VIDEO

Iohannis: Avem un obiectiv foarte precis - construirea României post-pandemice prin PNRR. Sunt foarte mulți bani, circa 80 de miliarde de euro. Forțele politice să iasă din logica de partid și să susțină acest proiect

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 28 mai 2021, 11:03 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis face apel la toate forțele politice să susțină Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spunând că România va primi, în total, 80 de miliarde de euro bani europeni, din care 29,2 miliarde prin Planul de Redresare, și este o șansă uriașă pentru construirea României post-pandemice, care nu trebuie irosită. "Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă", a afirmat șeful statului.Iohannis a spus, vineri, că PNRR este un plan ambițios și o oportunitate pentru construirea României post-pandemice, iar "adevărata provocare de acum începe", pentru că implementarea la timp este absolut esențială. El a făcut apel la forțele politice să susțină acest plan, care "nu are culoare politică", și apel către guvernanți să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât la nivel central să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor și termenele pentru finalizarea reformelor.

Declarațiile președintelui Iohannis:
 • Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului printr-un vot responsabil al majorității partidelor parlamentare, cu o majoritate de două treimi.
 • Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare și reziliență tuturor țărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României.
 • Suntem la mai bine de un an de la debutul pandemiei, care a însemnat în primul rând o criză sanitară fără precedent, dar și o economie masiv afectată. Am depășit împreună o perioadă dificilă, care ne-a demonstrat, o dată în plus, cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase și de finanțări consistente în domenii esențiale.
 • Astăzi ne aflăm într-un moment în care știm că prin vaccinare și imunizarea majorității cetățenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte, așadar, avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice.
 • Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă.
 • România post-pandemică este țara în care, în sfârșit, se investește masiv în infrastructură, se dezvoltă rețeaua de spitale și se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile.
 • România post-pandemică este țara cu școli sigure și dotate modern, cu laboratoare funcționale. Vom investi în rețele de școli verzi, eficiente energetic, precum și în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie și în învățământul dual.
 • România post-pandemică este țara cu administrație digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic și bine dezvoltat, cu noi oportunități de afaceri. O țară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire și combaterea schimbărilor climatice.
 • Pentru a atinge toate aceste obiective, avem nevoie și de un plan coerent, și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă, sub forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, așa-numitul PNRR, prin care vom accesa banii europeni atât de necesari pentru proiecte vitale dezvoltării României.
 • PNRR are două linii majore de acțiune: Investiții și Reforme. Unele nu pot funcționa fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim să stimulăm prosperitatea economică în mod durabil, prin locuri de muncă bine plătite pentru români.
 • 29,2 miliarde de euro prin PNRR și alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru țara noastră în cadrul financiar 2021 - 2027. Vorbim, așadar, de foarte mulți bani aflați la dispoziția României, circa 80 de miliarde de euro.
 • Sumele, deși foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme. Fie că vorbim de sănătate, de educație, de infrastructura de transport, energie, agricultură sau de administrație publică, aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale în viața românilor, îmbunătățiri reale ale nivelului de trai.
 • Se pot finanța astfel reforme de care România are nevoie acută pentru a se dezvolta și moderniza. Este o șansă uriașă, pe care nu avem voie să o irosim.
 • Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un plan ambițios, pe care îl susțin, dar bucuria finalizării lui este doar o bucurie de etapă.
 • Am făcut primul pas, unul important, dar adevărata provocare de acum începe, pentru că implementarea la timp a tuturor componentelor care alcătuiesc acest plan este absolut esențială.
 • Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă, și anume punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse.
 • Împreună, accesând toate aceste fonduri europene puse la dispoziția țării noastre, putem construi proiectul unei generații, care să însemne schimbarea profundă a României. De reușita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societății noastre.
 • Din această perspectivă, acest demers nu are culoare politică, chiar dacă a fost elaborat cu mari eforturi și negociat intensiv la nivel european de actuala Coaliție de guvernare, o Coaliție care înțelege foarte bine care sunt nevoile de dezvoltare ale țării noastre și ce trebuie făcut pentru a ne atinge obiectivele.
 • Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde oricum dincolo de mandatul actualului guvern.
 • Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să șubrezească șansele sale de reușită.
 • Acum este momentul ca toate forțele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate și să susțină cu toate forțele acest efort național.
 • Fac un apel la guvernanți să continue demersurile, inclusiv cele de comunicare, astfel încât la nivel central să fie foarte clare procedurile pentru accesarea proiectelor și termenele pentru finalizarea reformelor.
 • Fac, totodată, un apel către primari, către autoritățile locale, ca imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană să înceapă deja să pregătească și să identifice acele proiecte care se încadrează în condițiile cerute.
 • Este nevoie de mobilizarea tuturor instituțiilor statului, într-un efort administrativ la scară națională fără precedent.
 • Totodată, mediului de afaceri îi revine un rol deosebit de important, în special companiilor care vor fi implicate în proiectele majore de investiții din domeniile cheie ale Planului, precum infrastructura de sănătate, infrastructura de transport sau cea de energie.
 • Efortul conjugat al statului și al mediului privat se va vedea în următoarea perioadă nu numai în ceea ce privește proiectele din PNRR, dar și în absorbția fondurilor europene din programele operaționale pe care țara noastră le va accesa.
 • România post-pandemică nu este doar un concept abstract. Este o oportunitate istorică de a lăsa în urmă ceva durabil și de a fi mai bine pregătiți să depășim orice criză care poate apărea în viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1812 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  iar 80 de miliarde (Vineri, 28 mai 2021, 13:22)

  snowflake [utilizator]

  cand de fapt sunt doar 30
  • +3 (7 voturi)    
   sunt 80 doar daca ... (Vineri, 28 mai 2021, 14:23)

   bcsb [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   ... aici intra si fondurile europene pt perioada 2021-2027 (asta daca le atragem 100%)
  • +1 (1 vot)    
   nu am incredere in Iohannis (Vineri, 28 mai 2021, 17:44)

   lcostea [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   A zis 80 si sunt vreo 29, din care o parte imprumuturi si doar pe PROIECTE.

