Zece polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani au fost reținuți de către procurorii DNA, iar alți șase au fost plasați sub control judiciar, pentru luare de mită. În urmă cu mai puțin de două săptămâni, au fost reținuți 13 din cei 25 de polițiști de la Poliția Județeană Sibiu - Serviciul Rutier, acuzaţi de peste o sută de fapte de luare de mită, dar şi de alte infracţiuni.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat joi reţinerea pentru 24 de ore a 11 persoane, dintre care un ofiţer, nouă agenţi de poliţie şi o persoană fizică, în urma percheziţiilor care au avut loc cu o zi în urmă Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi la alte 19 adrese din judeţ.

În acest dosar de corupţie a fost reţinut ofiţerul Eduard Florin Iacob, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals în formă continuată şi favorizarea făptuitorului. De asemenea, au fost reținuți agenţii Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu, Robert Neculai Fecioru, Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Dumitru Cătălin Luca, Ciprian Constantin Rusu şi Iulian Stelian Coşman, pentru infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu.

Alți șase polițiști - Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc - au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, tot pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Conform DNA, în perioada iunie - noiembrie 2020, cei 16 poliţişti de la IPJ Botoşani - Serviciul Rutier, inclusiv ofiţerul de poliţie, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi șoferi opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau pentru alte abateri de la regimul rutier.

"În perioada 31 martie 2019 - 9 iulie 2020, ofiţerul Florin Eduard Iacob, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, reţinut în prezenta cauză", mai precizează procurorii.

Prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.

CITEȘTE ȘI: Corupția de la Poliția Județeană Sibiu: Au fost reținuți 13 din cei 25 de polițiști anchetați/ Sunt acuzați de peste 100 de fapte de luare de mită