Living Outside The Box

Poveștile românilor care trăiesc în case minuscule (tiny houses): „Tipul ăsta de casă este raportat corect la nevoile umane actuale”

de Ana Tepșanu     HotNews.ro
Duminică, 6 iunie 2021, 10:35 Actualitate | Esenţial


Tiny house. Casa lui Matei
Foto: Arhiva personala
​Mai mulți români și-au regândit relația cu spațiul și au ales să locuiască într-un tiny house. Pentru ei, fericirea stă în lucrurile mici, la propriu. Am vrut să aflu de ce au luat această decizie și cum e să locuiești zi de zi într-o casă mică. Cu avantaje și dezavantaje.

Living outside the box” este o serie HotNews.ro despre oamenii care au ales un alt stil de viață decât cel convențional. De la orășenii care s-au mutat în autorulote, la cei care au lăsat orașele pentru viața la țară sau cei care trăiesc în așa-numitele „tiny house”, de doar câțiva metri pătrați, vom prezenta perspective diferite de viață altfel.

Mișcarea tiny-house este una arhitecturală și socială, al cărei obiectiv este acela de a promova spațiile mici, simplitatea și ideea de a „trăi cu mai puțin.”

A alege un astfel de trai înseamnă și o variantă eco-friendly în raport cu industria imobiliară, o modalitate de a salva bani, dar și o opțiune fezabilă pentru cei care-și doresc o casă pe pământ, dar nu au bugete generoase pentru implementarea acestora.

Oamenii din comunitatea tiny își regândesc valorile și prioritățile din viață, petrec mai mult timp în natură și alături de familie, dar sunt implicați și în salvarea mediului.

În România, mișcarea tiny-house a început să prindă contur și chiar există un grup dedicat pasionaților pe Facebook, unde pot împărtăși sfaturi, idei sau nelămuriri cu privire la acest lifestyle.

O simplă căutare pe Google îți arată că există din ce în ce mai multe companii care se ocupă de construcția unor astfel de case mici, fie că vrei să te muți în ele, fie că vrei să le folosești pentru un business.

În multe cazuri, oamenii aleg să se documenteze temeinic și să-și construiască propriile lor case mici.

Paul, 44 de ani, consultant: „Am învățat că avem loc într-un spațiu relativ mic”
Paul își construiește propria tiny house de 30 de metri pătrați, unde să locuiască împreună cu soția lui și gemenele pe care le au împreună. În vara lui 2014, și-au cumpărat un teren de 730 de metri pătrați, aflat la 25 kilometri de București, cum scopul de a-și construi aici o casă.

Ei au locuit în chirie toată viața lor și odată cu terenul, Paul a făcut trei proiecte de locuință: casa visurilor, o casă puțin mai mică și una cu fix ce le trebuie, unde ideea era să stea mai mult în curte.

În decembrie 2019 s-au mutat, în chirie, într-o casă aflată la cinci minute de terenul lor, așa că pandemia i-a prins în natură, unde nu prea au simțit izolarea.

Citește și: Mutarea de la oraș la sat, dincolo de imaginea idilică: cinci povești despre avantajele și dezavantajele unei astfel de decizii

În 2020 și-au plănuit să se apuce de casă, dar au turnat doar fundația și au făcut un puț de apă și un beci în jurul puțului forat, în ideea de a face o magazie deasupra, pentru uneltele de grădină.

Tiny-ul lor va fi din lemn, iar el și soția lui o tratează, o ajustează la cote și o asamblează. Lucrează atunci când au timp, nu au un deadline și nici un buget stabilit. În prezent, după ce stau ploile, vor să se apuce de acoperiș.

„Nu a costat mult până acum, am dat pe lemn și OSB în jur de 10000 lei, iar soluțiile de tratare lemn au fost în jur de 1000 lei. Am învățat să lucrez cu lemnul, începe să-mi placă și am preferat dalta și coarba în locul sculelor electrice. Satisfacția lucrului făcut cu mâinile tale întrece orice febră musculară”, spune Paul.

