   DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui chiuaua

   Nu sunt jurist dar in mod sigur exista o cale legală.
   Turcana apare in fiecare zi in media sa ne livreze gogomanii.

   O fi primind vreun premiu pe nr
   de interviuri de Doi lei.

   Sau sa-si etaleze geanta L. V.!
 • +52 (56 voturi)    
  Asa se face, neamule! (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:35)

  Milka Man [utilizator]

  Legile sunt pentru fraieri, nu pentru politicieni...
 • +41 (49 voturi)    
  De ce? (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:46)

  Utilizator5 [utilizator]

  Pentru ca isi apara doar interesele lor nu si ale cetatenilor. In Constiturie ar trebui specificat ca niciun presedinte, primar, parlamentar sau ministru, politist, judecator, bugetar, sa aiba salar mai mare de salarul mediu al romanului de rand. Sunteti in "slujba" poporului nu sa exploatati poporul, sa va alocati voi privilegii pe spinarea poporului.
  Voi nu sunteti lideri, nu suferiti alaturi de popor cand o duce greu, voi traiti in bogatie si exploatati oamenii de rand.
  Ce motivatie sa aibe ei sa creasca nivelul de trai cand ei au bani si privilegii cu nemiluita. Nu au motivatie, vin doar la 4 ani sa ne mai minta ca doar atunci se tem de popor si pentru statutul lor.
  Dar daca bunastarea lor si a familiilor lor ar depinde de bunastarea intregului popor atunci ar intelege viata si dificultatile oamenilor de rand.
  Daca nu serviti poporul si tara din vocatie si dragoste atunci alegeti-va alta cariera, domnilor neo-boieri.
  Puterea politica din Romania apartine de o sleahta de neo-boieri.
  • +9 (9 voturi)    
   Precizari (Joi, 10 iunie 2021, 8:40)

   kolonelu [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Dragule, faci o greseala mare, ei NU MAI SUNT demult in slujba cetatenului, a avut grija criminalul de iorgovan prin Constitutia din 91 cand a trecut bogatiile tarii si toate cele care sunt din proprietatea poporului in cea a statului, statul devenind astfel patronul tarii, de atunci baietii sunt in lumea lor, noi nu putem face asta decat cu o recolutie autentica si cu schimbarea Constitutiei, cu trecerea tarii in proprietatea poporului si statul sa devina astfel in slujba lui
  • 0 (0 voturi)    
   Ar trebui (Joi, 10 iunie 2021, 11:30)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Asta nu inseamna ca nu se poate. In fine, in spatele constitutiei ilinovici aveam defapt of lipsa de viziune de rezilienta. El credea ca prapadeste tara si nu e nevoie de o constitutie soluida, iar noi deveneam ceva slugi ale Rusiei. N-a fost asa, dar nici bine nu ne merge.

   Totusi, problema e mai mult la voi. Sunteti multi prosti atat in strada la proteste cat si aici pe forum ce inloc sa criticati constructiv, criticati nihilist de parca n-ar mai exista un viitor.

   Constitutia poate fi schimbata, dar trebuie revotati, oricat de rau ti-ar pica sau ti-ar sta in gat, PSD si derivatele PSD sa NU mai aiba ce cauta in parlament si nici la guvernare. Eu sunt responsabilii legilor pensiilor de lux.

   Aceasta lege e un prim pas, mic dar OK. In fapt, primarii, politicienii si magistratii or fi avand ei pensii nesimtite, dar au un impact mic la buget. Problema era cu masele de functionari si auxiliari, ce 1+1 secau bugetul pensiilor. In masa problema a fost rezolvata. Oricum mai ai profesorii ce sunt 250mii, dar ei au pensii mai modeste si majoritatea nu vor reveni la catedra.

