Romsilva afirmă că prăbușirea Cascadei Bigăr s-a datorat unor fenomene naturale și că respinge cu fermitate „acuzațiile false și lipsite de orice fundament științific” potrivit cărora fenomenul s-ar fi datorat unor intervenții umane.

Cascada Bigăr s-a prabusitFoto: Captura video

Potrivit unui comunicat remis marți de Romsilva, Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încat o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni.

„Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate”, explică Romsilva, adăugând că „această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat”.

Regia Națională a Pădurilor dă exemplul unei cascade de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul National Cheile Nerei – Beușnița, care a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani.

Romsilva precizează de asemenea că în cazul Cascadei Bigăr, aceasta se află într-o zonă în care intervenția umană este minimă „iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber”.

„Acesta este motivul pentru care administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale”, afirmă regia, precizând că administratia Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița „a luat toate măsurile posibile de protecție a Cascadei Bigar, cu avizul Consiliului Științific al parcului”.

Romsilva „respinge cu fermitate acuzațiile false si lipsite de orice fundament știintific ale unui ghid de turism, care a lansat în spatiul public informația cum că o lucrare de captare parțială a izvorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Miniș, realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbusirea peretelui cascadei Bigar”.

„Cantitatea de apă care să favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie să fie una moderată pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventuală micșorare a debitului de apă ar fi dus la surparea peretelui cascadei”, concluzionează comunicatul Romsilva.

Citește și: