Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea concursului de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, după ce o persoană a contestat criteriul privind cunoașterea a cel puțin două limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză. Hotărârea instanței nu este definitivă, iar Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că o va contesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României a fost lansat de Ministerul de Externe în 23 martie și au fost scoase la concurs 120 de posturi pentru funcţii diplomatice şi consulare. Până la acest moment concursul a ajuns în etapa desfăşurării testului-grilă (27 mai) şi anunţării rezultatelor acestuia (4 iunie).

Ministerul de Externe a fost dat în judecată la Curtea de Apel Cluj de către o persoană care a invocat lipsa de legalitate a condiţionărilor privind cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză, şi, în consecinţă, a solicitat suspendarea procedurilor de concurs aflate în derulare.

Luni, Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea procedurilor de concurs, până la pronunţarea instanţei de fond.

Hotărârea nu este definitivă, iar MAE a anunțat că o va ataca cu recurs.

MAE: Acest criteriu de selecţie este folosit de majoritatea serviciilor diplomatice la nivel global

În Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României este menţionată cerinţa de cunoaştere a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză.

MAE spune că în Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României este prevăzută cerinţa minimă obligatorie de a cunoaşte cel puţin o limbă străină, prevăzută în art. 17 alineat 1 lit. e), iar, astfel, cerinţa din Regulament implementează/transpune textul prevăzut de Statut.

  • "De altfel, necesitatea cunoaşterii a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză, reprezintă un criteriu de selecţie ce a fost aplicat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din anul 2003 pentru concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, prin Regulamentele de concurs specifice, şi se raportează la nevoile instituţionale specifice ale MAE.
  • Această condiţie este fundamentată pe necesitatea deţinerii de către persoanele ce urmează să exercite profesia de diplomat a unor competenţe de comunicare fluentă în mai multe limbi străine, dintre care, obligatoriu, cel puţin una dintre principalele limbi de lucru folosite în cadrul UE şi NATO şi al altor foruri internaţionale şi vorbite în cele mai multe domenii de activitate din lume. Fără cunoaşterea avansată a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza, este foarte dificil ca un diplomat să îşi poată desfăşura în mod eficient şi profesionist activităţile curente, atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior.
  • Acest criteriu de selecţie este folosit de majoritatea serviciilor diplomatice la nivel global", explică Ministerul Afacerilor Externe.