Covasna: Primăria Sfântu Gheorghe condamnă profanarea statuii lui Mihai Viteazul

de DP     HotNews.ro
Duminică, 6 iunie 2021, 9:39 Actualitate | Esenţial


Grupul statuar Mihai Viteazul
Foto: Mediafax
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe condamnă profanarea statuii lui Mihai Viteazul din municipiu, pe soclul căreia persoane necunoscute au scris cu vopsea de culoare albă TRIANON 1920 şi au desenat un steag roşu-alb-verde, şi cere sprijinul cetăţenilor pentru identificarea autorilor, notează Agerpres. Primăria Sfântu Gheorghe menţionează, într-un comunicat de presă, că a aflat sâmbătă seara despre "acţiunea provocatoare prin care a fost vopsit soclul statuii lui Mihai Viteazul din centrul oraşului", precizând că aceasta a fost curăţată de angajaţii societăţii de salubritate.

Potrivit comunicatului, primarul Antal ?Arpad "condamnă aceste acţiuni" şi solicită Poliţiei locale şi celei naţionale să investigheze faptele şi să identifice autorii.

Totodată, Primăria Sfântu Gheorghe face un apel la locuitori ca, "în cazul în care au fost martori la acest act provocator, să anunţe autorităţile".

"Este evident că vorbim despre o provocare şi este foarte important să aflăm cine este autorul. Condamnăm ferm astfel de gesturi", spune primarul Antal ?Arpad, citat în comunicat.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, la o zi după ce aproximativ 200 de persoane, majoritatea venite din alte judeţe ale ţării, au sărbătorit în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Tot vineri, cu câteva ore înainte de manifestarea organizată de Asociaţia "Calea Neamului", peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la semnarea "dictatului" de la Trianon, în cadrul unei adunări organizate de Consiliul Naţional Secuiesc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, ambele acţiuni desfăşurându-se paşnic, fără incidente.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a anunţat, vineri, că a demarat cercetările pentru identificarea persoanelor care au profanat statuia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

Conform reprezentanţilor instituţiei, poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii a fost vopsită şi inscripţionată.

De asemenea, stâlpii care înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3900 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Nu e destul! (Duminică, 6 iunie 2021, 10:27)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Vinovatii sa fie prinsi si obligati sa invete limba romana. Scris-citit.
  Sa nu mai spuna " un pâine ".
 • +13 (15 voturi)    
  Nu trebuie sa condamne (Duminică, 6 iunie 2021, 10:31)

  Anges [utilizator]

  Trebuie sa curete urgent si sa puna politia sa prinfa faptasii. De condamnari se ocupa procurorii.
  Ma intreb insa daca primaria a autorizat manifestarea impotriva tratatului de la Trianon si daca da, care a fost baza legala?
  Sarbatorirea a fost hotarata de parlament, iar granitele sint recunoscute si reconfirmante de toate democratiile europene?
  Daca nu, ce masuri a luat primaria impotriva extremistilor care militau impitriva tratatului?
 • +8 (12 voturi)    
  ce treaba u secuii cu Ungaria? ca cunosc limba? (Duminică, 6 iunie 2021, 11:15)

  hopsinoi [utilizator]

  Secuii nu pot fi impotriva lui Mihai Viteazul care i-a eliberat de unguri si l-a dat drepturi in tara.
  • +8 (12 voturi)    
   nu sunt unguri (Duminică, 6 iunie 2021, 11:45)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Istoricii spun ca secuii nici nu sunt unguri, dar statul maghiar face ce stie de ani de zile, baga batul prin gard.Vina este a statului roman ca nu pune piciorul in prag asa cum au facut ceilalti vecini ai Ungariei...
   • -4 (6 voturi)    
    Propagandă anti-maghiară! (Duminică, 6 iunie 2021, 13:17)