Decizia de a se muta într-un spațiu micPaul și familia lui au trecut printr-un proces în care au realizat că au nevoie de puține lucruri pentru a fi fericiți. După o vacanță din 2016 în care au plecat cu mașina burdușită de lucruri și au pierdut mai multă vreme cu drumul și pregătirea de plajă, cât pe plajă per se, au ajuns la concluzia că au nevoie de altceva.

În 2017, au închiriat o rulotă la malul mării și s-au îndrăgostit de camping.

„Ne-am dat seama că din tot calabalâcul cărat am folosit în jur de 35%. Totul era firesc și normal, plus că seara, unde te suceai, unde te învârteai, găseai un copil să-l jughinești, să-l gâdili sau să-l smotocești”, mai spune el.

Au descoperit că nu au nevoie de multe într-un concediu, ci doar de ei. Atât de simplu. „Am învățat că avem loc într-un spațiu relativ mic și chiar am observat ca bondingul a atins cote înalte.”

De aici și până la hotărârea mutării în tiny a fost doar un pas. „Am încredere că viața noastră va fi una fericită, nu vreau o viață perfectă în tiny”, concluzionează Paul.

Cora, 36 de ani, freelancer în web design și marketing, pentru cei care vor o tiny house: „să investească în surse sustenabile de energie și apă”
Cora trăiește într-un tiny din august 2020. Înainte de a se muta a locuit cu părinții, dar mereu și-a dorit să aibă un loc al ei departe de oraș, cât mai aproape de natură. Împreună cu iubitul ei s-au mutat în Tureni, localitate aflată la 25 kilometri depărtare de Cluj, orașul ei natal.

Tinerii au apelat la un tiny construit de Rot Resort, construit conform nevoilor lor. Are 30 de metri pătrați utili și dispune de living cu bucătărie, baie și dormitor. Casa a costat 30 de mii de euro și a venit complet mobilată și utilată.

„Toate electrocasnicele le-am achiziționat separat și le-am trimis companiei pentru a fi încorporate în mobilier. Apă avem din fântână și suntem racordați la rețeaua electrică. Cât despre încălzire, am optat pentru cea electrică (convectoare și șemineu)”, mai spune co-fondatoarea ONG-ului Community, pentru protecția mediului.

Stil de viață și cheltuieliNu doar casa a contribuit la un nou stil de viață ci și faptul că s-au mutat de la oraș la țară, de la a trăi cu părinții, la o locui singuri.

Ea spune că un tiny este amplasat, în general, la sat sau în natură, așa că trebuie să-ți asumi faptul că vei avea o curte, poate o grădină, iar acestea trebuie îngrijite.

„Totodată, în funcție de terenul unde o amplasezi, pot apărea investiții financiare considerabile, pentru amenajarea acestuia.” Ei nu plătesc apa, gaze naturale sau cheltuieli comune, însă costurile energiei electrice pe perioada iernii sunt destul de ridicate - 800 lei/lună în perioadele de iarnă și 300 lei în lunile calde.

După finalizarea lucrărilor de amenajare a terenului ei se așteaptă la o scădere a cheltuielilor, dar vor opta și pentru surse de energie electrică sustenabile.

Avantaje & dezavantajeCora spune că avantajele nu pot fi atribuite direct unei tiny house. În cazul lor, avantajul principal a fost rapiditatea cu care a fost construită și amplasată (trei luni), cât și a faptului că a venit complet mobilată și utilată.

Un alt plus este faptul că au o căsuță pe roți și poate fi mutată în clipa în care vor găsi terenul mult visat, într-un loc remote, în mijlocul naturii.

„Cele mai multe avantaje sunt legate de poziționarea căsuței, faptul că putem petrece mai mult timp în aer liber și avem legume proaspete din grădină, ne permitem un trai prietenos cu mediul (de exemplu utilizăm mare parte din deșeurile menajere în compost pentru grădină sau hrană pentru animale)”, completează ea.

Citește și: De ce ai lăsa un apartament la bloc pentru a locui într-o autorulotă? 5 povești, cu bune și rele, despre viața trăită pe drumuri

Dezavantajele sunt date de teren și investiția financiară care le-a depășit așteptările (plus 10.000 de euro).

„Terenul fiind folosit în agricultură, am fost nevoiți să amenajăm un drum pe proprietate. Pentru a putea folosi spațiul de sub casă pentru depozitare, am ales să facem o placă de beton pentru a amplasa căsuța”, spune Cora.

Celor care vor să facă un astfel e pas, ea le recomandă: „Să opteze pentru o casă mobilă, astfel încât să nu fie legați de un loc și să investească în surse sustenabile de energie și apă.”

Matei, 31 de ani, mecanic de biciclete: „Tipul ăsta de casă e corect dimensionat la nevoile umane actuale”
Matei spune că povestea lui începe în Iași, cu un ritm de viață tipic și previzibil, până în clipa în care a lăsat viața să-l trăiască. A locuit într-un apartament unde a împărțit o cameră cu fratele lui și nu i-a lipsit nimic din ce are nevoie un om într-o societate modernă.

„Decizia de a locui într-o tiny house a fost mai mult o consecință decât o intenție, urmare a dorinței de a pleca din familie spre o viață independentă”, spune el.

Inițial, el s-a mutat cu prietena lui pe un teren aflat în apropierea cartierului unde a copilărit, într-o căsuță veche, deja existentă acolo. Doi ani s-au acomodat aici, fără să aibă apă curentă, cu un tavan potrivit pentru maxim înălțimea lor și cu toaleta în curte.

În 2015 au construit o casă de 20 de metri pătrați, după propriile nevoi.

„După șase luni de dulghereală amestecată cu brainstorming, ne-am mutat în monocamera ce ține loc de sufragerie și bucătărie, dar și dormitor, la aproape un etaj, căci patul e undeva suspendat și prea multe nu poți face acolo. Să nu uit și de metrul pătrat de baie, care ține loc și de toaletă și de duș”, completează el.

Stil de viață și asumareMatei și iubita lui și-au construit singuri casa, de la un cap la altul, iar materialele i-au costat în jur de 17000 lei. Au toate utilitățile, dar nu abuzează de ele.

„Încercam să eficientizăm consumul de resurse, așa că am mai inovat sistemele clasice de încălzire a apei pe timp de vară, dar și de irigație a plantelor.”

El nu crede că se poate replica situația lui, ci contează foarte mult setarea mentală și motivația intrinsecă.

„Dacă iei totul ca pe o provocare, o să fie interesant. Te adaptezi. Dacă o privești ca pe o nevoie, poate deveni copleșitor. Sunt mulți oameni în România care locuiesc în spații foarte mici, iar asta nu conferă nicio boemie, pentru că nu au ales ei. Poate că e bine să-ți asumi că obiectele sunt utile și atât, că intimitatea nu e tot una cu singurătatea și că nimic nu-i definitiv.”

Cheltuielile le-au fost reduse considerabil și iarna plătesc 300 de lei pe lună, pentru un calorifer și un boiler electric.

Avantaje & dezavantaje

 • spațiu mic,
 • obiecte puține
 • stimulează eficientizarea tuturor proceselor ce se întâmplă în casă
 • costuri scăzute

Matei nu găsește niciun dezavantaj: „Poate sunt orbit, dar cred că, fiziologic vorbind, tipul ăsta de casă e raportat corect dimensionat la nevoile umane actuale.”

El transmite celor care vor să o ia pe acest drum să nu o facă de dragul trendului. „Să nu se aștepte ca viața de după mutare să fie la fel ca înainte, doar că într-o nouă locație. E și o nouă viață. Să nu-și creeze așteptări. Doar vise.”

Cristina Doina, 47 de ani, economist: „Simt că mi-am atins suficiența și de aici doar trăiesc”
Povestea Cristinei într-un spațiu mic începe în urmă cu cinci ani, atunci când a hotărât să-și încheia căsnicia de aproape 18 ani. A locuit dintotdeauna la apartament, dar în clipa în care mama ei i-a donat un teren care fusese retrocedat bunicii sale, viața i s-a schimbat.

Cristina iubea din toată inima acest teren, iar când l-a primit cadou și mariajul său s-a încheiat, a și început demersurile pentru construcția casei pe structură din lemn (proiect, aprobări, studiu geotehnic).

