Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi ce-și va începe activitatea pe 1 iunie va urmări ”cu ochi de vultur” desfășurarea planului de revenire al UE deoarece ”sunt în joc” 750 de miliarde de euro, a transmis marți Comisia Europeană.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

”Începând de astăzi, Parchetul European este în funcțiune. Acest lucru deschide un nou capitol în lupta contra criminalității transfrontaliere” afirmă un comunicat semnat de vicepreședinta Vera Jourova și de comisarii Johannes Hans și Didier Reynders.

”Statele membre au raportat, doar în 2019, fraude care afectează fonduri UE de 460 milioane de euro. Astfel de activități frauduloase au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, provocând daune economice grave. Acest lucru trebuie să înceteze, mai ales că (pandemia de) Covid-19 a schimbat profund economiile noastre și avem nevoie de fiecare euro pentru revenire”, spune Bruxelles-ul.

”Acum, Parchetul European intră în luptă pentru a întări protecția bugetului UE. Va urmări implementarea NextGenerationEU cu ochi de vultur pentru a se asigura că fondurile vor ajunge în economiile noastre și la cetățenii noștri. Sunt în joc împrumuturi și grant-uri de 750 de miliarde de euro”, se mai spune în comunicat.

"Succesul nostru este o chestiune de credibilitate pentru Uniunea noastră", a declarat fosta şefă a parchetului anticorupţie din România într-o conferinţă de presă de marți, subliniind că înfiinţarea acestei instanţe a necesitat "mai mult de două decenii de discuţii" şi "negocieri politice dificile".

Parchetul European, noul organism de luptă împotriva fraudei în Uniunea Europeană, și-a început activitatea pe 1 iunie, cu mai multe luni de întârziere. EPPO este condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, care este primul procuror-șef european.

Referințe: