O angajată a unei instituții publice din Iași a dat în judecată angajatorul pentru că a fost scoasă la pensie, la 61 de ani, așa cum prevede legea, și nu i-a acceptat cererea de a continua să lucreze până la 65 de ani. Femeia a declarat că legea este discriminatorie, obligând femeile să iasă la pensie mai devreme decât bărbaţii, care trebuie să se pensioneze la 65 de ani, scrie Ziarul de Iași.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni.

V.R. a lucrat la Oficiul Judeţean de Zootehnie din Copou din 1978 şi până anul trecut. Ea împlinise vârsta legală de pensionare de 61 de ani şi 2 luni în septembrie 2019. În iulie 2020, a depus o cerere de prelungire pentru încă un an. Cererea i-a fost însă respinsă, iar în septembrie 2020 s-a dispus încetarea raportului de serviciu, prin pensionare.

Femeia a dat în judecată instituția, invocând că prin emiterea deciziei de pensionare s-a încălcat principiul egalităţii de tratament, fiindu-i îngrădit dreptul de a-şi continua activitatea până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Conform legii, persoana care a împlinit vârsta de pensionare poate cere menţinerea în activitate timp de încă cel mult trei ani. Angajatorul nu este însă obligat să aprobe solicitarea.

Tribunalul Iași i-a dat câștig de cauză femeii.

"O reglementare naţională care prevede că raportul de muncă încetează prin împlinirea vârstei de pensionare, stabilită în mod diferit în funcţie de sexul lucrătorului, constituie o discriminare directă, interzisă. Din perspectiva jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, rezultă că, deşi statelor membre le este permis să stabilească vârste de pensionare diferite pentru femei şi bărbaţi, o reglementare precum cea din dreptul intern care prevede încetarea automată a raportului de serviciu la împlinirea vârstei de pensionare, diferită în funcţie de sex, constituie discriminare directă", au precizat judecătorii, mai scrie Ziarul de Iași.

Ei au apreciat că pensionarea femeii la altă vârstă decât bărbatul trebuie "să fie rezultatul voinţei exclusive a acesteia, ea fiind singura în măsură să evalueze dacă pensionarea la o vârstă mai redusă constituie, în cazul său, o măsură afirmativă sau, dimpotrivă, o discriminare directă".

Tribunalul a decis ca femeia să fie reangajată pe acelaşi post şi să fie menţinută în serviciu până la 65 de ani. Sentinţa nu este însă definitivă, cazul intrând în analiza Curţii de Apel.