Certificatul digital Covid: Lista țărilor UE ce au început să-l emită de pe 1 iunie / În următoarea perioadă o vor face și altele, chiar dacă termenul limită este 1 iulie

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 1 iunie 2021, 13:59 Actualitate | Esenţial


Scanarea unui certificat digital covid
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Sistemul tehnic al certificatului digital al UE privind COVID a fost lansat marți, 1 iunie, iar șapte țări din blocul comunitar au decis să-l utilizeze și să elibereze ”pașapoarte verzi” chiar din prima zi, deși termenul de aplicare al regulamentului este 1 iulie, anunță Comisia Europeană.

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

În urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, încheiat între Parlamentul European și Consiliu la 20 mai, pe 1 mai s-a lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor.

Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârșitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE.

Șapte țări deja emit ”pașapoarte verzi” covid, vor începe și altele înainte de termenul 1 iulie


Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar. Încă de astăzi, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări.

Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare. O prezentare generală actualizată este disponibilă pe site-ul web dedicat certificatului verde digital covid.

Acordul politic de la 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. În paralel, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

UE se va redeschide în această vară pentru vacanțe


„Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens.”

Comisia Europeană le-a recomandat luni statelor UE să-i scutească de măsura carantinei pe rezidenții vaccinați anti-Covid-19 și de teste pe copiii cu vârste sub șase ani, pentru armonizarea măsurilor legate de certificatul sanitar european care va facilita deplasările în interiorul blocului comunitar, relatează Agerpres.

Cum s-a ajuns la certificatul digital pentru libera circulație în UE


La 17 martie 2021, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat al UE privind COVID pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în timpul pandemiei. La 20 mai, colegiuitorii au ajuns la un acord provizoriu.

În paralel cu procesul legislativ, Comisia a colaborat îndeaproape cu reprezentanții statelor membre în cadrul rețelei de e-sănătate, o rețea voluntară care conectează autoritățile naționale responsabile cu e-sănătatea, în vederea implementării tehnice. La 21 aprilie, au fost adoptate specificații tehnice, pe baza orientărilor convenite în ianuarie și actualizate în martie, precum și a unui cadru de încredere convenit în martie. În plus, a fost elaborat un model de proiectare împreună cu statele membre care să faciliteze recunoașterea certificatelor UE privind COVID eliberate pe suport de hârtie.

Portalul UE a fost creat de T-Systems și SAP și este găzduit de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. Acesta permite verificarea semnăturilor digitale conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor fără prelucrarea datelor cu caracter personal. Cheile de semnătură necesare pentru această verificare sunt stocate pe servere la nivel național; prin intermediul portalului, aceste chei pot fi accesate de aplicațiile sau sistemele naționale de verificare din întreaga UE.

Comisia a dezvoltat, de asemenea, programe informatice și aplicații de referință pentru eliberarea, stocarea și verificarea certificatelor, astfel încât să faciliteze implementarea la nivel național; acestea sunt publicate pe site-ul GitHub și sunt utilizate de 12 state membre.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15804 vizualizari

 • -18 (52 voturi)    
  China pe steroizi (Marţi, 1 iunie 2021, 14:07)

  Itsoc [utilizator]

  iar azi UE a anuntat ca va dezvalui miercuri planul pentru portofelul digital si ID-ul unic.

  combinati asta cu pasaportul sanitar, adaugati sistem de credit social si aveti inchisoarea digitala perfecta in care individul nu mai are absolut niciun drept daca nu asculta de Marele Guvern.

  banii vor fi digitalizati si ii vei putea accesa doar daca respecti ce zice Statul si daca iti faci frumos terapia genetica.

  asta pentru inceput, in continuare va trebui sa renunti la dreptul la proprietate, la carne, la masina, la tot. sa traiesti ca o vita in grajd.

  dar totul incepe cu DOAR un certificat vaccinal, adica poti sa ai tbc, hiv, hepatita, important e sa nu ai gripa sa o omori pe mamaie.

  sper ca v-a placut scurta perioada de democratie.
  • +8 (30 voturi)    
   Ce fumezi? (Marţi, 1 iunie 2021, 14:39)

   IonGolanu [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Ce fumezi că vreau și eu? Frumos și cu terapia genetică, poate trăiesc mai mult sau îmi apare un al treilea ochi cu care văd a șasea dimensiune!
  • -3 (29 voturi)    
   sincer mi-a placut (Marţi, 1 iunie 2021, 14:40)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Io mi-am trait traiul ca-s batran. Astia mai tineri si creduli saracii, habar nu au ce pierd si ce-i asteapta :)
   • +1 (19 voturi)    
    hehe (Marţi, 1 iunie 2021, 16:35)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Da cum sa nu-ti placa ca doar e din punctajul de la Moscova!
   • -3 (3 voturi)    
    Bine ca stii dumneata. (Miercuri, 2 iunie 2021, 2:44)

    misescu [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Comentariul dumneavoastra ma duce inapoi, in timp, cam pe vremea inventarii telefonului. Cam tot asa trebuie ca suna un comentariu al celor speriati de amenintarea noii inventii, telefonul.
  • +7 (29 voturi)    
   Nu folosesti Wallet de 5 ani ? (Marţi, 1 iunie 2021, 15:02)

   A78 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Nu folosesti Apple Wallet sau Google Wallet ? E fix același lucru : o aplicație in care îți depozitezi unele chestii ca sa nu le cauți in toate direcțiile .

   Ai votat AUR , nu ai iPhone ...
  • 0 (36 voturi)    
   Șoșocule (Marţi, 1 iunie 2021, 15:06)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Și cam ce așteptări aveai mătăluță pentru 2021 și pentru anii care vor urma? Încă ti-e frică de Bill?
   V-au prostit cu Soros, iar acum îl aveți in cap pe Bill cu cipurile. Te obligă cineva să-ți faci? Nu. Stai acasă si așteaptă-i pensia-n plic, șoșoc mic:)))
   • +2 (18 voturi)    
    El chiar El! (Marţi, 1 iunie 2021, 20:03)

    andr1stE [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    utilizatorul Dogul - avand acelasi rol ca angajatii Elenei Udrea sa faca o treaba de 50 lei pe zi/piza si un bidon de fanta. Il gasiti ca si acum la toate articolele cu certificate/covid si vaccinare. Vocabularul sau este limitat la cateva cuvintre printre care enumeram: sosoc, cipuri, putin, soros, comunist. Aceasta este aria lui de expertiza pentru piza & fanta. Este acompaniat si de unu Miky care te pupa la final.
  • +7 (29 voturi)    
   eu zic sa te ascunzi in munti... (Marţi, 1 iunie 2021, 15:08)

   festina [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   si sa incepi lupta de gherila.

   Sau mai simplu... consulta un psihiatru...:)
  • +2 (28 voturi)    
   ma asteptam de la zombie (Marţi, 1 iunie 2021, 15:54)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   ma asteptam la raspunsurile voastre de mari progresisti, tineri, frumosi si liberi care au 1000% incredere in Guvernul vostru mult iubit.

   Spor la a fi niste oi obediente pentru ca asta veti fi in momentul in care discursul vostru anti-guvern va fi penalizat cu puncte din creditul vostru social.
   Veti contesta GANDIREA UNICA a guvernului? pac, nu mai aveti acces la banii din contul voastru oferit cu marinimie de stapanii vostri.

   ma asteptam sa vad fascisti printre votantii useristi dar comunisti get-beget ma surprinde, mai ales ca Romania are o istorie a comunismului din care tefelistii n-au invatat nimic, se intorc iar si iar la Marele Tatic.