Domul, casa eiÎntre timp, viața i-a scos în cale un alt partener de drum și de viață, cel care i-a dat ideea să construiască un dom geodezic. L-au construit singuri, după ce s-au documentat bine înainte, și-au cumpărat scule și s-au apucat de măsurat, tăiat și montat.

I-a ajutat și un fost coleg de liceu, impresionat de ceea ce doreau să facă și au muncit așa zilnic, seară de seară, după muncă, făcând naveta 30 de kilometri.

În 2019, la final de februarie, au început lucrarea și după ce au făcut forajul pentru apă și s-au racordat la rețeaua de energie electrică, în Noaptea de Înviere, pe 25 aprilie 2019, s-au mutat.

Investiția, ținând cont că nu au plătit mâna de lucru, i-a costat aproximativ 10000 lei. Domul are o suprafață de 32-34 de metri pătrați și are zonă de dormitor, zonă de luat masa, bucătărie și baie, ca încăpere delimitată.

„Am decupat domul pentru zona băii, deoarece prietenul meu este înalt și era destul de greu să se descurce în baia pe format semicerc și podea și perete. Baia are forma dreptunghiulară”, spune Doina.

Are boiler electric cu programare sau program eco, astfel încât, cu hidrofor și boiler, factura pe lună la energia electrică îi ajunge undeva la 150 de lei; aici se pune și frigiderul, TV-ul (aprins rareori), lumina interioară, cât și laptop-urile, pentru că amândoi lucrează de acasă.

Pe viitor vrea să devină independentă din punct de vedere al energiei electrice. Iarna se încălzesc la foc de lemne în termoșemineu, în timp ce domul este izolat pe exterior cu polistiren extrudat, iar pe interior au început izolarea cu lână.

„Îmi place să merg desculță”„Sunt desculță și pe ploaie și atunci când este cald, și pe zăpadă. Îmi dă energie și putere”, spune ea. Are o alee lată, de 50 de centimetri, care străbate curtea până la dom, în rest vegetație: pomi, flori, iarbă și o micuță grădină în care își pune verdețuri, roșii și dovlecei. 90% din timp îl petrecere în curte:

„Am suficient spațiu să mă odihnesc, să studiez, să mănânc. Am toate condițiile. Am renunțat la haine, încălțări, genți, pantofi, decorațiuni. Am haine puține, de bună calitate și comode. Nu fac rabat de la calitate, natural și comod.

Folosesc detergenți ecologici, mănânc mai puțin și mai sănătos: vegetale din producția proprie, ouă și păsări cumpărate de la vecini.”

„Pentru mine nu sunt dezavantaje”Cristina nu poate spune dezavantaje, deoarece trăiește stilul de viață pe care și l-a dorit - liberă în natură. Însă ea recunoaște că e nevoie de muncă și atenție permanentă.

„Spre exemplu, consumul de lemne este redus, comparativ cu o casă din cărămidă sau bolțari, interiorul se încălzește repede, în schimb, în miezul iernii, noaptea, ne trezim pentru a asigura lemnele în foc. Partea bună este că am descoperit cărbunii care mențin căldura timp îndelungat.”

Îndeamnă pe toată lumea să facă acest pas, dacă își dorește o viață liberă, liniștită și lipsită de pretenții. „Simt că mi-am atins suficiența și de aici doar trăiesc”, concluzionează ea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

103474 vizualizari

 • +47 (57 voturi)    
  Tiny house e mult prea mare (Duminică, 6 iunie 2021, 11:27)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Pai Joan Baez traia intr-un copac. De unde a si cazut, odata. Diogene traia intr-un butoi. De unde n-a cazut niciodata.
  • +32 (50 voturi)    
   "tiny house"... (Duminică, 6 iunie 2021, 11:39)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   ...e reversul medaliei la consumerismul exagerat, unde mancai un sfert de portie si restul era aruncat. Doua extreme care ca orice extreme sunt prin definitie rele. Latinii aveau expresia "Aura mediocritas" adica mijlocul de aur, expresie prost inteleasa si modificata de unii dar care exprima corectitudinea caii de mijloc, a echilibrului in tot si toate.
   • -21 (41 voturi)    
    Extrema? (Duminică, 6 iunie 2021, 13:14)

