77 de ani de la Debarcarea din Normandia Diversiunile și greșelile unei mari victorii

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:12 Actualitate | Esenţial


Ziua Europei. Imagine de arhivă cu debarcarea trupelor aliate în Normandia în 1944
Foto: Colectia Mary Evans Picture Librar
În 6 iunie, la ora 5 dimineața, pe un cer cu o lună aproape plină, peste 5000 de tone de bombe erau aruncate peste bateriile germane amplasate de-a lungul coastei Normandiei. Singura persoană care nu a şovăit niciodată în convingerea că Aliaţii urmau să debarce în Normandia a fost Hitler însuşi. "Fii cu ochii pe Normandia“, îi spusese el lui Rundstedt de mai multe ori, dispoziţie pe care atât Rundstedt, cât şi şeful său de stat-major, generalul Günther Blumentritt, i-o vor confirma lui Basil Liddell Hart după război.

Când, puţin după ora 5.00, şeful de stat-major al Armatei VII germane avertiza Grupul de Armate B că atacul avea, într-adevăr, loc, feldmareșalul Rommel (comandantul Grupului de Armate B, cu obiectivul de a apăra Franţa de invazie) era indisponibil. Plecase în Germania ca să sărbătorească ziua de naştere a soţiei sale, Lucie, în acea zi. A reuşit să se întoarcă la castelul La Roche-Guyon abia la ora şase seara.

Hitler nu a fost trezit în acea noapte la Berchtesgaden- petrecuse cu Goebbels până la trei dimineaţa și nimeni nu îndrăznea să-l trezească pe Fuhrer.

Astfel că Hitler află abia la ora 10 și, după ce analizează veștile primite, își dă acordul abia la ora 14. Chiar şi la şedinţa de la prânz, nimeni nu ştia cu siguranţă dacă acesta era adevăratul atac sau mai degrabă era doar o diversiune. Aşadar, înainte ca două divizii de panzere să fie trimise pe plajele situate la 100 de kilometri depărtare, se pierduse deja mult timp preţios.

Diversiunea Aliaţilor: tancuri gonflabile (făcute din cauciuc de studioul de film Shepperton), cartiere generale fantomă, nave false, maşini de gătit portabile care scoteau fum


Cele două operaţiuni Fortitude Nord şi Fortitude Sud, în perioada anterioară Zilei Z, l-au forţat pe Hitler să staţioneze sute de mii de oameni în Norvegia, Olanda, Belgia şi în Pas de Calais, nu pe plajele Normandiei. Cele două operaţiuni Fortitude constituie cel mai de succes plan de diversiune din istoria militară. Aceste operaţiuni complexe fuseseră elaborate de Aliaţi cu câţiva ani înainte. Pentru Pas de Calais a fost gândit un număr dublu de zboruri de recunoaştere şi de misiuni de bombardare în comparaţie cu cele care au avut loc în Normandia. Grupul I al Armatei SUA (FUSAG), comandat de generalul Patton şi vizitat de regele George al VI-lea, a fost, pur şi simplu, inventat, cum inventată a fost şi staţionarea de-a lungul Canalului Mânecii, vizavi de Calais. Includea tancuri gonflabile (făcute din cauciuc, de scenografii studioului de film Shepperton), cartiere generale fantomă, nave de desant false, maşini de gătit portabile care scoteau fum şi chiar sisteme camuflate de semnalizare pe aerodromuri.

În luna mai 1944, Abwehrul estima că în Marea Britanie sunt staţionate 79 de divizii, când cifra reală era, de fapt, de 47. Britanicii au trimis mesaje radio false către Anglia de Est. În estuarul Tamisei a fost asamblată o armată-fantomă de nave de desant şi de tancuri. Un actor a fost trimis în Gibraltar, înaintea debarcărilor din Normandia, pentru a poza drept Montgomery – având chiar şi iniţialele BLM inscripţionate pe mănuşile sale kaki. Actorul l-a studiat cu atenţie pe generalul pe care-l întruchipa şi a observat că acesta din urmă era şi el un actor desăvârşit. (Totuşi, un agent mai atent al Axei în Gibraltar ar fi putut observa că dublurii lui Monty îi lipsea un deget mijlociu.) În Ziua Z, Aliaţii au aruncat deasupra regiunii Pas de Calais un fel de şpan (operaţiune cunoscută sub numele de cod „Fereastra“) astfel încât semnalele de pe radarele germane să creeze iluzia apropierii unei flote navale uriaşe.

Planul general al planificatorilor – pentru o invazie masivă prin Normandia – a supravieţuit examinării detaliate şi întrebărilor venite din partea lui George Marshall, Alan Brooke, Franklin Roosevelt şi Winston Churchill, cu toate că Churchill şi Brooke nu vor scăpa de presentimentul unui dezastru în privinţa operaţiunii.

Scepticul Churchill îi spunea soţiei sale, Clementine: „Îţi dai seama că până mâine dimineaţă, când te vei trezi, 20.000 de oameni ar putea să fi fost ucişi?“


Churchill vorbea adesea despre viziunea unui Canal al Mânecii plin de cadavre de-ale Aliaţilor, ca rezultat al eşecului Operaţiunii Overlord, iar, pe 5 iunie 1944, ziua în care invazia trebuise să aibă loc iniţial, Brooke nota în jurnalul său următoarele: „Sunt foarte neliniştit în legătură cu toată operaţiunea. În cel mai bun caz, se va apropia mult, mult prea puţin de aşteptările majorităţii, mai exact ale celor care nu ştiu nimic despre dificultăţile ei. Iar în cel mai rău caz, poate să fie foarte bine cel mai înspăimântător dezastru din întregul război. Mă rog la Dumnezeu să trecem cu bine peste toate astea.“ În aceeaşi noapte, Churchill îi spunea soţiei sale, Clementine: „Îţi dai seama că până mâine dimineaţă, când te vei trezi, 20.000 de oameni ar putea să fi fost ucişi?“

Paraşutiştii americani au aterizat în Normandia chiar mai încărcaţi cu echipamente decât infanteria, fiecare ostaş cărând aproape echivalentul greutăţii sale, mai exact, costumul de paraşutist, casca de camuflaj, paraşuta principală şi cea de rezervă, cizme, mănuşi, uniforma de luptă, vesta de salvare, pistolul Colt 45, puşca automată Browning, plus muniţia aferentă, cuţite, trusa de prim ajutor, pătură, hrană, şosete şi lenjerie intimă de schimb.

Caporalul Dan Hartington, din Compania C, Batalionul 1 canadian de paraşutişti din Divizia a 6-a britanică aeropurtată, îşi amintea: Eram încărcaţi până în dinţi cu grenade, bombe Gammon, purtam mine Bangalore flexibile în jurul gâtului, obuze de cinci centimetri pentru aruncătoare, muniţie, arme şi sticle cu apă. Pielea care rămânea expusă era înnegrită cu cărbune, plasa de camuflaj de pe căştile noastre era toată fixată cu pânză groasă, iar spaţiul de deasupra plasei era ticsit cu ţigări sau cu exploziv.

Eisenhower a amânat atacul din 5 iunie pentru ziua următoare, la sfatul meteorologului său şef. Și și-a scris și demisia, în caz că...


În anii 1940, meteorologia era încă la începuturile sale, aşa că, întrucât condiţiile meteo din Canalul Mânecii nu erau niciodată predictibile, Eisenhower a trebuit să dispună o amânare a atacului din ziua de luni, 5 iunie, pentru ziua următoare, la sfatul meteorologului său şef, un civil de 29 de ani, pe nume James Stagg, care primise gradul de căpitan, pentru a avea trecere în ochii numeroşilor ofiţeri superiori. Din cauza norilor denşi şi a vânturilor mult prea puternice, partea esenţială a operaţiunii, cea aeriană, putea fi compromisă, cu rezultate dezastruoase. Totuşi, după cum avea să sublinieze ulterior Stagg, având în vedere că marina îşi dorea vânturi de coastă cu o forţă nu mai mare de 3,4 grade, precum şi o vizibilitate bună pentru bombardarea fortificaţiilor de pe coastă, iar forţele aeriene voiau şi ele un anumit tip de acoperire noroasă şi o anumită altitudine a norilor, „când a sosit momentul să le pun cap la cap, mi-am dat seama că puteam foarte bine să aşteptăm 120 sau 150 de ani, ca operaţiunea să poată fi lansată în aceste condiţii“. Dacă Operaţiunea Overlord nu ar fi fost lansată pe 6 iunie, diverse aspecte legate de combustibil, de lumina lunii şi de mişcările fluxului şi ale refluxului ar fi făcut necesară amânarea invaziei cu două săptămâni, ceea ce ar fi dus la apariţia unor probleme în privinţa moralului trupelor şi a posibilităţii de a păstra secretul unei operaţiuni atât de complexe.

