Covasna: Peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat „dictatul” de la Trianon / Românii au sărbătorit semnarea tratatului

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 4 iunie 2021, 22:21 Actualitate | Esenţial


Ungurii comemoreaza 100 de ani de la Trianon
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat, vineri după-amiază, la Sfântu Gheorghe, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Adresându-se mulţimii adunate în Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, liderii comunităţii maghiare au afirmat că ziua de 4 iunie 1920 a marcat una dintre cele mai mari „tragedii” din istoria naţiunii maghiare, relatează Agerpres.

„Au trecut 101 ani de la tratatul, dictatul spunem noi, de la Trianon şi am ajuns în România. Noi suntem aici pe pământul nostru natal şi nu vrem să plecăm de aici. Noi găsim important ca să rămânem pe pământul natal, nu vrem nici modificarea graniţelor, vrem doar să ne simţim acasă în România, iar România are posibilitatea să ne dea drepturi ca să ne simţim bine aici, acasă. Dar până când acest lucru nu se întâmplă, normal că avem revendicări pentru drepturile noastre”, a declarat pentru Agerpres Gazda Zoltan, unul dintre organizatorii evenimentului.

Manifestarea a cuprins câteva momente artistice şi un ceremonial religios şi s-a încheiat, ca şi în ceilalţi ani, cu intonarea imnului secuiesc şi cel al Ungariei.

Comemorarea a fost organizată de Consiliul Naţional Secuiesc, iar printre politicienii prezenţi s-a numărat şi deputatul UDMR de Covasna Miklos Zoltan.


Asociaţii româneşti au sărbătorit în schimb aniversarea a 101 ani de la semnarea Tratatului


La aproximativ o oră şi jumătate după încheierea manifestării, mai multe asociaţii româneşti au sărbătorit, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, aniversarea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

La evenimentul organizat de Asociaţia „Calea Neamului” din Braşov, cu aprobarea autorităţilor locale, au participat aproximativ 200 de persoane din judeţ şi din ţară.

Răspunzând acuzelor venite din partea liderilor comunităţii maghiare, care au afirmat că manifestarea românilor reprezintă o „provocare”, preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, a declarat că „cinstirea pe teritoriul României a eroilor români care au făcut România Mare nu poate fi numită provocare”.

Ambele manifestări s-au desfăşurat fără incidente.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8779 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  aiureli (Vineri, 4 iunie 2021, 22:31)

  Ilidia [utilizator]

  Iar isi baga coada revansarzii din Ungaria... Ce drepturi mai vor? Ii discrimineaza cineva? Dimpotriva acesti "cetsteni romani" ii discrimineaza pe putinii romani ramasi acolo dupa "epurarea" din 1990.
  • +17 (17 voturi)    
   faza dura e ca... (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 0:05)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   .. aia din ungaria ii scuipa pe ungurii din romania, nu-i considera unguri adevarati :)))
 • +13 (15 voturi)    
  De fapt, (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 1:41)

  Kepler [utilizator]

  cei din Covasna si Harghita nici nu sint unguri, sint secui, dar vorbesc maghiara.
  Sint cam ca hutulii din Bucovina fata de ucraineni.
  In plus, tratatul de la Trianon consfinteste mai degraba victoria romaneasca in razboiul din 1919 considerata de ei ca o tragedie, dar sa notam ca acelasi vocabular este folosit si de arabi cind e vorba de victoriile Israelului.
  • -1 (3 voturi)    
   nu sint unguri, sint secui (Duminică, 6 iunie 2021, 1:02)

   niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Ha, ha, ha!
   Ai căzut în plasa propagandei udmr și a partidului popular maghiar din transilvania. D-abia acum au descoperit că toți maghiarii sunt secui, deși se considerau o nație distinctă - secuii având origini turce. Au profitat de existența unei mici regiuni denumită Ținutul Secuiesc, au extins-o la două județe și jumătate și acum cer autonomie...
   De fapt, se pare că nu ai căzut în plasă, ci chiar și tu ești unul dintre "secui". Ia zi, ai plâns la "comemorare"?
   N-ai învățat încă bine românește. Nu există cuvântul "sint", iar verbul "a fi" la persoana a treia plural are forma "ei sunt"!
   • +1 (1 vot)    
    Romaneste (Duminică, 6 iunie 2021, 2:36)

