Ministrul Muncii, Raluca Turcan, consideră că sistemul de asistenţă socială din România nu şi-a îndeplinit menirea în ultimele trei decenii, ceea ce a dus la adâncirea inegalităţilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

„După 30 de ani, cu mulţi ani de politică de stânga, asistenţa socială în România e o ruşine. Şi o spun cu mâna pe inimă, întrucât ea este concentrată în mare parte pe nişte beneficii, adică nişte sume de bani care ţintesc sau nu ţintesc spre persoanele vulnerabile, ajută sau nu ajută; cert este că discrepanţele sociale s-au adâncit şi cei săraci sunt şi mai săraci şi vulnerabili, iar cei care au putut să se dezvolte şi-au văzut, practic, singuri de drum, fără implicarea statului”, a declarat Raluca Turcan joi, la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.

În opinia sa, soluţia pentru actualele probleme o reprezintă serviciile sociale integrate.

„Nu poţi să ai asistenţă socială de calitate în România dacă nu ai cu cine să o faci şi am constatat, în urma unei anchete (...), că nu se respectă nicăieri în ţara aceasta articolul din lege prin care trebuie să ai un asistent social la 300 de locuitori. Iar primăriile de multe ori privesc asistenţa socială ca pe o povară (...). Şi atunci, singura soluţie este să intrăm pe servicii sociale integrate, cu finanţare care să urmeze beneficiarii, să avem centre care să permită desfăşurarea serviciilor integrate şi, evident, partea de beneficii să fie rezultată dintr-o analiză mult mai curată a celor care beneficiază de ajutor social”, a explicat Raluca Turcan.

Ea a adăugat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă există „o finanţare fără precedent” pentru partea de asistenţă socială.

„Pe infrastructura socială avem prevăzuţi 100 de milioane de euro, care înseamnă centre pentru persoane cu dizabilităţi, pentru copii şi, de asemenea, sprijinirea economiei sociale”, a precizat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a efectuat joi o vizită de lucru în judeţul Argeş, la Uzina Dacia de la Mioveni, Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş.