Guvernul pregătește un act normativ pentru a putea exporta, contra cost, vaccinuri AstraZeneca rămase nefolosite în România, în condițiile în care românii sunt reticenți la acest vaccin, iar până acum au fost folosite mai puțin de 800.000 de doze din peste 2,4 milioane primite.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi 24 că o parte dintre vaccinurile AstraZeneca vor fi donate, iar altele vor fi vândute.

"Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe. Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

Câte doze de vaccin AstraZeneca a primit România și câte a folosit

Luni, 31 mai, în România ajung alte 559.200 doze de vaccin Vaxzevria, care vor fi distribuite în centrele regionale.

Până în prezent, România a primit 2.438.800 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu 15 februarie au fost folosite 792.026.

De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie 2020, s-au vaccinat 4.299.481 de români, conform datelor transmise duminică seară de către Comitetul de coordonare a vaccinării.