Din fericire, Stagg a putut să raporteze pe 5 iunie, la ora 4.15, apropierea unui nou front atmosferic, unul favorabil.

Eisenhower, care încă nu ajunsese președinte dar se afla la apogeul carierei sale militare, a pregătit o scrisoare de demisie, în caz că operațiunea s-ar dovedi un eșec. "Debarcarea noastra in zona Cherbourg-Havre nu a avut loc de o manieră satisfăcătoare și am retras trupele. Decizia de a ataca în acest moment și în acest loc a fost luată plecând de la cele mai bune informații disponibile. Trupele, forțele aeriene si Navy au făcut tot ceea ce curajul și sentimentul datoriei puteau face. Orice reproș sau orice greșeală ce ar putea fi găsite în această încercare nu sunt decât din vina mea!", scrie Eisenhower. Aceasta nota, impaturita atent si asezata in portofelul sau, nu a fost citita niciodata.

In acelasi birou a scris si mesajul de imbarbatare adresat soldatilor ce aveau sa debarce a doua zi pe plajele Frantei ocupate. "Ochii lumii sunt atintiti asupra voastra. Sperantele, rugaciunile popoarelor iubitoare de libertate va insotesc. Nu vom accepta decit Victoria totala!" "Victoria totala" a lui Eisenhower a fost si a ramas expresia spiritului american.

După aceste două mesaje, el a dat, la sfârşitul zilei, ordinul final de începere a operaţiunilor.


Rezistenţa franceză aștepta ca BBC să transmită primul vers dintr-un poem al lui Verlaine- semnul că totul e pregătit


Rezistenţei franceze i se ordonase să se pregătească pentru invazie printr-o transmisiune BBC din ziua de 1 iunie, care includea primul vers din poemul „Cântec de toamnă“ de Paul Verlaine: Les sanglots longs des violons de l’automne (Lungile suspine ale viorilor toamnei). Abwehrul torturase un lider al gherilelor Maquis şi aflase că transmisia celui de-al doilea vers – Blessent mon coeur d’une langeur monotone (Îmi rănesc inima cu o langoare monotonă) – însemna că invazia era iminentă. Aşa că, atunci când mesajul a fost transmis, după cum se convenise, la ora 23.15, pe 5 iunie, comandantul Armatei V germane din Pas de Calais şi-a pus trupele în stare de alertă, însă nimeni nu a avertizat şi Armata VII germană din Normandia. La cartierul general al Grupului de Armate B, de la castelul La Roche-Guyon, s-a presupus că trebuie să fi fost vorba, pur şi simplu, de o dezinformare, de vreme ce ar fi fost puţin probabil ca Aliaţii să-şi anunţe invazia la BBC

Când, puţin după ora 5.00, şeful de stat-major al Armatei VII germane avertiza Grupul de Armate B că atacul avea, într-adevăr, loc, Rommel era indisponibil, deoarece plecase în Germania ca să sărbătorească ziua de naştere a soţiei sale, Lucie, în acea zi. A reuşit să se întoarcă la castelul La Roche-Guyon abia la ora şase seara. Şeful său de stat-major, generalul-locotenent Hans Speidel, a ordonat Diviziei a 12-a Panzer Hitlerjugend să contraatace la Caen, chiar în zori, însă unele dintre cele 4.500 de bombardiere pe care Aliaţii le-au ridicat în aer în acea zi vor zădărnici serios acest atac.

După cum sublinia Rommel ulterior: Chiar şi mişcările celor mai mici formaţiuni de pe câmpul de luptă – artileria care îşi ocupă poziţiile, tancurile care se adună în formaţie etc. – sunt vânate încontinuu din aer cu un efect devastator. În timpul zilei, trupele combatante, precum şi ofiţerii de la cartierele generale, sunt forţate să caute adăpost în zonele mai împădurite şi mai retrase, pentru a scăpa de bombardamentele aeriene constante. De pe navele aliate s-au folosit până la 640 de tunuri. Efectul este atât de copleşitor, încât nici o operaţiune nu mai este posibilă în această zonă stăpânită de focurile rapide de artilerie, fie cu infanteria, fie cu tancurile.

Lucrurile ar fi stat şi mai rău dacă Rommel ar fi avut dreptate când spusese că Aliaţii vor debarca în timpul fluxului, întrucât toate armele fuseseră fixate pentru această eventualitate. În schimb, trupele aliate au venit în timpul refluxului, pentru ca obstacolele să fie mai vizibile. Totuşi, faptul acesta a avut dezavantajele sale, pentru că, aşa cum îşi amintea sergentul de comunicaţii James Bellows, din Batalionul 1 al Regimentului Hampshire, despre oamenii cu care debarcase pe plaja Sword: „Mulţi dintre ei au fost călcaţi de amfibiile de desant în timp ce ieşeau. Acestea deveneau mai uşoare pe măsură ce oamenii ieşeau şi, fiind ridicate de valuri, mulţi dintre cei care erau în faţă nimereau direct sub ele“.

La ora 16.00, Hitler, care nu reuşise să decidă care e cea mai bună modalitate de a reacţiona la ceea ce el încă mai bănuia că ar fi un atac diversionist, a fost, în cele din urmă, de acord cu cererea lui Rundstedt de a trimite în luptă două divizii, pe lângă Diviziile a 12-a SS şi a 21-a Panzer, deja angajate în conflict. Însă, după cum sublinia istoricul Gerhard Weinberg: Întăririle trimise pe frontul deschis al invaziei au fost insuficiente, iar forţele aeriene aliate, precum şi eforturile de sabotare întreprinse de Rezistenţa franceză şi de echipele speciale ale Aliaţilor le-au încetinit chiar şi pe acelea. Diviziile de panzere – venite, aşadar, greoi şi una câte una – nu au fost în stare să străpungă frontul şi au sfârşit prin a rămâne blocate într-o luptă de poziţii, deoarece, în absenţa diviziilor de infanterie, prezenţa lor era necesară pe linia frontului.

Debarcarea a dus la represalii îngrozitoare, cele mai cunoscute fiind întreprinse de Divizia a 2-a SS Das Reich


În Ziua Z s-au înregistrat 9.000 de victime, dintre care – fapt foarte neobişnuit – mai mult de jumătate au fost ucise. Numărul morţilor a inclus 2.500 de americani, 1.641 de britanici, 19 francezi „liberi“, 359 de canadieni, 13 australieni, doi neozeelandezi şi un belgian: în total, 4.572 de soldaţi.

Acţiunile au condus la represalii îngrozitoare, cele mai cunoscute fiind întreprinse de Divizia a 2-a SS Das Reich, de 15.000 de tancuri, care era iritată de pierderile şi de amânările survenite în timp ce încerca să se deplaseze dinspre Montauban, din sudul Franţei, către Normandia, pentru a respinge invadatorul. Chiar dacă au plecat pe 8 iunie, călătoria lor de 725 de kilometri a durat trei săptămâni, nu câteva zile, cât le-ar fi luat dacă nu ar fi fost hărţuiţi. Ca răzbunare pentru uciderea a patruzeci de soldaţi germani într-un astfel de incident, Das Reich a ordonat represalii extinse în oraşul Tulle, din regiunea Corrèze. „Pe 9 iunie 1944, mă întorceam de la cumpărături şi i-am găsit pe soţul şi pe băiatul meu spânzuraţi de balconul casei“, îşi amintea o femeie din oraş. „SS-ul luase la întâmplare două sute de bărbaţi şi îi omorâse cu sânge-rece. Femeile şi copiii au fost obligaţi să privească în timp ce-i spânzurau de stâlpii de felinar şi de balcoanele propriilor case. Ce aş putea eu să mai spun?“ Şi, totuşi, în dimineaţa următoare avea să fie şi mai rău în micuţul sat Oradour-sur-Glane, unde unitatea maiorului Adolf Diekmann va omorî 642 de oameni, inclusiv 190 de şcolari; bărbaţii au fost împuşcaţi, copiii şi femeile au fost arse de vii în biserică, iar satul a fost ras de pe faţa pământului.