   In timp si cu modificarea Constitutiei (ce necesita majoritate parlamentara stabila, adica trebuie sa-i revotezi, chit ca ti se pune un carcel) se vor modifica si prevederile ce acum nu permit eliminarea pensiilor pt. speciali. Dar mai moale cu dramele...
 • +12 (18 voturi)    
  Cred că e o minciună (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:50)

  finutza [utilizator]

  În actualul context, când toți critică acest organism, inlusiv UE, CCR ar mai da și decizii cât de cât corecte. Merita încercat cu prevederea unanimității aplicării acestei măsuri. Iar dacă CCR se opunea, se putea corecta.
 • +19 (43 voturi)    
  Baaa (Miercuri, 9 iunie 2021, 18:50)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Desfintati curtea constitutionala, ca acum aveti majoritate, oricum nu ne reprezinta. O adunatura de analfabeti functionali. Ori e valabil ptr toata lumea, ori nu o mai dati. Nu va mai ascunde dupa curtea….
  • +4 (4 voturi)    
   Baaa, nu posta sa te afli in vorba, CCR (Joi, 10 iunie 2021, 8:15)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   nu poate sa fie desfiintata ca vrei tu, eventual se poate modifica componenta ei, dar asta numai daca se modifica Constitutia, si asta se poate face numai cu doua treimi din Parlament, degeaba ai majoritate!
   • +2 (2 voturi)    
    „Democrația” (Joi, 10 iunie 2021, 9:47)

    naftuliv [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    a avut grijă să le aranjeze pe toate în folosul „lor”, al hoților.
    • 0 (0 voturi)    
     Data de (Joi, 10 iunie 2021, 11:33)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui naftuliv

     cine orae? Pai de votantii PSD si de PSD.

     Cu timpul PSD si se va dizolva, batranii mor, tinerii cresc si nu se mai merge pe pacatul stramosesc. Oricat de greu va v-a fi sa intelegeti, eventual Constitutia se va modifica.
  • 0 (0 voturi)    
   Din pacate .... (Joi, 10 iunie 2021, 9:10)

   SvT [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Din pacate, o lege de desfiintare a curtii constitutionale (fara majuscule - dupa cum merita) va putea fi atacata chiar la curtea constitutionala. Ce decizie oare o va lua?
 • +27 (33 voturi)    
  ... (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:11)

  mihai_mi [utilizator]

  Vrajeala pentru prosti! "Clientela politica" pune biciul pe sclavi!
 • +45 (47 voturi)    
  Oare ? (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:19)

  danmarian [utilizator]

  Oare DE CE sa facem exceptii ? ORICE PENSIONAR care incepe o activitate la orice unitate de stat PLATITA (nu voluntara fara plata !) isi intrerupe plata pensiei pe toata durata angajarii --- Nu cred ca este ceva mai clar - Asta este singura masura corecta si aplicabila - FARA EXCEPTII !! De la vladica la opinca !! Toti sa aiba aceeasi conditie !
  • 0 (0 voturi)    
   Ai probleme in invatamant (Joi, 10 iunie 2021, 11:37)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Spre ex. sunt licee chiar si in mediul urban unde nu sunt cadre dicactice competente. Aici se apeleaza la pensionari, dar cu acord. Daca profesorului ii tai pensia, ca va fi reangajat, el nu-si da acordul si necesarul nu se va suplimenta. Nu-i tai pensia si ii mai dai si ceva salar si vine, mai cu drag sau sila, dar totusi, vine. Aste e cand la universitati si liceele pedagogice formarea de cadre didactice se face fara o viziune asupra actului educational.
 • +17 (31 voturi)    
  Nu trebuie sa existe nici o excepție! (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:19)

  Rower [utilizator]

  Cumularea pensiei cu salariul trebuie absolut interzisa pentru toate categoriile de persoane. Nici măcar cei care lucrează la particular nu ar trebui sa poată cumula cele doua plăti.

  Noua lege nu face altceva decât sa permită cumulul pentru niște smecheri, pana la vârsta de 70 ani, și sa-i oblige pe majoritatea cetățenilor sa traiască fără pensie și salariu pana la 70 ani.

  Citat:

  "​Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari."
  • -1 (1 vot)    
   Dar pentru pensionatii medical ? (Joi, 10 iunie 2021, 9:07)

   SvT [utilizator] i-a raspuns lui Rower

   V-ati gandit si la pensionatii medical gr.3, care au drept de munca?
 • +32 (36 voturi)    
  se plangea doamna (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:28)

  Wn [utilizator]

  ministru (la o emisiune tv) ca nu are (la guvern probrabil) tiparnita de bani ptr. pensii sa le creasca (era vorba despre cele normale, din contributivitate). dar pentru primari, parlamentari sau miniștri care pot cumula pensia cu salariul se vede ca are tiparnita.
 • +26 (32 voturi)    
  de ce? pentru ca pot! (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:38)

  revo [utilizator]

  ne faceti sa uram acest pamant blestemat si pe voi toti, din toti rarunchii.


