BRD arată într-un raport publicat marți că a revizuit în creștere prognoza de creștere a PIB din acest an la 7%, precizând că performanța PIB din primul trimestru vine în mare parte ca rezultat al efectelor de bază statistice și mai puțin datorată fundamentelor economice. BCR, în alt raport publicat tot marți, vorbește despre o creștere a PIB de + 6,7% în 2021 și + 4,5% în 2022, iar economistul șef al Raiffeisen Bank spune că România e printre foarte puținele țări care au reușit deja să recupereze căderea din pandemie.

HotNews.roFoto: Hotnews

BCR: Majoritatea restricțiilor de mobilitate și de afaceri sunt deja ridicate, iar zonele urbane mari au rate semnificative de imunizare, permițând reluarea cheltuielilor consumatorilor

Creșterea reală a PIB-ului a fost confirmată la + 2,8% trimestrial și -0,2% a / a în 1T21 de către Institutul Național de Statistică. PIB-ul real a recuperat toate pierderile suferite în timpul crizei mult mai devreme decât se aștepta. Prognoza noastră de creștere a PIB se ridică la + 6,7% în 2021 și + 4,5% în 2022. Majoritatea restricțiilor de mobilitate și de afaceri sunt deja ridicate, iar zonele urbane mari au rate semnificative de imunizare, permițând reluarea cheltuielilor consumatorilor. Fluxurile de fonduri UE din PNRR ar trebui să mențină creșterea PIB aproape de 5,0% în următorii cinci ani.

Cu excepția exporturilor nete care rămân un obstacol în calea creșterii, imaginea de ansamblu pare solidă. Adresarea contribuției la creșterea negativă a exporturilor va necesita probabil reforme consecvente pe partea ofertei, în timp ce moneda locală ar trebui să rămână sub presiune de slăbire.

BRD: Performanța PIB în T1'21 este în mare parte rezultatul efectelor de bază statistice și e mai puțin dată de evoluția fundamentelor

Datele provizorii publicate astăzi de Institutul Național de Statistică au confirmat estimarea flash a evoluției PIB, care a revenit la niveluri pre-pandemie.

Performanța PIB în T1'21 este în mare parte rezultatul efectelor de bază statistice și e mai puțin dată de evoluția fundamentelor. Creșterea puternică a multor indicatori de înaltă frecvență din primul trimestru 2021 se compară cu o bază scăzută.

Există motive și resurse pentru o recuperare susținută în viitor:

  • condiții de afaceri și sentiment mai bune - situația epidemiologică s-a îmbunătățit în mod notabil, vaccinarea crește rapid și autoritățile ridică treptat restricțiile,
  • perspectivele de revenire a industriei - comenzile noi au înregistrat o creștere de două cifre în martie iar producția din zona euro arată o creștere robustă,
  • e preconizează că producția agricolă va reveni la niveluri normale după criza din 2020,
  • situația generală a pieței muncii rămâne relativ bună, datorită sprijinului guvernului,
  • Planul național de recuperare și reziliență poate fi un catalizator pentru reformele economice.

Cu toate acestea, există și riscuri și incertitudini:

  • evoluția pandemiei și vaccinării,
  • consolidarea fiscală - progrese / pași viitori,
  • redresarea inegală a sectoarelor economice care implică schimbări structurale în economie,
  • strategia de ieșire din scheme de sprijin guvernamental,
  • evoluții externe (de exemplu, perturbări ale lanțurilor globale de producție / aprovizionare).

Având în vedere toate cele de mai sus, am revizuit în sus prognoza de creștere a PIB pentru 2021 până la 7,2%. Observăm că efectele de bază statistice vor continua să induce o volatilitate sporită în dinamica indicatorilor macro în trimestrele următoare

Economistul Ionuț Dumitru: România va încheia anul cu un deficit bugetar mai mic față de primele estimări

„Cifra din trimestrul 1 față de trimestrul 1 al anului anterior este una foarte bună. Arată practic că PIB este cam la același nivel ca în trimestrul 1 din anul trecut, adică am recuperat în totalitate scăderea provocată de pandemie. Deci, practic avem în momentul de față sau în trimestrul 1 aveam un volum de activitate economică aproape egal cu cel dinainte de pandemie. Iar cifrele din trimestrul anterior arată o cifra puternică, 2,8%, care ne arată o recuperare economică rapidă. Suntem printre puținele țări care au reușit deja să recupereze căderea din pandemie”, a spus la Aleph News Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.

Economistul Ionuț Dumitru crede că România va încheia anul cu un deficit bugetar mai mic față de primele estimări.

„Deficitul bugetar în contextul în care economia crește anul acesta mult peste așteptările inițiale, avem prognoza de 7% creștere economică, deficitul bugetar este foarte posibil să fie semnificativ mai mic. Din câte îmi aduc aminte, bugetul s-a făcut cu creștere 4,2%. Acest lucru va însemna o performanță mult mai bună a veniturilor bugetare și se vede. În martie – aprilie datele au arătat mult mai bine, ceea ce înseamnă că veniturile la sfârșitul anului vor fi mai mari decât estimările și vom avea un deficit bugetar mai mic. Asta în măsura în care la rectificările bugetare nu se suplimentează cheltuielile. Să nu avem o surpriză acolo”, a adăugat Ionuț Dumitru. „Cifra din trimestrul 1 față de trimestrul 1 al anului anterior este una foarte bună. Arată practic că PIB este cam la același nivel ca în trimestrul 1 din anul trecut, adică am recuperat în totalitate scăderea provocată de pandemie. Deci, practic avem în momentul de față sau în trimestrul 1 aveam un volum de activitate economică aproape egal cu cel dinainte de pandemie. Iar cifrele din trimestrul anterior arată o cifra puternică, 2,8%, care ne arată o recuperare economică rapidă. Suntem printre puținele țări care au reușit deja să recupereze căderea din pandemie”, a mai spus Dumitru. El crede că România va încheia anul cu un deficit bugetar mai mic față primele estimări.

„Deficitul bugetar în contextul în care economia crește anul acesta mult peste așteptările inițiale, avem prognoza de 7% creștere economică, deficitul bugetar este foarte posibil să fie semnificativ mai mic. Din câte îmi aduc aminte, bugetul s-a făcut cu creștere 4,2%. Acest lucru va însemna o performanță mult mai bună a veniturilor bugetare și se vede. În martie – aprilie datele au arătat mult mai bine, ceea ce înseamnă că veniturile la sfârșitul anului vor fi mai mari decât estimările și vom avea un deficit bugetar mai mic. Asta în măsura în care la rectificările bugetare nu se suplimentează cheltuielile. Să nu avem o surpriză acolo”, a adăugat Ionuț Dumitru.