    Cripto [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Aceasta casa este tot ce-i necesar unui om sa traiasca, extrem este apartamentul cu 3 camere unde poate si dvs locuiti. Ceea ce este necesitate pentru dvs pentru acesti oameni modesti e posibil sa fie lux inutil. Traiam odata toti in pestera si eram mai fericiti decat acum la bloc sau vile.
    • +23 (31 voturi)    
     Cu siguranta eram fericiti (Duminică, 6 iunie 2021, 17:19)

     AndyXXX [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

     Ne spalam la raul din apropiere o data la 6 luni si faceam focul la gura pesterii ca sa ne incalzim. Vanam potarnichea si comunicam super eficient cu bata in cap sau pe spinare.
    • +5 (9 voturi)    
     Pestera... (Duminică, 6 iunie 2021, 22:07)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

     Ti-as fi dat plus daca nu spuneai chestia cu pestera!
     Intr-adevar, cand vezi in ziua de azi cat ti se cere pt un cotet comunist din beton, pt care trebuie sa te imprumuti in banca pt 30 de ani! Cu o rata care inghite aproape intregul salariu al unuia din parteneri, datorie care nu tine cont de copii, accidente sau boli ce pot aparea in cei 30 de ani... Pai normal ca iti vine sa iti iei lumea in cap si sa te duci undeva in natura sa traiesti intr-o casa de 3.000 de euro! Ok, diferenta in stil de viata este mare, dar si diferenta de cost este inca si mai mare! Este enorma! Si eu nu cred ca intr-o casuta mica nu poti trai confortabil! Eventual poti ajusta putin suprafata daca nu e suficient 30 de mp utili... Oricum, nu te opreste nimeni sa folosesti computere, televizoare, smartphone-uri, autoturisme, sau alte tehnologii sau obiecte care iti fac viata mai usoara! Doar dai la schimb niste suprafata (pe care e foarte posibil ca oricum o folosesti pt a stoca niste lucruri pe care nu le folosesti), pentru libertatea de a nu fi sclavul bancii pe 30 de ani! Iti recapeti viata!
     P.S. Am observat la ultimul exemplu ca doamna respectiva avea o abordare ecologista asupra problemei, dar considera ok sa arzi lemn pt incalzire, sau mai rau, carbune care mai degaja si sulf si oxid de azot care sunt daunatoare vietii si produc particule de acid in suspensie in atmosfera, creand un efect de sera... Ne place sau nu, gazul metan e cea mai echilibrata solutie pt incalzire in lunile foarte reci, iar cand temperatura este peste 7 grade, si pompele de caldura devin eficiente, ba chiar cu adevarat ecologice (depinzand de sursa de curent electric).
     • 0 (0 voturi)    
      rata (Marţi, 8 iunie 2021, 11:24)

      IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      Rata mea la casa blocul din 82 era mai mare ca salariul meu de inginer. Asa ca ... Daca nu vrei/poti sa-ti cumperi, inchiriaza cum face cea mai mare parte a vestului Europei.
   • -3 (19 voturi)    
    Bine ați venit în lumea sărăciei! (Duminică, 6 iunie 2021, 18:53)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Case de placaj ca la Montreal în Canada,

    vezi aici:

    http://emigrarecanada.altervista.org/

    asta ne-a adus capitalismul. Sărăcie și mizerie.

    Casele acelea ale voastre din articol sunt magazii la care trebuie sa repari continuu ca putrezesc, și în plus un foc minor, care într-un apartament de bloc produce pagube neglijabile, distruge în 30 minute o asemenea locuința de lemn.
    • +2 (6 voturi)    
     Mai, mai... (Duminică, 6 iunie 2021, 22:16)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Rower

     Hai jet! Ce ai vrea, comunism? Nu merci! Valea in China, Belorusia, Rusia... daca nu iti convine "placajul"! Locuintele trebuie sa prezinte siguranta ca sa primeasca autorizatie! Daca specialistii spun ca sunt sigure, atunci omul poate sa si-o construiasca din ce vrea el, cum vrea el! Nu cum voia un cizmar cu 4 clase (cum spune corect si un alt cititor)!
 • +7 (21 voturi)    
  Nici o problema (Duminică, 6 iunie 2021, 12:04)