  JAVRE SLINOASE, SCURSURI!!
  • 0 (0 voturi)    
   Medicamente, medicamente! (Joi, 10 iunie 2021, 9:08)

   SvT [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Cine ridica sabia de ciuma (rosie) va pieri!
 • +25 (27 voturi)    
  Raspunsul corect este (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:48)

  TrueBlue [utilizator]

  ca respectivii au 3 c****.
 • +13 (17 voturi)    
  :D (Miercuri, 9 iunie 2021, 19:56)

  Casargoz [utilizator]

  Funcții de demnitate publica :
  Conducătorul instituției (președinte, director general, șef oficiu, etc.)

  Juristii sunt foarte buni sa vedem cum or sa aplice etc la excepții.

  Așa zice legea:)
  FUNCȚII DE DEMNITATE PUBLICĂ | Lege 153/2017
 • +16 (20 voturi)    
  Țurcana n-a auzit ce-a zis colegu’ Rareș Bogdana? (Miercuri, 9 iunie 2021, 20:43)

  ofCAER [utilizator]

  Deunăzi, cum că cică în 2024 (la alegeri, monșer - n.m.) n-o să mai meargă cu „ciuma roșie”. Are dreptate batistuță, n-o să mai meargă ciuma roșie, o să meargă „ciuma galbenă”!!!
 • +2 (18 voturi)    
  pot pt ca gruparea intrlopa PSDUDMRPNLUSR e in par (Miercuri, 9 iunie 2021, 21:22)

  hopsinoi [utilizator]

  lament. Pentru eu si odrazlele lor se cred stapani de scalvi, pt ca nu exista egalitate in Rumania, pt ca populatia nu iese la miting sa-si ceara drepturile si sa elimine jaful din pixul intelopiilor.
  • -2 (20 voturi)    
   Numai postacii PNL/PSD ataca USR (Miercuri, 9 iunie 2021, 22:30)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Bine ai revenit, desi propaganda ta de forma "sunt toti la fel" nu mai prinde la public.

   Au trecut anii, nu mai suntem in 2016, oamenii vad ca USR e singurul partid care face treaba.
   • -5 (13 voturi)    
    Și postacii USR ce fac? (Miercuri, 9 iunie 2021, 23:39)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Că îi vedem zilnic pe aici.
   • -2 (6 voturi)    
    Mai verifica. (Joi, 10 iunie 2021, 7:53)

    123qwe [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Cum il cheama pe parlamentarul de USR care a initiat proiectul de modificare a DL118, prin care toti copii urmasi ai deportatilor iau o groaza de bani.
    USR E UN C---t.
 • +21 (25 voturi)    
  Romania lui PNL: bastanii cumuleaza, (Miercuri, 9 iunie 2021, 21:26)

  emil bobu [utilizator]

  in timp ce muncitorii nu au voie.

  Voi ce credeati ca votati?
 • +6 (16 voturi)    
  Când e să ai în țară o clasă politică toxică... (Miercuri, 9 iunie 2021, 22:08)

  Jolly Roger [utilizator]

  ... atunci o ai reprezentată în toate partidele!
  • 0 (18 voturi)    
   Minti ca "sunt toti la fel" (Miercuri, 9 iunie 2021, 23:24)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   dar uite ca nu sunt toti la fel.

   De exemplu, USR se opune tunului imobiliar cu terenul de la Romexpo, in timp ce PNL si PSD aproba.
   • +9 (15 voturi)    
    As vrea sa îți împărtășesc optimismul (Joi, 10 iunie 2021, 1:31)

    Jolly Roger [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Nu tot ce e in usr e la fel.
    Se opun cei de la centru la tunuri imobiliare gen romexpo, cum spui tu, dar la mine pe strada a fost ras un parculeț pentru un "dezvoltator" imobiliar. Avize, proiecte, planuri urbanistice, tot pe repede înainte.
    Și ghici ce? Primarul e usr, iar cl majoritar usr-pnl!
    Vorba aia, oameni sunt toți, iar cașcavalul nu are culoare politică!
    • +1 (1 vot)    
     Boss (Joi, 10 iunie 2021, 11:54)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

     Aici vorbim de parlament. Evident ca in locale au toti capusele lor. E normal pt. asta este educatia de politrucizare. Daca vrei sa faci parte din CL sau orice structura locala, chiar si conduceri locale de partid trebuie sa te aliniezi mizeriei. Tin minte sefa TSD dintr-o localitate a stat muta la promovarea lui Ponta, asta pana a primit ordin sa-l promoveze pe fb. Dupa, sa vezi uimire si nemultumire din partea prietenilor... "Cum poti sa-l susti?!?!" ... DELETE

     In timp, Boss... se vor schimba toate. Focusarea e pe parlament. In public, e mai importanta presa decat ceea ce votam. Spre ex. Recorder (etichetat de unii ca Malin Bot ca fiind o mizerie sun acoperire a varanului) a reusit ca prin expunerea publica, animalul politic PNL implicat la Apele Romane sa-si dea demisia. E un pas mic, dar e un pas in fata. Nu te astepta la miracole dupa o stampila, doua.

     Pe parte de HN, vedem si aici anumiti jurnalisti ce mai mult fac gargara jurnalistica decat relatare sau critica constructive. Ei sunt tot niste nihilisti, dar mai periculosi decat comentatorii.
 • +11 (17 voturi)    
  eram îngrijorat (Miercuri, 9 iunie 2021, 22:46)

  di livio [utilizator]

  pt Ciucă și Irina Alexe că tre să aleagă între salariu la stat și pensia specială militară...no, iaca că nu tre să aleagă, s-a rezolvat, amu milițienii și apeviștii îs de două ori speciali...au și pensie specială și îs și exceptați de la legile făcute pt fraieri, curat North Korea
  • 0 (0 voturi)    
   ei nu sunt alesi, sunt numiti (Joi, 10 iunie 2021, 11:48)

   Ahha [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   deci nu pot cumula
 • +17 (21 voturi)    
  mda (Miercuri, 9 iunie 2021, 23:29)

  liviu_ [utilizator]

  "unele animale sunt mai egale decat altele"

  prostii muncesc, dasteptii beneficiaza...
  halala tara!
  • -1 (1 vot)    
   Asta ai vrut, asta ai votat, asta ai (Joi, 10 iunie 2021, 10:22)

   Genialul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Pot sa fie indignati doar cei ce au stat acasa si nu au votat, restul primesc ce si-au dorit.
 • +13 (15 voturi)    
  E simplu de ce pot cumula.... (Miercuri, 9 iunie 2021, 23:47)

  Olyx [utilizator]

  pensia cu salariul...Pentru ca POT !...
 • +18 (22 voturi)    
  adica... (Joi, 10 iunie 2021, 0:51)

  mamenervat [utilizator]

  toate pensiile speciale, nu numai ca nu vor fi dsfiintate dar vor fi si singurele pensii care vor putea fi cumulate cu salariul (la stat, sigur)! Noaptea mintii si culmea tupeului! Interpretarea Constitutiei in privinta pensiilor este nu fortata ci de-a dreptul abuziva! Putin si camarila din dotare sunt mici copii pe langa cei 7 CCR-isti (doi din 9 sunt chiar profesionisti, de fapt profesioniste ca sunt femei). Jalnic. CCR-ul este la fel de nociv precum Curtea Constitutionala din Polonia, dar UE se limiteaza la MCV in ceea ce ne priveste, nu se mai complica cu atitudini belicoase in privinta interpretarii Constitutiei in Romanica cea de toate zilele. Ce zile...ce dezamagiri...Johannis si PNL-ul sunt chiar mai rai decat PSD-ul, pentru ca mimeaza ca raspund cerintelor societatii, cand de fapt sunt la fel de corupti dar mult mai cinici. Trist si dezamagitor.
  • +15 (15 voturi)    
   Total de acord! (Joi, 10 iunie 2021, 3:01)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

   Nu ii obliga absolut nimeni pe pensionari de orice fel sa accepte sa fie numiti in functii publice sau alesi prin vot. Daca isi doresc asta, ar trebui sa fie de acord sa renunte la pensie pentru ca oricum au salarii extrem de mari in functiile respective si nici nu trebuie sa se omoare cu munca. Ar trebui sa contribuie din nou salar la pensie, iar cand li se termina mandatul, sa ia din nou pensie, conform contributivitatii suplimentare. In plus, toti pensionarii speciali s-au pensionat pentru ca au fost obositi dupa "munca extrem de grea" in cei 15-20 ani de activitate. De unde gasesc toti brusc energia de a se angaja din nou dupa ce se pensioneaza? O lege facuta de PSD, sustinuta in continuare de actuala coalitie de dreapta si extrem de greu de schimbat din cauza CCR (alt organism politic).
  • +3 (3 voturi)    
   lege pentru fiecare. (Joi, 10 iunie 2021, 8:15)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

