Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia și anunță că joi, 10 iunie, este anunţată o grevă generală de 24 de ore, care va afecta transportul public în comun. De asemenea, MAE le recomandă românilor evitarea zonelor centrale din Atena, întrucât ar putea avea loc proteste.

Cu feribotul spre KavalaFoto: USER UPLOADED

Ministerul român de Externe le transmite românilor care se află sau care vor să plece în Grecia că Administraţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Confederaţia Generală a Lucrătorilor din Grecia au anunţat organizarea unei greve generale, cu o durată de 24 de ore, în 10 iunie.

Astfel, vor fi afectate mai multe sectoare, printre care şi transportul public în comun (cu excepţia celui aerian):

  • nu vor circula mijloacele de transport pe calea ferată (trenurile la nivel naţional, trenul electric ISAP - Linia 1 care asigură accesul la aeroportul internaţional din Atena),
  • vasele de transport călători (feribot, cursele locale interinsulare etc),
  • troleibuzele, tramvaiul şi metroul din Atena (liniile 2 si 3 - către aeroportul internaţional),
  • circulaţia autobuzelor din Atena se va desfăşura doar în intervalul orar 09:00-21:00.

MAE le recomandă românilor să evite deplasările neesenţiale în intervalul menţionat în zonele centrale din Atena, existând riscul unor proteste de stradă.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.