  Zummm [utilizator]

  Cu *dragii* nostri *conducatori* o sa ajungi vrand nevrand la o astfel de situatie
 • +28 (34 voturi)    
  casa din poza (Duminică, 6 iunie 2021, 12:19)

  disraeli [utilizator]

  e mai mare decat ce au multi, multi romani. pot sa ii prezint autorului articolului case mai tiny decat aia.
  • +19 (23 voturi)    
   Exact (Duminică, 6 iunie 2021, 13:54)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   Tiny sunt 15 mp, nu 55 mp cum vezi in poza, cat de altfel aveau si nefamilistii acum 50 de ani.
   • +5 (11 voturi)    
    15 mp era super-excelent! (Duminică, 6 iunie 2021, 20:15)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui mitg

    In 1981-85, ca stagiar la Curtea de Arges, locuiam la caminul de nefamilisti.
    Camera era mare, poate avea 4x5 m, dar eram 4 persoane.
    Luxul era la caminul de familisti, unde erau garsoniere: o camera cam la fel de mare, dar aveau anexe: sas de intrare, baie, bucatarie, balcon!
 • +38 (42 voturi)    
  Hm (Duminică, 6 iunie 2021, 12:45)

  Luk [utilizator]

  That's living inside the box, not outside.
  • +2 (4 voturi)    
   :) (Luni, 7 iunie 2021, 0:48)

   bsp [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   living inside the box ''thinking outside the box''
 • +6 (14 voturi)    
  misto ideea (Duminică, 6 iunie 2021, 14:24)

  John_Re [utilizator]

  dar cred ca iti trebuie multe aprobari, stampile, semnaturi si spagi sa poti construi asa ceva.
 • +13 (29 voturi)    
  Apartamentul meu, stapanul meu (Duminică, 6 iunie 2021, 14:48)

  buncrestin [utilizator]

  E bine ca dupa 30 de ani realizam ca apartamentul de la bloc nu inseamna ca "te-ai realizat" sau ca "ai confort". O prostie. Traim liberi si putem imbratisa forme flexibile de locuit adaptate nevoilor noastre. Poate fi si apartament, dar poate fi si o casa de chirpici, intr-un sat pierdut de lume. De ce? Pentru ca asa vrem si nu pentru ca asa ne obliga un cizmar cu patru clase.
  • +12 (24 voturi)    
   Regres catre comuna primitiva (Duminică, 6 iunie 2021, 17:23)

   AndyXXX [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   Orasele si blocurile au aparut cu un scop: eficientizarea activitatii umane si a schimburilor comerciale. Presupun ca acum daca traiesti "flexibil" ai pretentii sa-ti faca statul spital, autostrada si pista de bicicleta prin codru, nu?
  • -7 (11 voturi)    
   ai ramas in preistorie, tataie! (Duminică, 6 iunie 2021, 18:09)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   Tot peeeseeedeee, stim! :))))) Si acum cine "ne obliga" de cresc preturile cu viteza luminii la cutii de chibrituri in "rezidentiale"? Ca dau fuga corporatistii ca tine sa se indatoreze pe 30 de ani, numai sa piarda "ocazia"! :))))
 • +7 (13 voturi)    
  Dom din OSB (Duminică, 6 iunie 2021, 16:15)

  cristianb [utilizator]

  Dom-ul construit din OSB mi se pare o alegere foarte nepotrivita. E unul din cele mai nesanatoase materiale care exista pe piata, e toxic de-a dreptul.