    Etele [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Adevărul despre secui e cu totul alta, pentru că din toate datele vechi adunate și comparate cu datele ştiinţifice moderene cu cele mai noi tehnologii din genetică și arheogenetică, se pare că ungurii și secuii din Transilvania sunt din rămășițele populației autohtone de dinaintea descălecarii magorilor! ADN-ul secuilor a fost cercetat de geneticienii din Ungaria, pentru că trăiesc foarte mulţi secui deja şi în Ungaria, dar s-au recoltat probe şi din Secuime, iar concluzia a fost clară, secuii nu diferă deloc genetic de maghiarii din tot Bazinul Carpatic! Iar dacă luăm datele medievale despre secui, unde prima dată sunt menționați într-un document din 1116, dar sunt multe date cu referiri la secuii care au locuit şi în interiorul Ungariei medievale, dar și la vest de Dunăre în Panonia, chiar şi înainte de secolul X, atunci e tot mai clar că ei erau aceia care i-au întâmpinat pe sabiro-magorii lui Álmos şi Árpád, ceea ce e descris și în cronicile maghiare. Deci, e foarte probabil că majoritatea maghiarilor de pretutindeni sunt de fapt descendenţii acestei populații, care probabil că s-au numit altfel înainte, ourgoi, ugori, ungari sau onoguri!
    • +5 (7 voturi)    
     E aberant ce susții! (Duminică, 6 iunie 2021, 14:57)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Etele

     În primul rând toate triburile care au venit in Càmpia Panonică erau 1% din populațiile locale, care au fugit din calea lor, dar apoi s-au întors și i-au asimilat foarte ușor pentru că i-au civilizat fiind foarte primitivi ( trăiau în corturi)
     Tocmai că genetica arată că actualii locuitori din Ungaria, NU MAI AU trăsături asiatice, gena asiatică s-a pierdut în timp, fiind permanent minoritară. Aparent ungurii erau la recensămànt 40%-45% în Ungaria, dar aici intrau și toți cei forțați să-și schimbe numele în echivalentul lor maghiar, conform unui nomenclator.
     • -3 (5 voturi)    
      Voi nu cunoaşteţi datele reale! (Duminică, 6 iunie 2021, 15:37)

      Etele [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      Ştii ce e aberant? Teoria continuităţii daco-române e aberant, pentru că nu există date despre oricât de mică populaţie latinizată la nord-est de Dunăre şi Arcul Carpatic, dar nici date arheologogice sau antropologice, de după secolul III până în secolul XIII când apar primii colonişti de cneji valahi în sudul Transilvaniei! Concluzia istoricilor şi lingviştilor consacraţi e că o populaţie mai numeroasă care s-a stabilit câteva secole într-un loc, trebuia să lase urme de denumiri de așezări, de râuri, de pârâuri, de munți și de văi în documentele autentice din perioada respectivă! Foarte puţine popoare au dat nume de localități și nume geografice atât de bine înţelese, cu o semnificaţie bine definită, cum au dat secuii şi maghiarii! În documentul original numit "Regestrum Varadense" din Regatul Maghiar (registrul orădean) s-au găsit circa 600 de denumiri de localităţi şi în jur de 2500 de nume de persoane, înregistrate în perioada anilor 1205 şi 1238. Cercetătorii în toponomastică n-au găsit niciun nume sau denumire de localitate cu origini româneşti, care să se poată explica în limba română! Aceste informaţii sunt ascunse de români, faptul că românii, care se presupune că ar avea strămoşi daci şi romani, nu au ridicat niciun oraş în Transilvania, dar nicăieri pe teritoriul României?! Ba mai mult, cuvântul românesc oraş, provine din cuvântul străvechi din limba maghiară varas - varos! Acest cuvânt e doar în maghiară, şi e unul din multele dovezi că ungurii aveau oraşe şi cu mult înainte de secolul X, pentru că în nicio limbă din lume nu se numeşte aşa oraşul, şi e clar că nu putea fi preluată din alte limbi, eventual doar de la un popor străvechi, care era din Antichitate, cum erau sciţii. De aceea se spune tot mai des că maghiarii ar fi moştenit cel mai mult limba popoarelor antice, care au dispărut din Europa centrală şi de est!
  • +6 (8 voturi)    
   EXACT (Duminică, 6 iunie 2021, 13:29)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Mihai Viteazul i-a eliberat din iobăgie și eroul secui Albert Kiraly, după ce s-a întors de la Călugăreni, a fost pedepsit de unguri.
   Astfel 900 de secui s-au baricadat într-o cetate și li s-a promis viața dacă se predau. Au fost toți omorâți.
   După batălia de la Mirăslău, în care Mihai Vitezul a pierdut, 2000 de secui din oastea lui s-au predat generalului Basta. Dar contrar uzanțelor au fost toți căsăpiti de ungurii din armata lui Basta.
   Secuii nu comemorează aceste fapte! Oare de ce?
  • +4 (6 voturi)    
   EXACT (Duminică, 6 iunie 2021, 13:29)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Mihai Viteazul i-a eliberat din iobăgie și eroul secui Albert Kiraly, după ce s-a întors de la Călugăreni, a fost pedepsit de unguri.
   Astfel 900 de secui s-au baricadat într-o cetate și li s-a promis viața dacă se predau. Au fost toți omorâți.
   După batălia de la Mirăslău, în care Mihai Vitezul a pierdut, 2000 de secui din oastea lui s-au predat generalului Basta. Dar contrar uzanțelor au fost toți căsăpiti de ungurii din armata lui Basta.
   Secuii nu comemorează aceste fapte! Oare de ce?
 • +4 (6 voturi)    
  Provocarile (Duminică, 6 iunie 2021, 12:21)

  sergiutales [utilizator]

  cum spune Antal, au loc de ani buni. Aici, nu mai este o "problema" de investgatii locale. Este o problema de siguranta nationala.
  • +5 (7 voturi)    
   N-au camere de luat vederi? (Duminică, 6 iunie 2021, 13:30)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui sergiutales

   Nu pot fi identificați infractorii?
 • +3 (5 voturi)    
  Date reale (Duminică, 6 iunie 2021, 17:19)

  Anges [utilizator]

  Din latina Olt - Alutus, Mures - Maris (oras derivat Tg Mures), Sibiu - Cibinium (si rau Cibin) - daca Somes - Samus, Timis - Thibhisio, slava Bistrita (oras si rau), Cluj-Napoca - latina Castrum Clus, pe locul Napocii, de origine daca. Si asta doar pe cateva orase/rauri majore.
  • 0 (0 voturi)    
   <br> (Luni, 7 iunie 2021, 21:37)

   Etele [utilizator] i-a raspuns lui Anges

   Numele Oltului e înţeles şi explicabil doar în limba maghiară, pentru că are mai multe înţelesuri care au legătură cu apa! Alutus nu are niciun înțeles în latină, iar dacă cunoști cât de puțin metodele latinizării romane ale numelor date de băștinași, poate ai înțelege că e mult mai probabil că alutus era varianta latină pentru olut - olt. E clar că romanii ca și grecii puneau la șfârşitul cuvintelor un os - us, deci în limba localnicilor nu putea să fie decât alut sau olut. De aici lingvistic e perfect explicabil că diferite popoare pronunță diferit aceleași nume, cum de exemplu românii n-au putut zice körös și au zis crişul, care e tot din maghiară! Asta cu alutus mai e și o dovadă clară pentru orice lingvist care se respectă că numele Oltului e din maghiarul Olt, și nu din Alutus, că dacă românii ar fi numit râul Alutus, ori măcar Alut, era o dovadă că această populație era urmașul latinilor sau a latinizaților de aici! Dar la majoritatea denumirilor geografice şi de localităţi lingviştii şi istoricii sunt în consens că sunt de origine maghiară! Şi în aceste cazuri orice om cunoscător de maghiară poate să-şi da seama că sunt reale, după ce vedem un document din secolul XII în care apare pentru prima dată numele râului Arieş ca iuxta Aranyos, şi după aia în latină apare Auratus, din care ar fi trebuit românii să denumească râul Aurat sau Auriul, dacă erau latini. Ca să înţelegi mai bine, în latină aurul era aurum, ce după mai mulţi lingvişti italieni era din limba etruscană, despre care au apărut deja mai multe cărţi ca al lingvistului Mario Alinei cu cartea „Etrusco uno forma arcaica di Ungherese” unde a descifrat mai multe texte ale etruscilor şi s-a convins că era o limbă foarte asemănătoare cu maghiara, o maghiară arhaică, cum scrie el.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by