În cazul unor ofiţeri din Înaltul Comandament german, succesul debarcării Aliaților a însemnat pierderea războiului. Și le-a dat ideea asasinării lui Hitler


Amiralul Donitz: „invadarea Normandiei de către anglo-americani era acum un succes, aşa că ştiam bine că nu mai aveam nici o şansă să câştigăm războiul. Dar ce puteam să facem?“ Pentru unii ofiţeri din Înaltul Comandament german – deşi nu şi pentru extrem de loialul Dönitz –, răspunsul a fost acela de a-l asasina pe Hitler. Existase şi înainte o oarecare ostilitate latentă între Hitler şi generalii săi, cu excepţia acelor perioade de la începutul războiului, când victoriile veneau la fel de uşor ca admiraţia reciprocă ce rezulta din acestea. „Statul-Major General este singurul ordin masonic pe care nu l-am dizolvat încă“, spunea Hitler la un moment dat, pentru a se exprima cu altă ocazie: „Acei gentlemeni, cu vipuştile roşii de pe pantalonii lor, mi se păreau, câteodată, chiar mai revoltători decât evreii“. Din momentul respingerii asediului asupra Moscovei, la sfârşitul anului 1941, aceste antipatii au ieşit din nou la suprafaţă şi, deoarece evoluţia războiului arăta că acesta urma să fie pierdut, unii dintre aceşti bravi generali au hotărât că era momentul să acţioneze. Totuşi, departe de a acţiona din vreo convingere democratică, majoritatea complotiştilor încercau, pur şi simplu, să îndepărteze un caporal incompetent care, înţeleseseră ei, era impedimentul major în calea negocierii păcii – obiectiv vorbind, singura speranţă a Germaniei de a preîntâmpina o ocupaţie sovietică.

Joi, 20 iulie 1944, la ora 12.42, o bombă de un kilogram amplasată de colonelul conte Claus von Stauffenberg, un aristocrat şvab, şi erou de război, a explodat într-una dintre cabanele de la Wolfschanze folosite pentru întâlniri, la numai doi metri de locul în care Hitler studia, cu lupa sa, un raport de recunoaştere aeriană. Stauffenberg folosise fitiluri britanice pentru că acestea nu făceau zgomotul care putea să anunţe prezenţa bombei. O serie de întâmplări făcuse ca întâlnirea să fie mutată într-o altă cameră, în afara buncărului, ca bomba să fie îndepărtată din apropierea lui Hitler în spatele unui picior de masă solid şi, în plus, ca doar o bombă să fie amorsată, în loc de două, altminteri tentativa de asasinat – una dintre cele 17 puse la cale împotriva lui Hitler – probabil că ar fi reuşit. „Porcii, ne bombardează!“ fusese primul gând al lui Hitler după explozia care îi spărsese timpanele, îl rănise la cotul drept, îi provocase o cicatrice pe frunte, o tăietură pe faţă, îi aprinsese părul şi hainele, îi sfâşiase pantalonii şi îi împlântase mai mult de o sută de aşchii în partea de jos a ambelor coapse, însă asta fusese tot. „Crede-mă“, îi spunea el secretarei sale personale, Christa Schroeder, la prânz, în ziua aceea, „acesta este un punct de cotitură pentru Germania. De acum încolo, situaţia se va îmbunătăţi din nou. Mă bucur că Schweinhunde (porcii de câini) s-au deconspirat.“

Restul e istorie.

Surse utilizate:
Andrew Roberts, Furtuna războiului. O nouă istorie a celui de-al Doilea Război Mondial
Liddell Hart; Other Side
Max Hastings, Overlord
Editor Penrose, D-Day Companion
Max Hastings, capitolul „Das Reich“ în On the Offensive
Liddell Hart
, Rommel Papers
Martin Gilbert, Churchill: A Life
Catalogul Maggs Brothers, Autograph Letters

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24885 vizualizari

 • -20 (56 voturi)    
  bunul Churchill (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:23)

  zavalitaa [utilizator]

  el și dedicata sa soție mureau în 1944 de grija a douj de mii de europeni/americani, dar, ciudat, asta nu l-a împiedicat să condamne la foamete zeci de milioane de indieni cu doar 1 an în urmă. Vreo 3 milioane de morți. De foame. Holocaust ? Neah. Doar pentru albi
  • 0 (16 voturi)    
   E bine ca (Duminică, 6 iunie 2021, 1:18)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

   isi mai aduce aminte cineva de genocidul provocat de Imperiul britanic!Oricum fara americani erau terminati.In articol sunt multe clisee preluate din perioada comunismului victorios!Bombardamentele aliate din 6 iunie NU au afectat cu nimic buncarele germane din zona de debarcare Omaha Beach!Pierderile americane au fost ingrozitoare dar Divizia 1 rosu a reusit sa anihileze apararea germana.
   • -1 (13 voturi)    
    Da, noroc cu americanii (Duminică, 6 iunie 2021, 10:48)

    xan [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    Altfel s-ar fi ales praful de Imperiul Britanic. Cata glorie, ce viitor. Tara in care soarele nu apune niciodata...Apropo in ce data au stabilit scotienii referendumul?
 • +13 (43 voturi)    
  Cancel culture (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:31)

  LeBaron [utilizator]

  Nemții sunt responsabili pentru cea mai mare rușine din istorie: cele mai mari 2 genocide (evreiesc și polonez) și pornirea celor 2 războaie mondiale.
  • -6 (32 voturi)    
   ca sa vezi (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:51)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   un admirator isteric al cazanelor nemtesti ti-a dat minus :)))
   • -3 (21 voturi)    
    hehe (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 19:37)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Te-ai enervat partizanelule?
    • +2 (16 voturi)    
     Au scapat ieftin, parerea mea (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:11)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     Au masacrat vreo 10 milioane de oameni nevinovati (batrani, copii, femei, prizonieri ) cu zambetul pe buze. Si in final au fost scutiti de orice datorie de razboi.
  • -10 (16 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 22:56)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   Eu regret ca Germania si Romania au pierdut al II-lea Razboi Mondial.
  • 0 (20 voturi)    
   Le-as acorda totusi niste circumstante (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:05)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   Dupa primul razboi mondial aliatii au supus Germania la niste umilinte greu de suportat. Datoriile uriase de razboi nu puteau fi platite nici in 50 de ani, ocuparea zonei industriale Ruhr practic a distrus economia Germaniei.
   • +2 (2 voturi)    
    Nu Aliatii (Luni, 7 iunie 2021, 12:53)

    szadi62 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Doar Franta.Singura Franta a ocupat Ruhrul in 1923.Degeaba au vrut americanii si britanii sa-i aduca pe francezi cu picioarele pe pamant,n-au reusit.
    • -1 (1 vot)    
     Dar Franta a suferit cele mai mari distrugeri (Marţi, 8 iunie 2021, 17:27)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui szadi62

     Normal ca englezii si americanii nu erau asa porniti. Ma rog, nu mai conteaza, englezii si americanii puteau impune Frantei solutia lor dar nu i-a interesat prea mult situatia Germaniei.
  • +4 (6 voturi)    
   primul razboi mondial (Duminică, 6 iunie 2021, 8:13)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   a fost pornit de Austro-Ungaria......
   • +4 (4 voturi)    
    A fost pornit de Serbia. (Duminică, 6 iunie 2021, 13:48)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    Gavrilo Princip era agent al unei organizații teroriste sârbe și a fost trecut granița de un căpitan din serviciul sârb de informații. Serbia a refuzat extrădarea. Serbia nu ar fi făcut asta fără acceptul Rusiei, cu care era aliată. Austriecii au acționat impulsiv fără a aștepta acceptul Germaniei (care probabil ar fi fost refuzat).
    • 0 (0 voturi)    
     eroare (Luni, 7 iunie 2021, 13:29)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

     KuK n-a atacat Serbia pana n-a obtinut acordul de principiu al kaiserului
  • +2 (4 voturi)    
   Este corect ce spuneti. (Duminică, 6 iunie 2021, 12:22)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   Viitorul istoriei nu-i sa caute si sa gaseasca noi surse pentru, ci este sa pastreze si sa pregateasca oameni capabili sa citeasca sursele scrise. Cam acolo am ajuns.
  • -1 (3 voturi)    
   Numai germanii ? (Luni, 7 iunie 2021, 1:36)

   danmarian [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   Al doilea Razboi Mondial a fost inceput de Germania lui Hitler si URSS=Rusia lui Stalin !!! Oare ce a insemnat pactul Molotov - Ribentrop - 23 Aug.1939 decat "parafarea" intelegerii celor doua imperii ale raului pentru declansarea Razboiului Mondial ? Poate-i comunicati si lui Putinica - dictatorul cracanat - sa nu se mai laude cu victoria ! Ca intotdeauna coiotii se sfasie intre ei pentru impartirea prazii ! Si Stalin cel mai mare CALAU al Europei a luat partea leului = jumatate din Europa - cedata = TRADATA DE un cretin-paralitic Roosvelt si Churchil = Perfidul Albion ! Dar marele vinovat ramane Americ si Roosvelt - cel care avea stafful impanat cu spioni comunisti ! (avea si Anglia destui - baieti cu carte de la Oxford si Camebridge - scoliti la inalt nivel - dar "adanc patrusi de comunism !
 • -24 (42 voturi)    
  Acei eroi ! (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:36)

  muscha mbanana [utilizator]