   M-as fi asteptat sa spuna adevarul despre inflatie si cum pot creste ratele oamenilor.

   Deci doar usr+ pare ca vrea sa spuna adevarul
 • +3 (9 voturi)    
  Isarescu spunea ca banii ioropieni... (Vineri, 28 mai 2021, 14:07)

  newlook [utilizator]

  Isarescu spunea ca banii ioropieni...vin, se plimba prin Romanika si se intorc in Ioropa, de unde au venit.

  Cele 80 de miliarde sunt de fapt ~30, din care ~15 sunt bani imprumutati. Cu restul de ~15 miliarde se vor face studii, expertize, evaluari, se va masura gaura de la covrig, coada la cireasa, etc.
  • -5 (7 voturi)    
   Manole dezinformeaza... (Vineri, 28 mai 2021, 14:37)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   ...in urma lor raman autostrazi, cai ferate, linii de inalta tensiune, scoli, spitale, univ. samd.

   te scot din conditia africana, pe intelesul tau.
   • +1 (5 voturi)    
    Iar 80 ? (Vineri, 28 mai 2021, 16:15)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    de unde o scoate papagalul asta 8o , nu ne-a "esplicat" niciodata , desi a trecut o " peroada" destul de mare de cand se chinuie sa ajute guvernul catzist , dar degeaba !
 • +1 (7 voturi)    
  Apelarea presedintelui la consens national (Vineri, 28 mai 2021, 14:13)

  Dilematic [utilizator]

  in privinta PNRR intocmit si negociat la Bruxelles exclusiv de catre Coalitia aflata la guvernare, trebuia precedata de o colaborare efectiva cu toate fortele politice parlamentare, inclusiv cu cele din opozitie, cu atragerea de specialisti si factori sociali pe plan national.
  Numai o larga participare la conceperea acestui plan national putea asigura consensul, la care apeleaza azi presedintele Romaniei.
  In conditiile in care publicarea, saptamana viitoare, a textului PNRR are loc in perioada pregatirii de catre PSD a unei motiuni de cenzura impotriva Coalitiei PNL-USR-UDMR, avand ca obiect, intre altele, tocmai minusurile acestui plan national intocmit fara participarea opozitiei politice, obtinerea consensului este deosebit de dificila.
 • +3 (5 voturi)    
  guvernatorul a auzit de spiritul de la Snagov... (Vineri, 28 mai 2021, 14:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cand toata clasa politica a fost adusa la aceeasi masa si acelasi numitor comun de singurul leader echilibrat si cu viziune de dupa '89?
  • -3 (3 voturi)    
   Presupun că de aia a luat-o pe Viorica. (Vineri, 28 mai 2021, 15:16)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Să-i deschidă ușa la Snagov.
 • +4 (8 voturi)    
  PNRR va fi shoping guvernamental. (Vineri, 28 mai 2021, 14:45)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Toți mimează, toti se fac ca fac dar de fapt pe nimeni nu intereseaza nimic.
  Incredere in clasa politica Nu exista!
  Pentru aceasta este important cascavalul pentru ca daca au ajuns la el nu mai e interesant PNRR!

  Demagogie cat cuprinde!
  Nimeni nu va face nimic.
  O sansa risipită IAR de Romania!

  Doar va reamintesc de faimoasele declaratii despre refacerea sistemului de irigații prin PNRR.
  Fara niciun proiect, nicio strategie!
  Desenele cu irigatiile sunt la cos!
  Aruncate de UE.
  Care a vazut gogomania& gogomanii!

  Asa ca mai încet cu pianul pe scări!
 • +2 (6 voturi)    
  Pai au (Vineri, 28 mai 2021, 14:46)

  Costi888 [utilizator]

  Plecat cumva coruptii din functiile de conducere sau din teritoriu? Astia vor fi bani aruncati pe geam.. pardon, in buzunarele smecherilot
 • 0 (0 voturi)    
  Sa terminat campania electorala. (Sâmbătă, 29 mai 2021, 21:57)

  dezamagitul [utilizator]

  Romania se construieste singura post-pandemic din inertie , daca nu baga bete in roate politicienii ca ca si pana acum din 1989 incoace. Romaniei i-ar fi mers mai bine fara conducatorii din mafia comunista si postcomunista , una din cele mai perfectionate mafii din lume. Ce mafia italiana sau americana inventatorii mafiei?La noi este tuti del toti ,le poate da lectii la oricine. In Romania mafia este de stat . Cei care muncesc corect si cinstit la privati castiga ma putin decat bugetarii pe bani publici. Posturile bine platite sant date pe baza de clientelism nu prin concurs profesional. Si dupa 30 de ani de la asa zisa cadere a comunismului mai sant inca securisti si tortionari ai detinutilor politici cu pensii mult mai mari decat cei care au muncit si au contribuit corect pentru o pensie infinit mai mica decat a tortionarii lor. Comunismul nu a murit este inca in vigoare nu numai la noi ci si in intreaga lume, pana nu va avea loc un proces ca cel de la Nurenberg al comunismului , acesta va inflori in continuare. Vezi si cazul chinei care a preluat puterea de la americani si rusi . chinezi au umplut lumea de un virus ucigator fara ca cineva sa-i traga la raspundere si sa le ceara daune. Jos comunismul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by