Pensiile speciale vor fi aduse în linie cu contributivitatea, în limita mandatului dat de Curtea Constituțională, a susținut ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, întrebat ce și-a asumat Guvernul la Bruxelles că va face cu pensiile speciale. El a lansat un atac la adresa judecătorilor constituționali: ”Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”.

Ghinea a fost întrebat, în conferința de presă în care a prezentat PNRR, ce a promis la Bruxelles în legătură cu pensiile speciale. ”Că va fi legislaţie specială şi că vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a răspuns el.

La remarca jurnalistului că acest lucru nu este posibil, având în vedere deciziile CCR şi faptul că unele categorii au pensii de serviciu, Ghinea a răspuns: ”Tocmai de-asta am pus că în limitele mandatului pe care-l stabileşte Curtea Constituţională. Nu putem noi ca guvern să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Dar, dacă tot m-aţi provocat, vă spun că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei şi propunerea pe care o să o fac partidului din care fac parte - USR PLUS - este că în viitoarele numiri la CCR trebuie să ţinem cont de opinia lor pe acest subiect. Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”.

Continuând atacul la Curtea Constituțională, Ghinea a afirmat că "dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni la CCR care să schimbe această opinie".

"Este simplu. Deocamdată starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm. Eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituţional un nivel al pensiei”, a mai spus Cristian Ghinea.

România are, în prezent, aproximativ 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar pensia medie pentru aceştia este de aproximativ 9.600 de lei, în timp ce pentru cei aproximativ 4,9 milioane de pensionari din sistemul public pensia medie este de 1.500 de lei, declara ministrul Muncii, Raluca Turcan.