  Au fost carne de tun , cum suntem si noi astazi , poligon de experiente !
 • +4 (30 voturi)    
  hm (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:44)

  srpc [utilizator]

  nemtii stiau ca au pierdut razboul inca dupa infrangerea de la Kursk; ce sperau ei era incheierea unei paci fara pierderi majore cu Stalin, dupa indepartarea lui Hitler
  • +19 (39 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 19:38)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Vestul a eliberat Europa, nu cccp, nu mai pacaliti pe nimeni vechiomarxistilor.
   • -18 (24 voturi)    
    altceva (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:10)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    URSS (in primul an cu ajutor occidental, apoi prin forte proprii) a castigat razboiul, dar Germania si Japonia au castigat pacea, inclusiv impotriva Vestului
    • +4 (16 voturi)    
     Americanii au castigat si razboiul si pacea (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:17)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Timp de 50-60 de ani au dominat lumea, n-a existat niciun rival economic. Japonezii si nemtii au fost mult timp doar ceea ce sunt chinezii astazi - mana de productie ieftina pentru cererea de pe piata americana. Germania nu va mai avea niciodata puterea pe care a avut-o in timpul Imperiului German. Practic Germania astazi nu mai are nici jumatate din teritoriu si nici macar astazi nu a ajuns la populatia pe care o avea imperiul in 1914. Si vorbim de o distanta de 120 de ani de atunci.
   • -11 (15 voturi)    
    ba,dar esti tare la istorie! (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:53)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    noi am pornit sa eliberam si estul,dar am ramas fara dinti ,fara molari!
    am fost spulberati intr-o singura zi de armata rusa la Stalingrad cand a contratacat pe flancuri!
    ce forte au opus nemtii aliatilor in Normandia si cu ce forte au atacat Rusia!
    ramasitele armatei germane!
    din cate imi amintesc,parca Franta face parte din vest si nu mai stiu cat a fost scorul cu nemtii,o luna?
    • +9 (15 voturi)    
     hehe (Duminică, 6 iunie 2021, 6:05)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     Din cate imi amintesc voi si azi luptati cu fashisti si plangeti la filmele de razboi pe care vi le baga pe gat Putler. Si tu si "consumator2" v+ati dat de gol ca sunteti niste rusi vechiomarxisti.
  • -9 (21 voturi)    
   Prostii !. (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:15)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Nemtii au pierdut Razboiul in vara lui 1933 cand Biroul Politic de la Kremlin a dat ordinul productiei masive de tancuri in vederea cuceriiri Europei Occidentale (vreo 3000 /an).
   Deja prin 1935 situatia era deja compromisa strategic ireversibil pentru supravietuirea celui de al III-lea Reich in urma unui atac al URSS-ului.
   Dar in 1935 URSS-ului nu de Deutschland ii era frica ci de Franta si Anglia care se puteau alia eventual cu Deutschland-ul daca ataca URSS-ul. Asa ca trebuia asteptat ca Deutschland-ul lui Hitler sa se certe cu Franta si Anglia in privinta Poloniei si Hilter sa atace apoi in Vest.(care s-a intamplat in 1940).
   Numai o ,,minune militara" (intamplata pe 22 iunie 1941) a readus in actualitate cat de cat sansele celui de al-III-lea Reich de a castiga Razboiul cu URSS.
   Desigur ca URSS, incepand cu 1933, nu a inceput doar sa toarne un suvoi de tancuri, ci si artilerie, aviatie, parasutisti s.a.m.d. depasind cu mult cantitativ cel de al-III-lea Reich.
   De fapt URSS, incepand cu 1933, se inarma nu doar sa bata Deutschlad-ul ci si impreuna cu Franta si Anglia luate impreuna !.
   Daca Hitler cadea cumva de la Putere prin 1938 am fi fost martorii foarte probabil la o Uriasa Invazie Sovietica care ar fi batut si Deutschland-ul si Franta si Anglia + celelalte ,,maruntisuri" de aliati
   (inclusiv Romania) luati impreuna.
   Fata de amploarea restului pregatirilor s-a neglijat artileria antitanc din punct de vere a organizarii si oarecum a volumului inzestrarii.
   Tunurile antitanc sovietice erau cele mai performante din lume dar nu s-au fabricat suficiente fata de volumul urias de fabricatie a tancurilor.
   URSS a facut o mare greseala cu masivele unitati de parasutistii pregatiti pana in 1941. Era o arma costisitoare si putin flexibila pentru a fi folosita si in aparare. Pentru a face parasutele s-a consumat enorm de multa matase.
   In anii '30 Populatia Sovieticia se imbraca in zdrente dar Armata Rosie ,,se balacea" in multe zeci de mii de parasute de matase.
   • +4 (10 voturi)    
    amice, (Duminică, 6 iunie 2021, 8:21)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    nu doar tancuri au fabricat rusii, incepind din 1933; (ca veni vorba, cel care le-a fabricat a fost un american, totusi...) ci si avioane; aveau cea mai numeroasa flota aeriana din lume. Totusi, in '39, toate astea erau niste vechituri. In razboi nu au facut fata. Trebuiau inlocuite.
    Artileria lor antitanc era slabuta. Cel mai bun tun antitanc a fost Vickers/Resita md.1943. 75mm. O viteza initiala a proiectiluli de 1100 m/s. (Am fabricat doar 200 bucati, cand au venti rusii si au stopat productia... ) Rusii aveau puscoace de 76,2, cu viteza initiala de 600 m/s. Tunurile at germane (Pak) aveau 900 m/s.
    Mai citeste, lasa propaganda gresita si prosteasca!
    • -8 (12 voturi)    
     Esti un mincinos. Punct. (Duminică, 6 iunie 2021, 8:49)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

     .
     • +7 (9 voturi)    
      Punct, punct .. (Duminică, 6 iunie 2021, 9:27)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      ..dar lamureste-ne si pe noi ca e un mincinos, sa ne ferim de el. Vino cu date care sa demonstreze ca e un mincinos.

      Mercic!
      • -2 (6 voturi)    
       Individul asta, (Duminică, 6 iunie 2021, 11:01)

       Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

       care isi zice ,,mongolul", vorbeste de ..............tunurile Resita ale Romaniei din 1943 !!!!.
       Care au fost gata de fapt prin ........1944 ! Si intr-un numar ridicol de mic ca sa intre in marile socoteli numerice ale celui de al II-lea Razboi Mondial !.
       (Apropos de tunul Resita AT de 75 mm. Ar fi fost foarte performant in 1941, dar in 1944 nu mai putea gaurii tancurile IS sovietice + plus avea probleme mari si cu T34 (cu tun de 85 mm) ale sovieticilor aparut in 1944 . Asa ca impactul lui aparitiei lui Resita AT 75mm era foarte redus la nivelul lui 1944.
       ( Ca idee Deutschland-ul a scos vreo 1150 de tunuri joase (special anti-tanc) de 88 mm in 1944).
       De ce individul asta nu zice de cate tunuri anti-tanc si de ce tipuri avea URSS imediat dupa ,,Batalia din August Halhin Gol" de la 20 august 1939 ?
       Batalia de la ,,August Halhan Gol" inceputa la 20 august 1939 este cea mai importanta Data Simbolica a celui de al II- lea Razboi Mondial. Aici URSS-ul, cea mai Mare Putere Militara Agresoare din Istoria Umanitatii la momentul respectiv, cu deja 18.000 tancuri in serviciu !, a facut un Experiment de dovedire a functionarii tacticii ,,Blitz Krieg" nimicind aproape complet Armata Japoneza din zona.
       (De fapt insasi Stalin a insistat pa langa Jukov sa lase sa fuga din incercuire o parte din trupele japoneze pentru a reduce sansele de a trezii suspiciuni lui Hitler despre adevarata putere a tancurilor sovietice).
       De fapt adevarata tinta a celor 18.000 de tancuri sovietice in serviciu in 1939, si fabricate in anii '30, era Deutschland-ul !. ,,August Halhin Gol" a fost doar antrenament !.
       Date cu productia de tunuri AT a Deutschland-ului in 1939:
       37mm = 1229 + 277 (cehesti) = 1506 buc (doua tipuri diferite)
       47 mm (cehesti) = 200 buc
       50 mm = 2 buc
       Adica in total ,,o saracie" de vreo 1700 de buc
       • -1 (5 voturi)    
        la jum de 44 Resita avea alt scop (Duminică, 6 iunie 2021, 11:23)

        mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

        tancuri germane... si mai performante, cele mai tari
       • -2 (4 voturi)    
        La sovietici in 1939: (Duminică, 6 iunie 2021, 12:31)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

        Tunuri medii anti-tanc :
        -Tunul divizional sovietic (mixt: de camp _anti-tanc) 76 mm -M1939 a fost facut in 9800 de bucati in 1939-1940-1941. Adica pana in august 1939 au construit vreo 2500 buc.
        -Tun divisional 76 mm (mixt: de camp _anti-tanc) M1936 - total 2932 buc. facut in
        3 ani: 1937-1938-1939. Adica facute in 1939 vreo 900 de buc.
        -------------------------------------
        Tunuri usoare anti-tanc:
        -Tun antitanc 45 mm M1932 (fabr. intre 1930-1943). In 1939 fabricate vreo 3000 buc.
        -Tun antitanc 45 mm M1937 (fabr. intre 1937-1943). In 1939 fabricate vreo 5300 buc.
        --------
        Deci total tunuri anti-tanc fabricate in 1939 = 2500+900+3000+5300= 11.700 BUC !
        --------
        Deci, catre papagalul care isi zice ,,mongolul". Nu vrei sa comparam
        saracia de 1700 de tunuri anti-tanc ale nemtilor (facute in 1939) cu cele 11.700 tunuri anti-tanc facute de URSS in 1939 ?. Diferenta ar fi de cam 1 / 7 ! (doar ca numar !)
        Dar, mai important este sa comparam tonajul tunurilor !:
        Un tun anti-tanc nemtesc de 37 mm avea o greutate de vreo 327 kg in lupta.
        adica vreo 1700 x 327 kg= 555 tone. Adica, tot cel de al-III-lea Reich a lui Hilter a facut in tot anul 1939....doar 555 de tone de tunuri special anti-tanc. Ridicol !.

        Sovieticii (in 1939) au facut tunuri medii anti-tanc (2500 + 900)buc x vreo1500 kg(in lupta) =5100 TONE !
        La tunuri usoare anti-tanc: 8300buc x vreo cel putin 500 kg(in lupta) = vreo 4150 TONE !
        Deci, numai la capitolul tunuri anti-tanc tonajul tunurilor usoare (pe anul 1939) sovietic este de vreo 8 ORI MAI MARE ! decat toate tunurile anti-tanc nemtesti (aveau numai usoare).
        Vrei sa mai adunam si cu tunurile anti-tanc medii ?
        Atunci avem 5100 tone + 4150 tone = 9250 TONE !
        Daca impartim cele 9250 tone tunuri anti-tanc ale sovieticilor la cele 555 tone de tunuri antitanc ale nemtilor(numai fabr. in anul 1939) avem o diferenta totala de vreo 18 ORI !.
        La tancuri (pe anul 1939) diferenta este si mai inspaimantatoare !
     • +2 (4 voturi)    
      Hahahahahaha :)) (Duminică, 6 iunie 2021, 12:23)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      Uite cine vorbeste! :))))
   • +3 (5 voturi)    
    dupa tine, (Duminică, 6 iunie 2021, 10:51)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    marele guru ce spune doar adevarul, de ce crezi ca rusii au schimbat tunul de76,2mm de pe T-34, cu tunul de 85mm? (La origine tun aa.) Pentru ca aveau tunuri bune at?(Cele de76,2)
    Te sfatuiesc sa lasi propaganda, ca te faci de ras.
 • -4 (38 voturi)    
  RAZBOIUL s-a decis la Stalingrad! (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 18:58)

  credinciosul [utilizator]

  s-a castigat de rusi si s-a pierdut de nemti la Stalingrad!
  dupa Stalingrad,lucrurile evoluau intr-un singur sens,mai repede sau mai incet!
  americanii au invadat Normandia ca de nu,nu mai existau 2 Germanii,ci numai cea de est!
  si daca debarcau ,si daca nu,rusii ajungeau la Berlin oricum,pt ca in teritoriile ocupate se confruntau cu sabotaje,erau bombardati constant de americani si englezi,inclusiv rafinariile romanesti erau bombardate sistematic
  AU VRUT SA SE ASIGURE CA SE RESPECTA INTELEGEREA DE LA YALTA!
  Asta a fost scopul real,restul povesti care s-au soldat cu sute de mii de morti,morti pt pastrarea influientei in vest!asta e costul!
  • +15 (25 voturi)    
   Oooo... (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:02)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   Unde ai invatat istorie, in sediile KGB?... Fara ajutorul american, Rusia era oale si ulcele. Sa nu vorbesc si de Anglia, ca daca nu era Germania ocupata cu Anglia, iarasi, Rusia era pa.

   "Even before the United States entered World War II in December 1941, America sent arms and equipment to the Soviet Union to help it defeat the Nazi invasion. Totaling $11.3 billion, or $180 billion in today’s currency, the Lend-Lease Act of the United States supplied needed goods to the Soviet Union from 1941 to 1945 in support of what Stalin described to Roosevelt as the “enormous and difficult fight against the common enemy — bloodthirsty Hitlerism.”

   400,000 jeeps & trucks
   14,000 airplanes
   8,000 tractors
   13,000 tanks
   1.5 million blankets
   15 million pairs of army boots
   107,000 tons of cotton
   2.7 million tons of petrol products
   4.5 million tons of food"

   "We have also sent to the Soviets about 350 locomotives, 1,640 flat cars, and close to half a million tons of rails and accessories, axles, and wheels, all for the improvement of the railways feeding the Red armies on the Eastern Front. For the armies themselves we have sent miles of field telephone wire, thousands of telephones, and many thousands of tons of explosives. And we have also provided machine tools and other equipment to help the Russians manufacture their own planes, guns, shells, and bombs."

   Sa vedem si ce au zis liderii comunisti:
   "Most famously, Soviet dictator Josef Stalin raised a toast to the Lend-Lease program at the November 1943 Tehran conference with British Prime Minister Winston Churchill and U.S. President Franklin Roosevelt.
   Stalin said "The most important things in this war are the machines....Without the machines we received through Lend-Lease, we would have lost the war."
   Nikita Khrushchev offered the same opinion.
   "If the United States had not helped us, we would not have won the war," he wrote in his memoirs. "One-on-one against Hitler's Germany, we would have lost the war"..
   • -6 (10 voturi)    
    excelent (Duminică, 6 iunie 2021, 11:22)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    intrebare: de ce n-au sacrificat americanii 20 milioane de oameni, dotati cu echipamentul pomenit de tine, pe care au preferat sa-l trimita la sovietici? amigo, fara sacrificiile sovieice, la ora asta existau in Europa doar nemti si ceva slugi (romani nu, ca eram destinati fermelor-cazarma SS din Urali, cf. Himmler) ; iubirea asta necondtionata pentru occidentali e dezgustatoare pentru oricine stie Istorie, nu propaganda
    • +3 (3 voturi)    
     Acestea sunt fapte, nu "iubire oarba". (Duminică, 6 iunie 2021, 16:38)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     In primul rand, cand a fost semnat actul, SUA nu era in razboi: "President Roosevelt signed the Lend-Lease bill into law on March 11, 1941"

     In al doilea rand, anericanii au sacrificat cat au sacrificat, la fel ca si englezii etc. Nu au ajutat numai rusii, au ajutat aliatii. E ca si cum ai spune: "de ce nu au trimis americanii acasa toti soldatii aliati si sa lupte ei in locul lor".

     In al treilea rand, comunistii au fost victimele propriilor magarii, semnand acel tratat Molotov–Ribbentrop, privind impartirea Poloniei.

     In al patrulea rand, sa zicem ca pica Rusia, crezi ca Germania era in stare sa invinga celelatle state? Americanii aveau bomba atomica la un moment dat (lucru inevitabil, indiferent de soarta razboiului in Europa). Ce te face sa crezi ca nu o foloseau impotriva Germaniei?

     In al cincilea rand, nici cand conducatorii comunisti "iti spun" ca nu aveau nici o sansa impotriva Germaniei fara ajutorul american, tu o tii una si buna cu Batman. Rusii s-au sacritificat pentru ei, americanii s-au sacrificat pentru toata Europa. Si ca tot ai vorbit de trimis soldati, americanii au trimis soldati si in Africa si in Europa (in 1942 si 1943). Rusii tai unde au trimis trupe?...

     Hai sa-ti spun eu unde au trimis rusii tai trupe:

     "When World War II started, the Soviet Union was effectively an ally of Nazi Germany in a relatively conventional European interstate war. Although the Germans did most of the fighting in Poland, the Soviet Union occupied the eastern part. Until 22 June 1941, when Germany launched Operation Barbarossa, the Soviet Union provided Nazi Germany with large quantities of strategic raw materials. Furthermore, the Soviet Union gave Germany access to the Far East, and especially rubber, which was brought through Siberia. During this time it also fought the 1939–1940 “Winter War” with Finland and, in 1940, occupied Estonia, Latvia, Lithuania, and what is now Moldova."

     Esti gretos cu comunistii tai. Si mai vrei ca americanii sa fi trimis trupe....
    • 0 (0 voturi)    
     De unde ai scos 20 milioane? (Duminică, 6 iunie 2021, 16:47)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Adica de ce nu au murit 20 de milioane de soldati americani, sa "acopere" si pierederile civile sovietice?

     "This includes 8,668,400 military deaths as calculated by the Russian Ministry of Defense." Dintre care "Died or killed while POW 1,283,200". Asta pentru ca au fost prost echipati si pregatiti, nu ca s-au sacrificat.
     • +2 (2 voturi)    
      cifre staliniste (Luni, 7 iunie 2021, 11:07)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      numai la Stalingrad, sovieticii au avut un milion de morti, raniti si disparuti; in 1941 au pierdut 3,8 milioane de prizonieri, din care au supravietuit captivitatii germane cca 800.000
      • -1 (1 vot)    
       De unde scoti cifrele? (Luni, 7 iunie 2021, 15:22)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       Link-uri, te rog.
   • +1 (7 voturi)    
    gerul din Rusia (Duminică, 6 iunie 2021, 16:19)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    a ucis mai multi nemti decat gloantele rusilor!
    am stat in gazda in clasa a zecea la un veteran caruia i-au murit 2 frati la Stalingrad,unul era maior si inainte de a pleca la Stalingrad in linia 1 ,a reusit sa-l transfere la transmisiuni,si asa a supravietuit!
    erau atat de inghetati nemtii si romanii ca nu puteau sa apese pe tragaci,tineau un lemn in mana si cu el apasau pe tragaci!ce ai auzit ca se acopereau soldatii cu trupurile celor ucisi,nu e fabulatie,ci ceva frecvent pe front!
    gherile ruse erau foarte active si periculoase!
    • 0 (2 voturi)    
     Ok. (Duminică, 6 iunie 2021, 17:31)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     Deci nu rusii i-au infrant pe nemti, ci vremea. Deci rusii puteau sta acasa linistiti..
  • +16 (26 voturi)    
   Deci .. (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:08)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   ..."erau bombardati constant de americani si englezi", dar rusii au castigat razboiul...
   • -5 (23 voturi)    
    daca nu studiezi, postezi aiurea (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:13)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    dupa preluarea industriei de razboi de catre Speer, productia a crescut cu o treime, desi bombardamentele erau tot mai intense; ca urmare, in 1944 si primele 3 luni din 1945, Reich-ul a avut cea mai mare eficienta economica din toata perioada WW2
    • +9 (15 voturi)    
     Eu nu am postat aiurea. (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:22)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     /// Cumentariul cu bombardamentele a fost doar o continuare a primului comentariu si care arata faptul ca acele bombardamente ii tineau ocupati pe germani, caci altfel s-ar fi concentrat numai asupra rusilor. care ar fi pierdut razboiul.

     Cat priveste "razboiul se castiga la sol, nu in aer", da, este adevarat, nu stiu nici asta. Nici japonezii nu au stiut dupa cele doua bombe atomice si nici armenii cand i-au terminat azerii numai cu drone.
     Ce spuneam in primul comentariu, este ca rusii erau terminati fara ajutorul american:
     "Most famously, Soviet dictator Josef Stalin raised a toast to the Lend-Lease program at the November 1943 Tehran conference with British Prime Minister Winston Churchill and U.S. President Franklin Roosevelt.

     "I want to tell you what, from the Russian point of view, the president and the United States have done for victory in this war," Stalin said. "The most important things in this war are the machines.... The United States is a country of machines. Without the machines we received through Lend-Lease, we would have lost the war."

     Nikita Khrushchev offered the same opinion.

     "If the United States had not helped us, we would not have won the war," he wrote in his memoirs. "One-on-one against Hitler's Germany, we would not have withstood its onslaught and would have lost the war. No one talks about this officially, and Stalin never, I think, left any written traces of his opinion, but I can say that he expressed this view several times in conversations with me.""

     " As of December 31, 1944, total direct lend-lease had risen from $28,270,000,000 to $35,382,646,000. No attempt has been made to revise the pamphlet accordingly."
     America sent its Russian ally the following military equipment:

     400,000 jeeps and trucks
     14,000 airplanes
     8,000 tractors
     13,000 tanks
     More than 1.5 million blankets
     15 million pairs of army boots
     107,000 tons of cotton
     2.7 mill
   • -14 (18 voturi)    
    razboiul se castiga la sol, nu in aer (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:44)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    daca nici asta nu stii...
    • +3 (5 voturi)    
     Razboiul de la sol (Duminică, 6 iunie 2021, 12:25)

     John M. [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     se castiga din aer, cu aviatia ce bombardeaza pozitiile inamice in timp ce infanteria sprijinita de tancuri inainteaza spre acele pozitii "for the mop up operation".
     Orice manual militar contine acest adevar simplu.
     • 0 (0 voturi)    
      exact (Luni, 7 iunie 2021, 13:31)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui John M.

      infanteria si tancurile inainteaza in teritoriul inamic; doar cu aviatia nu castigi razboaie
      • 0 (0 voturi)    
       SUA . (Luni, 7 iunie 2021, 15:22)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

       ..au castigat in fata Japoniei cu aviatia. Exact!
   • -8 (10 voturi)    
    nemtii erau bombardati (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:58)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    si sigur nu-i slabeu pana nu capitulau!
  • -7 (15 voturi)    
   Exact! (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:07)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   Momentul în care s-a știut că Wehrmacht-ul NU va atinge câmpurile petroliere ale Azerbaijanului este momentul în care s-a știut că Reich-ul a pierdut războiul. Avioanele și tancurile, oricât ar fi ele de avansate, nu funcționează fără combustibil.
  • 0 (24 voturi)    
   CORECT (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:12)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   Da, debarcarea din Normandia nu a fost facuta pentru ai bate pe nemti, ci ca sa-i opreasca pe rusi. Daca nu debarcau deloc, rusii ar fi ocupat toata Europa, inclusiv Benelux, Franta, Italia, Austria, poate chiar Spania si Portugalia. De fapt, unul din planurile initiale ale americanilor era sa debarce din Italia in Iugoslavia si apoi sa urce spre Germania. Cum asta ar fi stricat socotelile URSS, agentii sovietici infiltrati in cadrul Departamentului de Stat al SUA au sugerat discret alegerea altei variante si s-a ales debarcarea in Normandia. E putin ciudat ca dupa aproape 80 de ani nu s-au declasificat toate documentele legate de acest razboi.
   A propos de bombardamente...Bombardamentul asupra Romaniei de la 4 Aprilie 1944 a fost cel mai mare bombardament aerian executat de anglo-americani in afara Germaniei. Bucurestiul a fost bombardat masiv atunci, au murit civili inclusiv in zonele rezidentiale. De Ploiesti ce sa mai vorbim, acolo era macel aproape saptamanal. E bine ca liderii Romaniei sa nu uite asta inainte sa se ploconeasca in fata unora sau altora.
   • +6 (6 voturi)    
    Daca eram aliatii lui Hitler? (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:48)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Ce vroiai sa faca? Plus campurile petrolifere etc.. Daca eram aliatii lui Stalin, ne bombardau germanii... Si germanii au fost bombardati mult mai rau ca romanii. Asta ce inseamna, sa se alieze cu rusii?..

    Bombardamentele au trecut, pamanturile au ramas la rusi.. Asta pentru ca tot a venit vorba de ploconiri.
  • -5 (13 voturi)    
   Razboiul era pierdut de cand a inceput (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:24)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   Trebuie sa fii nebun sa crezi ca o tara poate sa subjuge o intreaga planeta. Si mai ales prin metodele monstruoase folosite de conducerea Germaniei. Germania era o tara rudimentara dpdv economic in comparatie cu America. Resursele SUA erau imense, nivelul de trai mai mult decat dublu. Pentru cei care habar n-au de diferentele economice, Hitler a construit autostrazi dar nu pentru oameni ci pentru armata pentru ca 90% din populatie nu-si permitea un automobil. Asta in timp ce in America 90% din populatie avea cel putin un automobil. La fel si Japonia, era intr-o situatie si mai precara, si mai inapoiata. Doar ca asa se intampla cand ajung la putere nebuni. Nu mai au niciun fel de ratiune.
   • -2 (6 voturi)    
    Ar trebui sa te mai informezi... (Duminică, 6 iunie 2021, 12:19)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    In anii cand Hitler se inarma si isi mecaniza armata, in America se murea de foamea pe strada in criza mondiala dintre 1929-1933. Atunci au aparut the soup kitchens unde oamenii stateau la coada cu orele pentru un castron de supa. La mizeria generala a contribuit si seceta din sud care a distrus culturile de orice fel. Armata americana era mai mica decat cea portugheza: 334 de mii. America si-a inceput dominatia economica dupa 1942 cand s-a agajat in efortul de razboi si productia sa industriala a crescut de 10 ori, la fel cu a Rusiei Sovietice.
    • +1 (3 voturi)    
     Desigur (Duminică, 6 iunie 2021, 15:51)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui John M.

     Ne dai citate din manualele sovietice de istorie, probabil.
     Niste linkuri credibile, ceva?
     • +1 (1 vot)    
      Astea-s adevaruri stiute de oricine (Duminică, 6 iunie 2021, 17:36)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui midufi

      Bate in Google "The Great Depression in America" si "The Dust Bowl Drought" si vezi faptele. Au fost momente de cotitura in istoria tarii. Presedintele Roosevelt a initiat un pachet de legi sub denumirea "The New Deal" care a pus bazele societatii moderne si a reglementat legal raportul dintre om si statul modern.
      • -2 (2 voturi)    
       Praf (Luni, 7 iunie 2021, 7:43)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui John M.

       O analiza economica intre tari se face pe baza PIB/loc. Tu ai luat niste scrieri despre situatia economica a SUA dupa Marea Criza care sigur ca da , ne arata o situatie economica dificala. Dar tu stii ce era in Germania in aceeasi perioada ca altfel comparam mere cu pere. Iti spun eu,in primul rand o mare parte din populatie inca traia in mediul rural si foloseau carute. Industria nu era nici pe departe atat de puternica si nici atat de profitabila ca in Anglia sau SUA. Salariile erau mici si mizeria sociala imensa.
    • 0 (0 voturi)    
     Batii campii cu gratie (Luni, 7 iunie 2021, 7:26)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui John M.

     Criza mondiala a afectat mai rau Germania si alte tari din vest decat America ca in general orice criza generata din America. Ia studiaza un pic sa vezi in ce degringolada economica era Germania in 1929-1930 si ce inflatie si ce somaj avea. Repet, PiB/loc al SUA era dublu fata de cel al Germaniei si in general fata de tarile din Europa de Vest (cu exceptia UK) in toata periaoda interbelica. Emigratia din Germania catre SUA era uriasa.
     • +1 (1 vot)    
      Daca ai internet, poate stii si ceva engleza... (Luni, 7 iunie 2021, 11:48)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      (poate chiar si romana, dupa cum scrii "batii" campii...)
      Intra, domnule, in biblioteca Congressului care are 1700 km de rafturi cu carti si citeste ca sa vezi ca The Great Depression a plecat din America, de la Wall Street, ca 1200 de banci au dat faliment nenorocind sute de mii de oameni, ca GDP (PIB) a cazut 47% !!!!
      Intelegi ce inseamna 47% pierdere, cand astazi daca scade 1 sau 2 la suta toata lumea intra in panica?!
      Sunt satul de agramati si analfabeti! Citeste ("si da mai departe", vorba lui Lenin)
      Buzz off!
      • +1 (1 vot)    
       Deci nu reusesti sa abstractizezi problema (Marţi, 8 iunie 2021, 17:25)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui John M.

       1. Legat de "Bati campii" a fost o greseala de typing.
       2. Nu intelegi ce spun. Criza din America a fost resimtita mult mai puternic in Europa. unde a durat si mai mult.
       3. Germania in perioada interbelica era o tara saraca ( si datorita razboiului) cu mult sub SUA.
       Nu mai repeta ca un patefon stricat cum a scazut PIB in SUA. Stiu foarte bine inca de cand eram copil si comunistii ne aratau poze cu fermierii americani care aruncau laptele pe camp in timul crizei din 1929 atat erau de saraci. Dar prostii aia de comunisti ca si tine de altfel nu intelegeau ca acei fermieri erau indeajuns de bogati de isi permiteau sa arunce laptele. In URSS , Romania interbelica, taranii traiau in cocioabe sub pamant, mureau de pelagra, nu aveau ce manca, se spalau la rau sa nu se spalau cu lunile, nu aveau nici cele mai elementare conditii sanitare.
       Mai stii ce a zis Brancusi cand s-a intors in Romania : v-am lasat prosti si v-am gasit si mai prosit. Asa si cu tine. Din pacate pentru tine, eu chiar stiu ce inseamna capitalismul american. Am avut ocazia sa lucrez acolo trimis de companie si am si vizitat-o de cateva ori. Deci nu din carti da, cand eu studiam Statele Lumii prin anii 1985 si analizam PIB/loc al tarilor capitaliste in comparatie cu tarile comuniste (sigur, mult umflate fata de realitate) , tu citeai lucrarile lui Nea Nicu.
  • +2 (4 voturi)    
   nu, Stalingrad a fost important dar... (Duminică, 6 iunie 2021, 8:23)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

   nu decisiv. Nemtii mai aveau initiativa strategica. Abia dupa Kursk si victoria aliatilor din Africa, debarcarea in Italia, nemtii vor trece in defensiva. Pierzind initiativa strategica.
 • +6 (6 voturi)    
  ati uitat ... (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:00)

  wasabi [utilizator]

  ati uitat sa mentionati
  Cornelius Ryan ...The longest day (Ziua cea mai lunga)
  si
  Georges Blond...Le Débarquement (Debarcarea)
  carti aparute si in Romania.
  • +2 (4 voturi)    
   si faimoassa (Duminică, 6 iunie 2021, 8:25)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui wasabi

   "Cruciada in Europa", a lui Eisenhower.
 • -1 (13 voturi)    
  nu "petrecuse" nimic (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:25)

  hanu [utilizator]

  pur si simplu lucra noaptea si dormea ziua
 • -7 (13 voturi)    
  Si inca ne mai aratam (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:56)

  Zummm [utilizator]

  Iubirea fata de fundurile teutone prin organizarea de transporturi speciale de oameni in plina *pandemie*
 • +7 (13 voturi)    
  bolsevicii (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 21:57)

  gurka [utilizator]

  colcaie pe-aci..gretos!din pacate,dintre hitler si stalin,a fost aleasa scursoarea care parea,doar parea,mai putin duhnitoare.trebuia lasat hitler si imperiul japonez sa rada bolsevismul din lume si,dupa, razboi total.stiu,a fost ffff.greu de ales,sa sacrifici mult mai multi oameni absolut nevinovati,de zece ori mai multi decat au fost la finalul razboiului dar lumea ar fi fost mult mai buna,mai linistita acum.ps.daca n-ar fi fost UK ,USA nu si-ar fi batut prea tare capul in europa,cel mult i-ar fi ras pe japonezi.
 • -13 (19 voturi)    
  Fără victoriile de pe frontul estic... (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 22:34)

  Nyk1 [utilizator]

  ...înregistrate de Armata Roșie și care au arătat că mașinăria de război nazistă poate fi învinsă chiar și de o forță inferioară tehnologic (dar superioară moral), probabil că nimeni din Occident nu ar fi avut curajul să gândească că o asemenea nebunie de plan ar fi putut avea succes. A fost practic o muncă de echipă între CCCP și USA.
  • +8 (12 voturi)    
   Fara ajutorul american.. (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 23:30)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   .rusii nu aveau cu ce lupta:

   America sent its Russian ally the following military equipment:

   400,000 jeeps and trucks
   14,000 airplanes
   8,000 tractors
   13,000 tanks
   More than 1.5 million blankets
   15 million pairs of army boots
   107,000 tons of cotton
   2.7 million tons of petroleum products (to fuel airplanes, trucks, and tanks)
   4.5 million tons of food


   ""In a hypothetical battle one-on-one between the U.S.S.R and Germany, without the help of Lend-Lease and without the diversion of significant forces of the Luftwaffe and the German Navy and the diversion of more than one-quarter of its land forces in the fight against Britain and the United States, Stalin could hardly have beaten Hitler," Sokolov wrote in an essay for RFE/RL's Russian Service.

   " The United States and the British Commonwealth provided 55 percent of all the aluminum the Soviet Union used during the war and more than 80 percent of the copper.

