Capitala a depășit pragul de 50% de persoane vaccinate anti-COVID cu cel puțin o doză, a declarat luni prefectul Capitalei, Alin Stoica. El a precizat că aproximativ 560.000 de oameni s-au vaccinat cu ambele doze, dintr-un total de 2,2 milioane de persoane eligibile.

Vaccinarea anti-COVIDFoto: CNCAV

Prefectul Capitalei a făcut acest anunț luni, înainte de ședința Comitetului pentru Situații de Urgență București, care urmează să adopte decizia în care vor fi transpuse măsurile de relaxare a unor restricții ce vor intra în vigoare de marți, 1 iunie.

Astfel, concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală. Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze. Condițiile sunt similare și în cazul competițiilor sportive. De asemenea, vor fi noi condiţii pentru evenimentele private - nunți, botezuri -, creşte gradul de ocupare în hotelurile de pe litoral și se deschid spaţiile de joacă și piscinele. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii la locul de muncă, dacă toți sunt vaccinați și sunt cel mult 5 persoane în același spațiu.

Luni, rata de infectare în Capitală a ajuns la 0,35 la mia de locuitori, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică București.

Prefectul Capitalei spunea vineri că în București se vaccinează zilnic cel mult 14.000 de persoane, în condițiile în care capacitatea în centrele de vaccinare din Capitală este de 20.000.

"Numărul lor ajunsese undeva la 10.000 în urmă cu câteva zile, fapt care era destul de îngrijorător, dar campania de comunicare cred că a început să dea roade şi sperăm să ajungem în aşa fel încât să umplem capacitatea de vaccinare, să ajungem la 20.000", afirma prefectul Capitalei, precizând că până la acel moment se vaccinaseră 1.200.000 de bucureșteni.