​​Este un concept care în limba engleză se numește heavy lifts vs slow burns. Heavy lifts sunt acele proiecte care reclamă mult efort depus într-un timp scurt, iar slow burns sunt cele care se bazează pe un efort susținut pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă ar fi să facem o analogie cu sportul, un domeniu la care noi românii avem pretenția că ne pricepem, proiectele heavy lifts sunt un sprint, iar cele slow burn sunt un maraton. Digitalizarea este un proiect de tip slow burn. Da, nu mai avem răbdare, vrem digitalizare acum și am fi tentați să facem un sprint pentru a recupera decalajul față de celelalte țări, dar este nerealist să ne așteptăm că un proiect de o asemenea magnitudine poate fi realizat și rapid și bine. Totuși, nici nu ne mai permitem să rămânem la nivelul la care suntem.

Mihai Matei - CEO Essensys SoftwareFoto: Essensys Software

Visăm la o țară ca afară și suntem cu ochii pe acele zone de excelență în inovare în Europa care devin tot mai extinse și pe noi ceilalți ne izolează atât din punct de vedere economic, cât și social. Un raport al Forumului Economic Mondial cataloghează țările inerte digital ca dinozauri ai erei digitale: înceți, care se mișcă greoi și sunt depășiți. România este un astfel de dinozaur.

Adoptarea noilor tehnologii - primul pas către digitalizarea administrației

Criza pe care încă o traversăm a evidențiat și mai clar că trebuie să investim în servicii digitale. Pentru redresarea economică, dincolo de sprijinul venit prin intermediul organismelor guvernamentale și al schemelor de ajutor european, este important să prioritizăm reformele relevante. Integrarea tehnologiilor digitale în activitatea administrației publice determină inovare, creșterea productivității, progres economic, competitivitate la nivel global și bunăstare.

Digitalizarea sectorului public este una dintre prioritățile majore ale României și acum avem contextul potrivit pentru a profita nu doar de mult-lăudata infrastructură de comunicații, piața internă de furnizori de tehnologie, dar și de mecanismele financiare pe care le avem la dispoziție. Investițiile inteligente ne pot ajuta să accelerăm în acest maraton al digitalizării în care am pornit cu stângul.

Dynamic DOX® este o soluție completă de digitalizare a proceselor operaționale, management al fluxurilor de documente și administrare de date. Platforma se adresează instituțiilor publice, agențiilor, direcțiilor și tuturor tipurilor de organizații guvernamentale, dar și companiilor private care au nevoie de o soluție facilă pentru eficientizarea activității interne și o mai bună gestionare a relației cu publicul. Tehnologia permite lărgirea accesului la serviciile publice, îmbunătățește efortul autorităților și ajută la creșterea eficienței guvernării.

Fără dezvoltare software. Proiectare vizuală

Platforma Dynamic DOX® combină o serie de instrumente intuitive de design vizual, tehnici drag & drop, elemente predefinite, șabloane de documente tip Word care o fac foarte ușor de folosit și oferă autonomie utilizatorului. Cu ajutorul instrumentelor vizuale de proiectare a fluxurilor de lucru se pot configura procese operaționale prin operații simple de drag & drop a unor elemente predefinite. Folosind designerul de formulare, pot fi create orice tip de formulare electronice cu un efort minim și fără a fi nevoie de dezvoltări software sau intervenții ale programatorilor, totul prin simple operații de drag & drop.

Procesele interne și externe, precum și întregul sistem organizațional sunt îmbunătățite cu ajutorul platformei Dynamic DOX®. Operațiunile complexe sunt automatizate și preluate de platformă, oferind mai multă sistematizare și ascunzând de utilizatori detaliile tehnice. Este redus dramatic timpul alocat proceselor și sarcinilor organizaționale, cum ar fi inițierea și aprobarea cererilor, informări privind starea lor, raportarea, auditul sau accesarea diferitelor informații stocate.

Servicii publice digitale

Dynamic DOX® împreună cu portalul online de servicii publice facilitează tranziția către o administrație publică modernă. Portalul online a fost gândit în principal în beneficiul funcționarilor din administrația publică și al cetățenilor, ca o soluție prietenoasă de colaborare și de accesare a serviciilor publice. Fără a se deplasa la sediul instituției și fără a sta la coadă, cetățenii pot solicita online eliberarea de certificate, avize, adeverințe sau alte documente oficiale, pot cere informații, depune sesizări sau petiții. Totodată, pot verifica online stadiul cererii lor, iar dacă sunt necesare completări sau modificări ale respectivei solicitări, acestea pot fi făcute prin intermediul platformei. Odată soluționată cererea, răspunsul este primit în format electronic, iar cetățeanul este notificat printr-o alertă pe email. Fiecare sesizare sau cerere primită din partea cetățenilor este înscrisă într-un registru electronic care oferă o evidență clară a lucrărilor deschise și facilitează soluționarea mai rapidă a acestora.

Deși este un produs complex, Dynamic DOX® este o soluție extrem de flexibilă, cu un grad mare de configurabilitate, ceea ce se traduce în costuri mici pentru implementare și întreținerea sistemului. Având vedere bugetele reduse din administrație, o astfel de platformă este soluția ideală din punct de vedere cost-beneficii, întrucât printr-o investiție relativ redusă se obțin beneficii majore atât în activitatea internă a instituției, cât și în relația cu cetățeanul.

Dynamic DOX® este un produs românesc dezvoltat de Essensys Software. Essensys este un furnizor premium de soluții software și servicii end-to-end cu o experiență de 16 ani, atât pe piața internă, cât și la nivel internațional. Pe lângă web, cloud și mobile, portofoliul companiei include și servicii GIS. O îmbinare strategică de competențe tehnice care ne oferă o poziție privilegiată în piață, fiind printre puținii furnizori de software care pot oferi soluții integrate ce cuprind aplicații mobile, cloud și GIS.

Articol susținut de Essensys Software