   Acum hai, mascuta sus pe nasuc, vaccinelul, trotineta si profitati de vacanta ca din septembrie inapoi in grajd, asta...apartamentul vostru cu spoturi de lumina.
  • +3 (15 voturi)    
   . (Marţi, 1 iunie 2021, 16:01)

   stoenec1 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Iti recomand sa cauti un job la Times New Roman. Cred ca ai avea mare succes.
  • -6 (14 voturi)    
   Hai afara din UE (Marţi, 1 iunie 2021, 18:17)

   cpt.nemo [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Roexit?
 • -10 (34 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 1 iunie 2021, 14:29)

  Sah [utilizator]

  Sa inteleg ca acest ''certificat'' va trebui reinnoit odata la 6 luni?!
  Vaccinul tine cam 6 luni, asa ca pentru a putea avea un certificat valabil va trebui ca lumea sa se vaccineze cu abonament! ;)
  • +2 (22 voturi)    
   6 luni zici matale (Marţi, 1 iunie 2021, 15:37)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Și cam ce studii ai făcut tu in garsonieră de ți-au ieșit alea 6 luni in cazul eficientei vaccinului? :)))
   Când specialiștii îți spun că sunt cel puțin 6-8 luni, nu înseamnă că sunt fix atâtea, ci că pot fi mai multe. Dar, na, rumânu’ verde dac încearcă el să arate pe aici că le știe pe toate, deși prin RO încă mai mor copii pentru ca părinții ii dau cu chestii toxice-n cap atunci când au păduchi. Țara experților si parerologilor.
   • -2 (16 voturi)    
    6 luni (Marţi, 1 iunie 2021, 18:20)

    cpt.nemo [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    E legea: in 180 de zile expira gunoiul digital. Și studii .. LOL, părerea unor amatori, după cum bate vântul in eprubeta, ca experiența reala ioc
  • -4 (22 voturi)    
   de ce crezi ca e digital? (Marţi, 1 iunie 2021, 15:57)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   pentru ca are termen de expirare, de aia va trebui sa iei mereu noi si noi vaccinuri ca sa manance si big pharma un ban si daca dezvolti vreun efect advers sau vreun cancer, tot big pharma te trateaza, uite, asculta-i pe tinerii frumosi si liberi si ai incredere in Guvernul nostru si in Sf Arafat ca nu i-a mintit niciodata iar aia cu "coruptia ucide" din 2015 pe care o strigau tefelistii era doar ca sa se pozeze la protest sa puna pe facebook, de fapt habar n-aveam de ce s-au dus acolo. dovada ca la nici 5 ani de atunci, tefelistii au 100% incredere in guvernul lor onest si cinstit.
   • +4 (18 voturi)    
    e clar... (Marţi, 1 iunie 2021, 18:26)

    festina [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    esti irecuperabil :)

    Daca vrei musai sa strici hartia, il printezi si,iaca, nu mai e digital :)

    Gandeste-te putin: cine e mai fricos? Aia de s-au vaccinat sau astia paranoici ca tine care vad conspiratii peste tot, big pharma, multinationale, cipare, oculta mondiala, Great Reset etc?

    Nashpa tre' sa-ti fie existenta cu asemenea ganduri...

    Probabil ca daca traiai acu' 2-3 milenii, erai dintre aia carora le era frica noaptea ca nu mai rasare Soarele :)

    Pana una-alta, eu plec maine in Grecia cu barca cu niste cunostinte, pardon... oi vaccinate.
    Tie iti recomand sa-ti arunci telefonul si sa-ti schimbi IP-ul in fiecare zi, ca daca te prind "ashtia" iti scad creditul social ! :)

    Deh, unii cu micile placeri ale vietii, altii cu ganduri funeste.

    Behhh...Behhh
    • +3 (3 voturi)    
     Hmmm (Miercuri, 2 iunie 2021, 1:45)