    Kepler [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

    am invatat mult inaintea ta, dar folosesc scrierea pe care am invatat-o la scoala la vremea mea.
    • -3 (5 voturi)    
     Adevărul deranjează! (Duminică, 6 iunie 2021, 13:30)

     Etele [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

     Se pare că ungurii și secuii erau majoritari aici de multe milenii, când au venit ultimii sciți regali să preia puterea în Bazinul Carpatic! Asta e scris negru pe alb în toate cronicile medievale, ca și proveniența scitică a ungurilor și secuilor, tot așa se menționează și despre reîntoarcerea maghiarilor, doar că voi nu aveți acces la aceste date, sau problema e că nu cunoașteți greaca și latina medievală! În Ungaria există două centre mari, unde se fac teste ADN chiar și din osemintele cimitirelor vechi de peste 1000 de ani. S-au alocat foarte mulți bani pentru arheogenetică, ceea ce în România nu se mai face deloc, ori pentru că nu sunt bani, dar e mai probabil că nu vor politicienii și istoricii să aflați adevărul! Toate testele genetice din Ungaria, făcute de echipe multinaționale, cu americani, italieni, germani, francezi, japonezi și maghiari, au arătat că ADN-ul maghiarilor provine în proporţie de cel puţin 93% din neoliticul Europei centrale, mai cu seamă din Bazinul Carpatic! Acei războinici maghiari care au venit ultimii dintre popoarele sciţilor, au reorganizat statalitatea pierdută de avari, care erau tot sciți, și au făcut-o atât de bine că au fost considerați cea mai puternică forță armată cam până în 955 când au pierdut o singură bătălie! Dar s-au reorganizat atât de bine că au respins mai multe atacuri ale armatelor din occident, şi în următoarele 3 secole Ungaria a devenit cea mai puternică putere din Europa centrală! Asta a ținut până la invazia mongolă din 1241-1242 când în pofida faptului că au avut mari pierderi, şi contrar minciunilor pe care le învăţaţi despre istoria Ungariei, doar maghiarii şi polonezii au reuşit să-i oprească pe invadatorii tătaro-mongoli, să nu avanseze mai mult în Europa! Coaliția mongolă care a invadat Ungaria, după istoricii specialiști aveau cel puțin 200 de mii de războinici care au intrat în regatul Ungariei, dar maghiarii n-au putut aduna decât vreo 50 de mii de luptători, și cu toate acestea i-au cauzat foarte mar
     • +2 (2 voturi)    
      ungurii erau majoritari aici de multe milenii (Luni, 7 iunie 2021, 18:11)

      niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Etele

      @Etele
      Deci și dacii au fost de fapt unguri în "neoliticul Europei centrale".
      Cuvintele barză, brânză, buză, viezure sunt ungurești, desigur.
      Ungurii au construit și tuneluri de sub Bucegi.
      Îți dai seama ce limba apropiată de limba română vorbeau ungurii...
      • 0 (2 voturi)    
       Bagatelizezi adevărul! (Luni, 7 iunie 2021, 21:48)

       Etele [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

       Lingvistul italian Mario Alinei a scris cartea „Etrusco uno forma arcaica di Ungherese” unde a descifrat mai multe texte ale etruscilor şi s-a convins că limba etruscană era o limbă foarte asemănătoare cu limba maghiară, cu maghiara arhaică, dar şi scrisul runic ungaro-secuiesc e aproape identic cum scrie el. Crede-mă am verificat şi nu e nicio poveste, e foarte logic ce scrie şi de atunci au apărut mai multe cărţi despre aceste asemănări.
       Sau dacă citeşti tot ce scrie acest cercetător italian, poate o să înţelegi mai bine ce ţi-am scris mai sus. "Michelangelo Naddeo, Italian researcher, believes that the first civilization in Europe had already appeared in the Neolithic and it belonged to the ancient people living in the Carpathian Basin, the Hungarians."
       http://www.cakravartin.com/archives/interview-with-michelangelo-naddeo
       • +1 (1 vot)    
        Adevărul? (Marţi, 8 iunie 2021, 20:26)

        niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Etele

        Până acum se spunea că dacii au fost izvorul popoarelor, cel puțin din Europa.
        S-a greșit enorm, s-a făcut o mare confuzie.
        De fapt ungurii sunt cei care ne-au dat pe etrusci, romani, greci și de ce nu pe egipteni, mesopotamieni, perși, indieni, chinezi, japonezi. Chiar și pe evrei.
        Așa se pot explica multe lucruri, mai ales credința că ungurii formează POPORUL ALES să conducă lumea.
        E drept că au luat-o pe coaja mai mereu, dar asta nu însemnă că nu poți să fii mândru că ești ungur.
        Și să ceri autonomie...
        • -1 (1 vot)    
         Astea nu sunt poveşti! (Miercuri, 9 iunie 2021, 17:33)

         Etele [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

         Dio Cassius a scris în secolul II pe vremea dacilor că ei sunt din naşiunea scişilor: „Dacos Scythicam quodammodo nationem suisse" Plinius a scris la fel şi despre geţi: „Ab eo in plenum quidem omnes Scytharum sunt gentes, varie tamen litori adposita tenuere, alias Getae, Daci Romanis dicti, alias Sarmatae, Graecis Sauromatae,...”
         Vibius Sequester: „Daci Scythae Europae”
         Dar apar şi ungurii menţionaţi începând de la Herodot până la Strabon, ca poporul numit basileoi ourgoi, ce înseamnă sciţii regali unguri, doar că în greaca veche scriau iurkai şi urgoi. Aceste nume sunt explicabile doar în limba maghiară! Urak - uroki - urogi a însemnat şi înseamnă chiar şi până azi domnitori, deci, sciţii domnitori - regali. Chiar şi numele şţililor a fost preluat de la grecii antici, care au scris skülth, ce în maghiară înseamnă jurat. Istoricii ştiu deja din multe descrieri că sciţii se jurau între ei, ca şi maghiarii de mai târziu! Mitropolitul ortodox Eustathius, a scris următoarele în secolul XII: „De la primii sciţi, care erau foarte credincioşi şi cinstiţi, după toate influenţele străine şi necurate prin care s-au distanţat urmaşii acestora… până la perioada în care au devenit cunoscuţi drept unguri, în Panonia s-au stabilit definitiv. Aşadar, aşa cum separăm apa de foc, aşa s-au separat şi ei de păcate… s-au reîntors la străvechea lor moralitate nezdruncinată.” Annales Mettenses a scris tot în sec. XII. că ungurii sunt sciţi regali: "Gens Hungarorum ferocissima,& omni bellua crudelitor, retro ante saeculis ideo inaudita, quia nec nominata, a Scythicis regnis,& a paludibus,quas Tanais..."
 • +12 (12 voturi)    
  In Franta (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 3:07)

  Invalid_UserID [utilizator]

  doar pentru un astfel de discurs suporti oarece consecinte penale. Poti spune absolut orice doresti dar libertatea de exprimare nu inseamna abolirea urmarilor legale.
 • +19 (19 voturi)    
  Trianonul n-are defapt nici o importanta (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 3:24)

  Ahha [utilizator]

  vis-a-vis de Transilvania. Pentru ca Transilvania s-a UNIT cu Regatul Romaniei prin hotararea majoritatii (inclusiv a germanilor), iar armata româna a ocupat-o imediat securizand Unirea si granitele. Trianonul, care a avut loc abia un an jumate mai tarziu, n-a facut decat sa consfinteasca situatia deja existenta in teren, situatie care oricum nu mai putea fi schimbata de nimeni si nimic.
  Asa ca lamentarea asta perpetua legata de Trianon nu e decat o poveste fantezista pentru copii.
 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 7:15)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Secuii nu sunt unguri (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 14:52)

  nick24 [utilizator]

