Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca in urmatorul interval de timp, in tara, vremea intra intr-un proces de racire. Totusi, temperaturile se mentin ridicate pentru aceasta perioada, cu maxime de pana la 15 grade. In multe regiuni: Maramures, Crisana si estul Transilvanie, ploua. La munte, vantul a depasit chiar 100 km/h, in zonele inalte a inceput sa ninga, iar maine, in aceste regiuni, va fi viscol. De asemenea, a intrat in vigoare atentionarea cu cod galben emisa de meteologi. Va ploua pe arii extinse, iar cantitatile de apa pot depasi local 25 de litri pe metru patrat si izolat chiar 40 de litri pe metru patrat. Hidrologii avertizeaza ca exista pericol de inundatii in 11 judete.

UPDATE1: Inundatii in localitatea Baia Sprie, judetul Maramures. Un parau din zona s-a revarsat din cauza topirii zapezii si a ploilor. Realitatea TV transmite ca doua gospodarii au fost inundate. Autoritatile sunt in alerta, pe malurile raului au fost asezati saci cu nisip, iar oamenii si-au facut baraje in fata portilor, pentru a impiedica venirea apelor. De asemenea, 50 de case din localitatea maramureana Botiza au fost evacuate. Centrul Infotrafic anunta ca in zona Andrei Saguna, DN 79 este blocat din cauza unui copac. Si in Oradea, o vijelie a pus la pamant mai multi copaci. In judetul Arad, vantul puternic a provocat blocarea temporara a circulatiei pe mai multe drumuri nationale si judetene, precum si intreruperea curentului electric in zeci de localitati din aceasta zona. Rafalele puternice de vant au doborat mai multi copaci. Echipele de interventie au actionat pentru remedierea situatiei, iar traficul a fost reluat. De asemenea, in zona a fost raportata si rasturnarea unui TIR, fara a exista victime. Si in Timisoara, o ploaie cu grindina a facut prapad in mai putin de o jumatate de ora.

Avertizare hidrologica

UPDATE 2: Sambata seara, hidrologii au amis o avertizare cu cod portocaliu pentru judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Timis si Caras Severin. (Cod portocaliu inseamna risc de depasire a cotelor de inundatii). De asemenea, se mentine avertizarea cu cod galben de inundatii in perioada 01 martie, ora 16 - 03 martie, ora 20. Sunt vizate raurile din nordul, vestul si sud-estul Romaniei.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a trimis Avertizare Hidrologica de cod Galaben catre prefecturile judetelor Alba, Arad, Bihor, Hunedoara, Salaj, Satu Mare si Timis.

Avertizare hidrologica

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ploi si vant, valabila in perioada 01 martie, ora 14 - 02 martie, ora 22.

In Maramures, Transilvania, Crisana si Banat vantul va prezenta intensificari, temporar cu viteze de peste 70 - 80 km/h. In aceste zone, in partea a doua a zilei de sambata si in cursul noptii de sambata spre duminica, va ploua pe arii extinse, iar cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 35 - 40 l/mp.

Recomandari pentru conducatorii auto

Centrul infotrafic al Politiei Romane le recomada soferilor care intentioneaza sa traverseze zonele avertizate cu cod galben sa isi pregateasca autovehiculele pentru circulatie in conditii de iarna si sa adapteze viteza la conditiile meteo. Totodata, este necesara pastrarea in mers a unei distante suficiente pentru a putea opri in conditii de siguranta.