Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a încurajat vineri autoritățile locale să cumpere mașini Dacia Spring pe motiv că sunt făcute în România. Aceste Dacii electrice nu sunt însă produse în România, ci în China.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Ciolacu a declarat că astăzi este ”adevărata vineri verde” și a mers la sediul partidului cu o Renault Zoe împrumutată.

”Data viitoare o să venim cu propria noastră Dacie electrică. Am comandat-o și o să fie printre primele 10 Dacii electrice din România. Încurajez autoritățile locale să cumpere astfel de mașini electrice, mai ales mașinile electrice produse în România”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a afirmat că Dacia Spring comandată va fi plătită din cotizațiile membrilor, dar nu a putut să precizeze prețul: ”Nu știu exact cât a costat, dar e cea mai ieftină de pe piață, ținând cont că e electrică, cel mai important este că e făcută la noi, la Mioveni”.

”E prima achiziție pentru că nu au decât un lot restrâns. Pe urmă o să încercăm să luăm în toate filiale câte o Dacie electrică”, a mai declarat liderul PSD.

Dacia a lansat pe 20 martie precomenzile pentru primul său model electric, Spring, și spune că aproape 6.000 de români se înscriseseră până la acel moment pentru a cumpăra mașina. Primii clienți vor primi mașinile în septembrie, dar alții le-ar putea vedea abia în primele luni din 2022, fiindcă situația este foarte volatilă din cauza pandemiei și a crizei semiconductorilor.

Dacia a deschis pe 20 martie precomenzile online pentru versiunea „Comfort Plus” a primului său model electric. Aceasta va fi disponibilă la prețul de 18.100 euro (TVA inclus). Livrările sunt programate pentru luna septembrie. Ulterior vor fi deschise precomenzile pentru versiunea de echipare „Comfort”, disponibilă la prețul de 16.800 euro (TVA inclus).

România a fost în ”primul val” de lansare alături de Franța, Spania, Italia și Germania, dar primii clienți își vor vedea mașinile peste 6 luni și alții le-ar putea avea peste 10-11 luni. În general constructorii auto anunță prețurile mașinilor cu 2-4 luni înainte ca acestea să ajungă la clienți, dar Spring, produsă în China, este un caz special.

Mihai Bordeanu, director general Dacia spune că este ”un context foarte volatil” și nu se poate ști când vor ajunge din China toate mașinile. ”Viața nu se termină pe 31 decembrie 2021, vom putea livra și în 2022. Unii o vor putea primi în ianuarie, în februarie sau în martie. Există o posibilitate”, spune Bordeanu.

În România precomanda a fost condiționată de plata a 99 de euro. Prin program Rabla prețul mașinii ajunge la sub 9.500 euro.