     Sah [utilizator] i-a raspuns lui festina

     ''Gandeste-te putin: cine e mai fricos?''
     Raspunsul este simplu de dat:
     -cei care au facut boala, apoi au fugit cu spaga sa se vaccineze peste rand, iar acum poarta cate 2-3 masti pe fata cand sunt singuri pe strada sau singuri in masina!! :)))
     -cei care au buzunarele pline de masti si substante de dezinfectat, cei care umbla toata ziua cleiosi pe maini de atata gel pe care il consuma. :)
     -cei care mor de groaza ca sunt persoane care nu vor sa se vaccineze si ii acuza pe acestia ca ii vor imbolnavi de...vaccinati! :))
     PS. Din acceasi frica animalica, ii acuza pe altii ca sunt ''antivaccinisti'', ''sosoci'', ''conspirationisti'', ''teroristi'', etc. chiar daca toti ''antivaccinistii'' sunt vaccinati cu schema obligatorie! ;)
    • -2 (2 voturi)    
     El vrea analog. (Miercuri, 2 iunie 2021, 8:19)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui festina

     Un vaccin care să-l mănânce cu poftă. Îl consumă zilnic și de aceia nu mai poate fi recuperat. La cât consumă(kkt),nu-i suficientă o viață să elimine deșeurile acumulate, care întrate în reacție produc amoniu, hidrogen sulfurat, mirosuri plăcute lui și mediului care-i îndrumă viața.
 • +2 (22 voturi)    
  Vine vara cu surprize pentru șoșoci (Marţi, 1 iunie 2021, 19:35)

  Dogul [utilizator]

  Se vor vaccina și ăia care azi fug de acul lui Bill :)))
  Vara bate la ușă și vine cu libertăți și mai puține cheltuieli pentru cei vaccinați. Cei care vor vrea să vadă și altceva decât grădina maicii domnului vor trebui să scoată din buzunar sute și sute de lei pe teste :))
  Abia atunci vor realiza că au capul gol și-au ascultat degeaba de șoșocari, care i-au speriat că vine cipu :)))
  • +5 (11 voturi)    
   Războinicul anti sosocar (Miercuri, 2 iunie 2021, 1:03)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Noroc ca s-au gândit ăștia să vă subvenționeze "soluția" ca altfel mulți orbecaiati încă "la interior". În rest nu-ți face griji, "doar câinele..". Vad ca tot ești interesat de "libertăți", poate îți pui un pic de pauza în lupta cu sosocarii și lecturezi și altceva. https://www.contributors.ro/pandemia-si-libertatea-ceea-ce-nu-se-poate-negocia/
   • +1 (3 voturi)    
    Adica.... (Miercuri, 2 iunie 2021, 6:54)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

    ..... o revarsare de frustrari, idei desprinse de realitate si platitudini ti se pare interesanta numai fiindca e scrisa de I. Stanomir, profesor de drept ?
    Eu zic sa mai citesti o data (macar...) scrierea respectiva.
    Dar adu pe cineva sa-ti explice ce citesti...
    • +2 (2 voturi)    
     Tovarășul ancorat în "realitate" (Miercuri, 2 iunie 2021, 12:03)

     Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

     Hahaha, eram sigur ca "apare unul întreg" în discutie.
  • +5 (7 voturi)    
   Hmmm (Miercuri, 2 iunie 2021, 1:51)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   ''Sososcii'' nu-au probleme, ei nu traiesc in cusca de frica unui virus...ei gandesc si traiesc liberi!
   Probleme au cei care fug imediat in grajd cand li se ordona si isi pun 3 perechi de masti pe fata si 2 perechi de manusi! :)))
   PS. Vezi ca in avion nu te poti urca decat cu test, vaccinul cu conteaza!
   Nasol, ti-ai luat teapa! :))))
  • +3 (7 voturi)    
   sa spunem corect, (Miercuri, 2 iunie 2021, 2:57)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   meseria ta pe aici e de circotas cu norma tripla. te-ai dat de gol, de mult cutu' cutu', dar pare penibil ca tu incerci sa decizi in locul altora! vezi-ti de viata si lasa lumea sa traiasca cum vrea ea, NU CUM CREZI SI VREI TU. Daca nu stiai se numeste LIBERTATE DE A ALEGE
 • +4 (6 voturi)    
  orwelian taica nu alta (Miercuri, 2 iunie 2021, 12:19)

  spy [utilizator]

  cine a fost bolnav poate sa se plimbe, sanatosii nu....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by