  Practic te muti intr-un acvariu plin de elemente toxice.
 • +11 (15 voturi)    
  Pai omul se obisnuieste cu multe (Duminică, 6 iunie 2021, 16:44)

  Parzivall [utilizator]

  Poate trai si intr-o borta in pamant, pe vremuri traiau in bordeie. Curios e ca Boierii care spala pe caputz plebeii sa stea in case mici, traiesc in Palate.
 • +14 (16 voturi)    
  bun dar (Duminică, 6 iunie 2021, 16:55)

  gigilu [utilizator]

  Casa ca casa, c-o fi cat de mica, dar realizarea secolului 21 ar fi canalizarea si apa curenta. Apoi daca nu taie padurea din jur ca sa-si incalzeasca tiny-urile.
 • +12 (16 voturi)    
  6 milioane de oameni… (Duminică, 6 iunie 2021, 16:56)

  mamaika [utilizator]

  … in Hong Kong traiesc in apartamente de sub 40 metri patrati, in mod normal trei generatii, 5-7 persoane. Intrebati-i daca le place sa traiasca in fenomenul “tiny houses”…
 • +19 (23 voturi)    
  Nu inteleg (Duminică, 6 iunie 2021, 17:16)

  AndyXXX [utilizator]

  Sunt garsoniere in Bucuresti de 18 mp. Cum pot sa spuna astia ca traiesc in case micute, cand casele alea sunt de fapt cat 2 garsoniere?!
 • +21 (27 voturi)    
  Supercalifragilisticexpialidocious (Duminică, 6 iunie 2021, 17:24)

  Fides [utilizator]

  De foarte multa vreme nu am citit ceva atat de spumos. Felicitari Hotnews. Geniali alde astia tiny house, e plina tara de case abandonate ori vandute de cei plecati prin tari straine definitiv, la preturi de 10-20 de mii de lei. E suficient sa arunci un ochi onlinr, iar de maine te poti muta intr-un sat la maxim 50 de km de un oras sau un municipiu, la pret bun, fara sa te indatorezi la banca. Dar hei nu am parte a corpului va grandios, nu? Tiny house urmeaza aceeasi matrice, sa ne aruncam o galeata cu apa recent in cap, sa salvam inorogii, sa crestem melci, sa mancam viermi de matase, sa sugem scorta copavilor si sa fim mandri de noi. In acest timp, Germania e pe punctul sa puna in functiune noua duda de gaze de la Putin, dar esti hater daca crezi ca nemtii ard gazul degeaba, la ei e cu green deal, cu tiny house, ca nu au nici case marea majoritatr. Eu sincer astept ziua in care o sa be roadem unghiile de 2 mai mult pe zi doar pt. ca un cercrtator a descoperit ca jegul contine vitamina D. Iar asta nu exista altundeva.
  PS. Romania tiny house nu e miscare, e o realitate since Ceausescu a creat caminele de nefamilisti - unde erau 9 mp. Daca te lua cineva, automat sperai la un 40 mp. La astia in vest, 40 era doar chicineta.
 • +13 (25 voturi)    
  Fiecare cu pasaricile lui. (Duminică, 6 iunie 2021, 18:37)

  Cataleya [utilizator]

  O solutie pt campusuri studentesti sau pt casute de vacanta unde sa stai 2 saptamani in natura , dar in rest...
  Nu stiu zau cate familii (parinti si 1- 2 copii) ar rezista si s-ar simti cu adevarat bine intr-o chichineata de-aia de 25-30m² pe parcursul a cativa ani..
  Nici macar costurile pt intretinere: apa, curent, gaz, lemne nu sunt deloc rentabile la dimensiunile alea, oricat ar incerca unii sa prezinte situatia paharului plin.
  Vad ca unii o dau pe panta filozofica, adica nu-ti trebuie cine stie ce ca sa traiesti.
  Sa fie sanatosi.
  Sunt corturi cu 500 euro care sunt mai spatioase decat 20m²
  Sa-si ia un asemenea cort, sa se mute intr-o tara unde temperaturile nu scade sub 10C° nici iarna si cu un sac de dormit pot sa traiasca multumiti, fara sa mai dea 20.000 pe o casuta pt pitici.
 • -1 (9 voturi)    
  Da' de unde... (Duminică, 6 iunie 2021, 21:39)

  Ion Alexandru [utilizator]

  N-ai viloi si beemveu, nu existi. Sa fie clar.
 • +11 (13 voturi)    
  Super, la prima vedere (Duminică, 6 iunie 2021, 22:40)

  sfarleaza [utilizator]

