Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi "vor pune în curând bazele" acreditării ocupaţiei de analist comportamental, ce oferă servicii în sprijinul familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală, susține ministrul Raluca Turcan, pe Facebook. ABA (Applied Behavior Analysis) este o profesie practicată de mulți terapeuți în lucrul cu copiii cu autism, de exemplu, însă profesia nu este recunoscută de stat.

Raluca TurcanFoto: Agerpres
  • "Ministerul Muncii și Protecției Sociale și ANDPDCA vor pune în scurt timp bazele standardizării și acreditării ocupației de analist comportamental, care oferă servicii terapeutice ABA la standarde profesioniste, atât de utile familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală.
  • Nici un părinte nu este pregătit pentru creșterea unui copil cu tulburări de sănătate mintală, iar atunci când apar astfel de situații, familia trebuie susținută în mod adecvat pentru a-și putea ajuta copilul să atingă maximum din potențialul lui de dezvoltare, iar acest lucru nu poate fi făcut decât cu ajutorul specialiștilor.
  • Ajutorul acordat acestor familii a venit de prea puține ori de la stat, având în vedere cum au fost gestionate până acum problemele din asistență socială", a scris pe Facebook Raluca Turcan, care a participat la o dezbatere cu tema ”Sănătatea mintală a copiilor din România”.

Ea susține că are "toată determinarea pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate", dar și pentru întărirea parteneriatului dintre stat și societatea civilă, pentru ca orice persoană cu deficiențe multiple să fie ajutată în acord cu nevoile pe care le are.

Turcan a vorbit despre alocarea a 50 de milioane euro prin PNRR, pentru dezvoltarea a aproximativ 150 de servicii comunitare pentru copii, respectiv centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități, centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Ea mai spune că acolo unde instituțiile publice nu au capacitatea să asigure serviciile necesare, pot fi identificați parteneri în societatea civilă.

România are doar 3.600 de asistenți sociali, față de necesarul de 12.000

Potrivit unei analize a Ministerului Muncii, în direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din România există doar 3.600 de asistenți sociali, în condițiile în care necesarul ar fi de 12.000.

Raluca Turcan susține că, prin parteneriate cu universitățile, va crește numărul de locuri pentru specializarea de asistență socială din învățământul superior la distanță, pentru că nu poate crește calitatea serviciilor asigurate în lipsa personalului pregătit și corect remunerat.