   Lend-Lease also sent aviation fuel equivalent to 57 percent of what the Soviet Union itself produced. "
   "We have also sent to the Soviets about 350 locomotives, 1,640 flat cars, and close to half a million tons of rails and accessories, axles, and wheels, all for the improvement of the railways feeding the Red armies on the Eastern Front. For the armies themselves we have sent miles of field telephone wire, thousands of telephones, and many thousands of tons of explosives. And we have also provided machine tools and other equipment to help the Russians manufacture their own planes, guns, shells, and bombs."

   "In 1963, KGB monitoring recorded Soviet Marshal Georgy Zhukov saying: "People say that the allies didn't help us. But it cannot be denied that the Americans sent us materiel without which we could not have formed our reserves or continued the war. The Americans provided vital explosives and gunpowder. And how much steel! Could we really have set up the production of our tanks without American steel?

   Fara acest ajutor, rusii s-ar fi batut cu sapaligele...
  • +1 (13 voturi)    
   Poftim? (Duminică, 6 iunie 2021, 1:30)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ''Forta superioara moral dar inferioara tehnologic''.Vorbesti ca un comunist KGB-ist.Superioritatea numerica a fost decisiva.Cand pierzi un milion de oameni in batalia Moscovei dar poti sa mai aduci inca un milion pentru Stalingrad,ce poti sa mai faci?Apoi tancul T-36 a fost o reusita tehnica pe langa altele.
  • +1 (1 vot)    
   forta "superioara moral" (Duminică, 6 iunie 2021, 19:47)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Asta e din revista Urzica, n-am mai ras de mult asa.
 • +8 (10 voturi)    
  / (Duminică, 6 iunie 2021, 0:00)

  feroviarul123 [utilizator]

  " Aliaţii au aruncat deasupra regiunii Pas de Calais un fel de şpan (operaţiune cunoscută sub numele de cod „Fereastra“) astfel încât semnalele de pe radarele germane să creeze iluzia apropierii unei flote navale uriaşe."
  De fapt erau fasii lungi de poleiala metalica. ca aia de la ciocolata. Se cheamă chaff. nu e nici un span. Se folosește si astăzi in aviație sa bruieze rachetele ghidate prin radar.
  • +1 (9 voturi)    
   hei (Duminică, 6 iunie 2021, 7:11)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   In Decembrie 1989, "turistii" rusi prezenti in numar mare in Romania au dad drumul la baloane invelite in staniol ca sa creeze pe radarele romanesti impresia unor masive atacuri aeriene.
  • +2 (6 voturi)    
   de fapt, erau pentru bruiaj, (Duminică, 6 iunie 2021, 8:26)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   nu pentru flote fantoma...
   • -2 (4 voturi)    
    Ba erau flote fantoma (Duminică, 6 iunie 2021, 9:43)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    auta operatiunile Glimmer siTaxable si vezi cum le-au folosit.
    • +1 (1 vot)    
     De fapt (Duminică, 6 iunie 2021, 18:02)

     feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

     Operations GLIMMER and TAXABLE, which were spoof invasions executed at the same time as the genuine landings, and on some of the electronic warfare techniques and equipment used to deceive the German radars.
 • -2 (6 voturi)    
  Completare importantă! Confirmați? (Duminică, 6 iunie 2021, 5:40)

  nick24 [utilizator]

  “Surse utilizate:
  Andrew Roberts, Furtuna războiului. O nouă istorie a celui de-al Doilea Război Mondial
  Liddell Hart; Other Side
  Max Hastings, Overlord
  Editor Penrose, D-Day Companion
  Max Hastings, capitolul „Das Reich“ în On the Offensive
  Liddell Hart, Rommel Papers
  Martin Gilbert, Churchill: A Life
  Catalogul Maggs Brothers, Autograph Letters”

  Victor Suvorov cu toate cărțile lui.
  • +2 (6 voturi)    
   Pe cine deranjează Victor Suvorov? Si de ce? (Duminică, 6 iunie 2021, 8:45)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   că văd că sunt si pe aici santinele!
   În mod paradoxal?
   Trolii au PUNCTAJUL LA ORICE SUBIECT!
 • +1 (9 voturi)    
  ati uitat (Duminică, 6 iunie 2021, 8:29)

  mongolul [utilizator]

  o importanta schema de dezinformare: un cadavru, imbracat in uniforma unui ofiter englez de stat major, cu un porthart plin de harti ce vizau Pas de Calais. Lansat de pe un submarin, in zona plajior dominate de nemti (In Mediterana, parca.) Se pare ca au inghitit gulguta.
  • +4 (4 voturi)    
   The man who never was (Duminică, 6 iunie 2021, 9:34)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   A fost despre debarcarea in Sicilia.
   • -2 (2 voturi)    
    o fi, nu te contrazic (Duminică, 6 iunie 2021, 10:42)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    dar asa tin minte; si pentru Normandia s-a folosit acest tertip. O fi o lacuna in memorie.
    • +3 (3 voturi)    
     Nu au folosit altul mai scump. (Duminică, 6 iunie 2021, 11:06)

     feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

     Au sacrificat o rețea de spioni.
 • +10 (10 voturi)    
  Respect! (Duminică, 6 iunie 2021, 12:19)

  Luk [utilizator]

  Respect pentru soldatii americani, canadieni, britanici, polonezi, ANZAC si indieni, care au murit pentru ca toti astia de mai sus sa poata avea WWW si wi-fi astfel incat sa-i injure.
  US a salvat Europa de tiranie si dictatura socialista de trei ori intr-un secol. E drept ca n-au salvat doar cetateni intregi la cap, au salvat si idioti precum cei care comenteaza pro-nazism si pro-comunism mai sus.

  Respect si multumim!
 • -1 (5 voturi)    
  un excelent articol (Duminică, 6 iunie 2021, 17:59)

  ..13 [utilizator]

  care te plimba prin istoria unui event.

  Cand citesc ocarte sau vad un film ce rememoreaza evenimentele de atunci pot sa apreciez ca a fost o coordonare a unor forte enorme, ca au insemnat enorm pentru Europa si ca USA a contribuit enorm in oamenis si echipamente,

  Operatiunea reusita atunci a contribuit la incheierea razboiului - cea mai mare confruntare din istoria umanitatii cu cele mai multe victime.Din timp in timp trebuie sa ne aducem aminte ce inseamna o confruntare militara si care sunt costurile ei.

  chiar daca razboiul modern se poarta astazi altfel eforturile si victimele de atunci nu trebuie sa fie uitate. V - Victoria - a venit de la Vest si nu de la rasaritul rosu...

  Rusia isi aroga in continuare prea multe avantaje fata de situatia reala din teren de atunci.
  nu strica ca adevarul istoric sa fie mai atent relevat.

  Ro si alte tari din SE Europei nu au meritat ceea ce s-a intamplat cu ele imediat dupa razboi.
  Masinaria de razboi a aliatilor, si nu Rusia, a adus pace in Europa.

  Pacea insa a venit cu costuri imense pentru unele tari.
  Germania, desi invinsa in razboi, este si ea parte a unei istorii care se dorea rescrisa altfel.

  Aroganta unui tatuc care nu dorea sa respecte democratiile si tarile civilizate a alterat climatul multor tari, le-a frant destinul pentru o relativ indelungata perioada de timp.

  daca pentru a castiga un razboi D Day a fost o zi importanta in WW2
  cred ca D Year - 1989, Democracy Year- a insemnat reluarea unui destin pentru multe tari care au fost ingenunchiate pe nedrept
 • 0 (2 voturi)    
  D - Day (Luni, 7 iunie 2021, 1:39)

  danmarian [utilizator]

  Pentru cine vrea - cu adevarat - sa cunoasca mai multe despre debarcarea din Normandia - recomand cu caldura o carte de istorie recenta - bazata NUMAI pe discutii cu participanti la D-Day , din ambele parti : ZIUA CEA MAI LUNGA de un ziarist american Ryan. Exceptionala prezentare ! Si .... CORECTA !
  • +1 (1 vot)    
   Da este buna (Joi, 10 iunie 2021, 11:49)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   ca introducere in subiectul D-Day.Dac vrei sa cunosti cu adevarat ce s-a intamplat e nevoie de documentatie cu harti ale plajelor,pozitia WN-urilor si alte amununte foarte utile.Cartea lui Cornelius Ryan era buna pentru situatia din vremea comunismului romanesc.Povesteste bine ce s-a intamplat dar nu are harti.De exemplu,cartea jurnalistului,pomeneste de sectorul Easy Read sau Dog White.Stii unde au fost,unde a debarcat generalul Norman Dutch Cota sau locotenentul Spalding?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by