Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene Cristian Ghinea a afirmat că oficialii europeni evaluează în prezent capitolul privind reforma pensiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a precizat că obiectivul este un sistem de pensii care să nu falimenteze bugetul de stat, iar fiecare pensionar să ştie când şi cum îi va fi majorată pensia, scrie News.ro.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

„Ce avem acum în PNRR-ul trimis ieri este că vom avea o formulă predictibilă de indexare a pensiilor, astfel încât pensionarii să ştie foarte clar când şi cum le creşte pensia. Deci, nu mai stăm la pixul lui Dragnea, la pixul lui Teodorovici, la diverse pixuri, că vor unii din guvern să câştige simpatie electorală. Va fi o formulă de indexare fixă, într-o nouă lege. Vom avea un proces de recalculare a tuturor pensiilor, pentru că avem 20.000 de procese pe rol cu pensionari care au dat statul în judecată pentru că, dat fiind că au fost momente diferite de ieşit la pensie, au pensii diferite. Deci, asta este iar o problemă sistemică pe care trebuie să o rezolvăm, recalculăm toate pensiile”, a declarat Ghinea, marţi, la Digi 24.

El a mai spus că şi în cazul pensiilor speciale baza trebuie să fie contributivitatea, iar Guvernul asta şi-a asumat.

„La fel, pensiile speciale, care sunt o ruşine dacă mă întrebaţi pe mine. Trebuie puse pe bază de contributivitate şi la asta ne-am angajat. În ce priveşte mult discutata speranţa de viaţă şi creşterea vârstei de pensionare, este o posibilitate voluntară pe care românii o vor avea la dispoziţie. Nu e obligatoriu, e doar pe bază voluntară. Şi este, de fapt, o posibilitate de a-şi prelungi, cei care doresc să rămână. Asta e ce avem acum. Urmează negocierile şi evaluarea. Vom vedea”, a completat ministrul Fondurilor Europene.

Chestionat dacă va mai exista posibilitatea ieşirii la pensie la vârste sub 50 de ani, Cristian Ghinea a răspuns: „Eu sper că nu. Sper că am ajuns la momentul în care să terminăm cu aceste pensionări anticipate, sunt oameni care mai pot munci şi ies foarte devreme şi cred că nu e bine pentru nimeni”.

„Mai e această modă de a ieşi cu ultimul salariu şi avem situaţii aberante în poliţie, magistratură. Trebuie să închidem aceste portiţe pe care cred că şi cei din domeniile acelea le recunosc ca atare”, a mai afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.