  Da' articolul elogios uita ca prin minune sa dea detalii despre cum se rezolva prietenii astia ai naturii chestia cu canalizarea, igienizarea, tratarea (corecta!) a deseurilor, apele uzate care se duc exact in panza freatica de unde ceilalti isi iau apa potabila, etc., etc...
 • +1 (7 voturi)    
  trist (Luni, 7 iunie 2021, 7:57)

  gelu antigelu [utilizator]

  un articol eminamente trist.
  Tot felul de naivi sa nu le spun altfel, se muta in niste cutii de conserve, absolut triste, pana la urma, in cautarea libertatii. Dar oare o vor gasi?
  E ca si cum ai fi mandru ca te-ai aranjat bine intr-o garsoniera confort 3 din Ferentari.
  Punem pariu ca toti acesti, sa le zic figuranti, vor abandona, evident cu mare regret, aceste ”casute” in cateva luni, ani?
  Pur si simplu pentru ca se vor plictisi de ele. Asa cum se plictisesc de tot ceea ce fac. Cand stai intr-o cosmelie d-asta unde in permanenta iti vine sa iesi afara pentru ca te sufoci din cauza spatiului impropriu de mic, abandonarea ei va insemna evadarea. Un nou inceput. Si inca unul si inca unul pana ajungi la casa de batrani. Ce-am avut si ce-am pierdut!
 • +3 (5 voturi)    
  mi se pare o exagerare (Luni, 7 iunie 2021, 8:17)

  mongolul [utilizator]

  vorba cuiva, de mai sus, tiny... sunt cealalta extrema la casele cat un hambar, in care locuiai singur;
  totusi, daca va faceti socotelile, veti vedea ca nu sunt chiar asa ieftine:
  -terenul e destul descump si pretul e in crestere;
  -casele gata facute sunt scumpele;
  -sa lucrezi singur trebuie sa ai timp si sa stai la fata locului...
  Daca ai banii gata, e o afacere; daca nu, tot la banca ajungi... Altfel, lucrezi la ea toata viata activa si iesi la pensie intr-o tiny...
  Cred ca tine de situatia economica a fiecaruia. E bine ca reclamele nu prezinta varinata tiny drept saracie pe fata.
  Vedeti cat costa o astfel de casa (teren, casa, aparatura) si cati romani isi permit o "tiny...".
 • +4 (4 voturi)    
  o tiny costa (Luni, 7 iunie 2021, 9:52)

  mongolul [utilizator]

  mai mult decat o garsoniera, totusi......
 • -1 (3 voturi)    
  si evacuarea apelor menajere (Luni, 7 iunie 2021, 10:16)

  mihai123456 [utilizator]

  Ok ecologic, nature friendly, stai in mijlocul naturii: dar ce faci cu apele uzate (de la spalat), gunoaiele, dejectii WC?
  Partea asta mai "sensibila" nu se prezinta. Hai sa prezentam toate aspectele.

  La o mana de casute de astea nu e o problema. Dar cand devine un fenomen de masa distruge/polueaza natura. Autorizatiile de constructie pentru casele clasice se dau cu un scop. Tiny house nu e reglementata momentan si oamenii profita de vidul legislativ.
 • +1 (1 vot)    
  DA (Luni, 7 iunie 2021, 11:57)

  sorance2000 [utilizator]

  Dati idei la 'baietii destepti', poate vor construi case mici dar vandute la preturile unei case mari. Scade cererea de mp-ti creste pretul /mp.
 • +1 (3 voturi)    
  case mici (Luni, 7 iunie 2021, 12:14)

  shatenne2 [utilizator]

  Model Hong-Kong, mană cerească pentru dezvoltatori! În rest, propagandă penibilă...
 • +2 (2 voturi)    
  pe de o parte (Marţi, 8 iunie 2021, 10:48)

  Hans Metter [utilizator]

  ne plangem ca ne depopulam si ca nu va avea cine sa ne plateasca pensiile, pe de alta parte spunem ca ne trebuie case cat mai mici sa ocupam mai putin spatiu... pai ? vin migrantii peste noi?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by