   Curtea constitutionala pe care nu o controleaza nimeni ,este stat instat , ia hotarari dupa interese. Unii dau legi pentru ceilalti in favoarea lor nu dupa munca . Cineva a dat o lege pentru curtea constitutionala , de ce nu se poate da o lege si pentru desfintarea legii respective. Dar nu se poate ca le strica socoteala. asa ca toti trantorii sant multumiti.
 • -1 (13 voturi)    
  Ce nesimtire (Joi, 10 iunie 2021, 5:57)

  tvisan [utilizator]

  Bai guvernantior:
  1) Pensia care o dati oamenilor care au contribuit nu e o pomana. Le-ati luat din salariu toata viata. Sunt banii lor.
  2) Poate omului aluia nu-i ajung banii, poate vrea sa cumpere ceva in casa, dc sa nu mai are voie sa munceasca? Ce idiotenie de lege!
  • +3 (5 voturi)    
   Pot sa mai lucreze la privat. (Joi, 10 iunie 2021, 8:08)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui tvisan

   Pot sa mai lucreze la privat , de la stat au primit o leafa foarte buna , taind frunze la caini.
 • 0 (2 voturi)    
  de ce? (Joi, 10 iunie 2021, 9:02)

  Ilenuca1 [utilizator]

  De aia! "Fincă ” așa vor mușchii lor sau a Curtii C. Pentru că, așa cum a lăsat scris Corneliu Coposu, sunt agonisitori, nu demnitari. Par exemplu, de mânărie, de mârlănie. Pentru că ”așa li-s școlile”. Pentu că așa oameni sunt... De Românie, de stat social...
 • +2 (2 voturi)    
  Adaugati profesorii universitari (Joi, 10 iunie 2021, 9:06)

  jackalphonse [utilizator]

  doar legea este facuta de ei...
 • +2 (4 voturi)    
  pentru ca cetatenii nu ies in strada sa protesteze (Joi, 10 iunie 2021, 9:08)

  jackalphonse [utilizator]

  Ia sa fi fost treaba asta in Franta, ieseau si faceau si ceva stricaciuni. Noi suntem mai "civilizati".
 • +7 (7 voturi)    
  Cine a dat legile pentru pensii speciale (Joi, 10 iunie 2021, 9:12)

  radu222 [utilizator]

  În 2010, Guvernul PDL condus de Emil Boc a abrogat pensiile speciale, instituind principiul echității în sistem – fiecare să încaseze corespunzător contribuțiilor plătite de-a lungul anilor de activitate. Curtea Constituțională a stabilit că ar fi neconstituțional ca magistrații să rămână fără aceste pensii.

  Guvernul Victor Ponta, susținut în Parlament de alianța USL, a fost cel care a introdus în schemă privilegiul pensiilor speciale și a adăugat chiar câteva noi categorii. Astfel, Prima lege specială a fost pentru pensiile militarilor în 2015, lege inițiată de vicepremierul Gabriel Oprea (Guvernul Ponta) și care fost adoptată fără probleme de Parlament.

  A urmat apoi o serie de legi pentru diverse categorii: parlamentari (357/2015), Curtea de Conturi (7/2016), diplomați (216/2015), functionari parlamentari și personalul aeronautic (legea 83/2015).

  Privilegiile au continuat, iar în 2017, după ce PSD a câștigat alegerile, Guvernul condus de Mihai Tudose a emis Ordonanța 59/2017 prin care se stabilea ca toate pensiile speciale, nu doar ale militarilor, să fie indexate anual. OUG a fost cu dedicație pentru serviciile secrete din interiorul MAPN, MAI și SRI și a dat undă verde pentru pensionare și la vârsta de 40 de ani a militarilor, ofițerilor și generalilor din aceste instituții.
  • +1 (1 vot)    
   din atatea privilegii, (Joi, 10 iunie 2021, 11:02)

   Levellers [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   inteleg ca Romania are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Si educatie. Si civilizatie. Si implicare civica.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Joi, 10 iunie 2021, 9:20)

  Kato01 [utilizator]