  Secui au fist făcuți iobagi de unguri și s-au revoltat de multe ori. De exemplu după ce Albert Kiraly participă cu ceata lui de secui la bătăliile de la Călugăreni și Giurgiu, la întoarcerea acasă după 1 an în 1596 sunt casăpiți 900 de secui de către unguri. După înfràngerea lui Mihai Viteazul la Mirăslău, secuii din armata lui s-au predat oștilor conduse de Basta. Ungurii din aceste oști s-au răzbunat și au omoràt 2000 de secui , care predaseră armele.
  Interesant e că secuii NU comemorează aceste crime, dar comemorează cele 127 victime din 1848.
  • -1 (3 voturi)    
   Propagandă mincinoasă! (Duminică, 6 iunie 2021, 15:45)

   Etele [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Adevărul despre unguri şi secui e cu totul alta, pentru că din toate datele adunate și comparate datele ştiinţifice moderene cu cele mai noi tehnologii din genetică și arheogenetică, se pare că ungurii și secuii din Transilvania sunt din rămășițele populației autohtone de dinaintea descălecarii magorilor! ADN-ul secuilor a fost cercetat de geneticienii din Ungaria, pentru că trăiesc foarte mulţi secui deja şi în Ungaria, dar s-au recoltat probe şi din Secuime, iar concluzia a fost clară, secuii nu diferă deloc genetic de maghiarii din tot Bazinul Carpatic! Iar dacă luăm datele medievale despre secui, unde prima dată sunt menționați într-un document din 1116, dar sunt multe date cu referiri la secuii care au locuit şi în interiorul Ungariei medievale, dar și la vest de Dunăre chiar şi înainte de secolul X, atunci e tot mai clar că ei erau aceia care i-au întâmpinat pe sabiro-magorii lui Álmos şi Árpád, ceea ce e descris și în cronicile maghiare. Deci, e foarte probabil că majoritatea maghiarilor de pretutindeni sunt de fapt descendenţii acestei populații, dar probabil că s-au numit ugori sau onoguri înainte!
 • +5 (5 voturi)    
  Sa fie clar, (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 19:33)

  sergiutales [utilizator]

  Transilvania este a Romaniei prin vointa majoritara a locuitorilor acestei provincii.
  Transilvania este a Romaniei nu numai prin Trianon, ci, din nou, prin tratatul de pace de la Paris, din 1946. Doua tratate recunoscute international, care consfinctesc sacrificiile teribile ale romanilor in doua razboaie mondiale. Actiunile si declaratiile care aduc atingere statului national romanesc, sunt pedepsite in conformitate cu legile in vigoare. Ele trebuie aplicate!
 • +3 (3 voturi)    
  secuii nu-s unguri (Duminică, 6 iunie 2021, 7:50)

  mongolul [utilizator]

  au fost utlizati de unguri, in avangarada, pentru ca ei (ungurii) erau mai putin pregatiti militar; au primit largi drepturi de la regalitatea maghiara; drepturile le-au fost incalcate de unguri, in sec. XVI. Incercarile de rebeliune secuiasca au fost inecate int-o baie de singe. O represiune absolut infioratoare, de care istoriografia noastra nu pomeneste nimic. Dupa aia, secuii au fost deznationalizati.
  Problema e ca la Trianon nu a fost nici un dictat. Reprezentantii Ungariei au semnat de buna voie tratatul de pace cu Romainia (asa cum au semnat si cu celelalte tari vecine).
  Tansilvania s-a unit cu Romania in urma votului reprezentantilor romanilor din toate localitatile, trimisi la Alba Iulia. Armata romana a securizat frontierele si l-au invins pe Bela Kun. Functionarimea maghiara a fugit din Transilvania sau a abandonat posturile. Toate birourile publice au fost girate de intelectuali romani, voluntar, pina la reglementarea situatiei.
  In fapt, liderii maghiari doreau o unire cu Bucurestiul. Mai cititi, si voi, carti de istorie.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by