  Dc lucrezi 40 de ani bugetar, apoi in ultimul an iti bagi cartea de munca la privat si iesi la pensie ca privat... mai esti considerat bugetar?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu exista nici o diferenta (Vineri, 11 iunie 2021, 13:20)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Kato01

   Nu exista calitatea de "pensionar bugetar" sau "pensionar privat". Nu are absolut nici o importanta unde ai lucrat pana la pensie.
 • +4 (4 voturi)    
  Dezvoltam Romania cu PNL si Florin Citu (Joi, 10 iunie 2021, 9:24)

  clement234 [utilizator]

  Dezvoltam Romania cu PNL si Florin Citu, sau Romania Educata a lui Klaus Iohannis, 2 proiecte promise de PNListi care au esuat inainte sa inceapa.

  Unii ar spune ca PNL este un PSD in galben.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu este incorect,desi cam imoral ! (Joi, 10 iunie 2021, 10:05)

  Cugetator [utilizator]

  Este desigur normal, deoarece provin prin alegeri. Daca nu va plac,nu aveti decat sa nu-i alegeti, mai ale cand prin varsta nu ar trebui sa fie pensionabili, ci sa munceasca inca multi ani . Nefericirea este constitutia iorgovana si privilegiile de care se bucura anumite
  categorii ca justitia, armata, politia, serviciile secrete , desi extrem de putini din membrii au merite reale !
 • +1 (3 voturi)    
  pensii (Joi, 10 iunie 2021, 10:21)

  Stelistu [utilizator]

  De pensii speciale nimic ! Era promisiunea ca imediat dupa instalarea guvernului USR-istii vor demara eliminarea tuturor pensiilor speciale . Acum nu se mai inteleg zice Ghinea !?! Si asta va fi vesnic !?! CCR a dat unda verde in afara de magistrati !?! De ce in prima faza nu se elimina cumularea mai multor pensii speciale ? Va dati seama ce pensie va incasa excrocul de Basescu dupa mandatul de la PE. Cele mai multe P.S. sunt in zona militenilor si militarilor. Iar ministrii spun ca banii nu sunt de la bugetul asigurarilor.. De parca iar obtine miliardele din amenzi sau adusi de acasa !?! Ce stupizi conducatori si fara rusine. Un fost tablagiu are pensie de peste 1000 euro iar un profesor universitar mult mai putin. Ce idiotenie in Romania !?!
 • +1 (1 vot)    
  Fara exceptii. CCR a interpretat tendentios (Joi, 10 iunie 2021, 12:26)

  Ahha [utilizator]

  Constitutia. Acolo se spune clar
  ARTICOLUL 16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
  (2) Nimeni nu este mai presus de lege
  Iar legea o face Parlamentul. Deci daca Parlamentul statueaza prin lege ca nimeni nu poate cumula pensia cu salariul, atunci asa e
  De unde a scos CCR faptul ca pentru cei care ocupa functii publice "suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării funcţiei, [..], este incompatibilă cu dispoziţiile constituţionale" ? Care dispozitii?
  • 0 (0 voturi)    
   Egalitatea este comutativa (Joi, 10 iunie 2021, 13:55)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

   în științele exacte, în politica nu, cetățeniii sunt egali în față legii dar legea este diferită de la o categorie de populație la alta.
 • +2 (2 voturi)    
  Greseala in articol? (Joi, 10 iunie 2021, 13:48)

  bigbrother [utilizator]

  "Altfel spus, președintele României, miniștrii, parlamentarii, primarii, judecătorii CCR, care ori sunt aleși ori au mandate clare prevăzute în Consituția României vor putea în continuare să cumuleze pensia cu salariul."

  Ministrii sunt numiti de guvern, nu sunt alesi de popor si nici nu au mandate clar definite ca perioada. Cred ca este o greseala in articol.
 • +2 (2 voturi)    
  o adevarata revolutie! (Joi, 10 iunie 2021, 14:23)

  boschetaru' [utilizator]

  asta este solutia la modul in care suntem tratati. dar cine s-o mai faca? unii ne-am imbogatit, altii am saracit...fiecare " se chinuie" sa traiasca. lasa ca noi o sa iesim la pensie la 70 obligati prin lege ca sa platim pensiile exceptatilor de lege si securistilor si celor din armata cere la 45 de ani au obosit.( o fi fost vreun razboi in ultimii 50 de ani????). va dati seama cate dosare stau ascunse la procurori si judecatori? cine are curajul sa le ia drepturile?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by