​Anul acesta Argentina sărbătorește cea de-a 211-a aniversare a Revoluției din Mai, acea zi fundamentală de când a început țara noastră - în 1810 - să exprime lumii întregi dorința de a se lansa pe calea suveranității, dezvoltării și angajamentului internațional ca o nouă națiune.

Felipe Álvarez de Toledo, ambasadorul Argentinei la BucureștiFoto: Hotnews

În ceea ce privește relația bilaterală dintre Argentina și România, sunt mândru să spun că poate fi descrisă ca fiind excelentă, cu o tendință constantă de creștere în ultimii ani, unde legăturile comerciale reprezintă un factor important pentru stimularea cooperării bilaterale.

Revenind în timp, trebuie să amintesc faptul că primul contact oficial dintre Argentina și România a avut loc acum 141 de ani; acum 90 de ani (în 1931) Argentina și-a deschis prima misiune diplomatică oficială la București. Prin urmare, putem vorbi de 141 de ani de relații diplomatice între țările noastre, una dintre cele mai de durată relații diplomatice dintre două țări separate de mai mult de 12.000 km.

Argentina și România au depășit bariera distanței și au pus bazele unei relații între două țări separate de kilometri de distanță, aparent diferite, dar de fapt cu rădăcini latine comune. Apropo de relațiile comerciale, merită menționat faptul că un volum mare al exporturilor argentiniene către România este reprezentat de alimentele procesate și alimentele preparate de origine animală, în special făina de soia (pelete de soia).

Citricele și altele ocupă locul al doilea în exporturile argentiniene, urmate de tuburile de oțel pentru petrol. În ceea ce privește importurile, principalele produse românești importate de Argentina au fost: componentele pentru vehicule, cazanele și echipamentele electrice, iluminatul electric, echipamentele de semnalizare și îngrășămintele cu azot.

Argentina ocupă locul trei printre partenerii comerciali din America de Sud și a doua țară de origine pentru mărfurile importate în România din această zonă geografică. Este important să subliniem că în ultimii ani agricultura a fost identificată ca o zonă cu potențial ridicat pentru proiecte de cooperare bilaterală și, în acest sens, au avut loc întâlniri și vizite atât cu instituții oficiale de nivel înalt din România, cât și cu sectorul privat local.

De asemenea, putem fi foarte mulțumiți și de realizările fructuoase la mai multe niveluri, precum și cu un număr semnificativ de acorduri bilaterale în diverse domenii.

În prezent, suntem foarte aproape de semnarea altor cinci acorduri bilaterale foarte importante în diferite sectoare, cum ar fi: cultură, securitate socială, tehnologie agricolă, securitate și mediu. Excelenta cooperare politică dintre cele două țări este reprezentată și de crearea, la 11 mai, a Grupului Parlamentar de prietenie cu Argentina în cadrul Senatului României, care ne oferă posibilitatea de a consolida cooperarea și la nivel parlamentar.

De asemenea, merită menționată prezența constantă și în creștere a Argentinei în România prin cultură. Tangoul și muzica argentinienă se bucură de un succes tot mai mare în România.

Există adevărate comunități de tango care se exprimă prin aceste elemente foarte reprezentative ale culturii noastre. Această comunitate, formată din școli românești de dans de tango și pasionați ai tangoului, se întâlnește frecvent și comunică acest dans, organizând periodic evenimente, numite „milongas”, exact ca cele desfășurate în Buenos Aires.

În ceea ce privește prezența literaturii argentiniene în România, este esențială evidențierea potențialului proiectului de traducere „Programa Sur” pentru autorii argentinieni promovat de Ministerul Afacerilor Externe din Argentina.

Astfel, lucrările unor mari scriitori argentinieni au reușit să se apropie de cititorii români, fiind foarte apreciate. Construirea diferitelor puncte de contact și găsirea intereselor comune pentru a aduce oamenii împreună este o funcție diplomatică principală.

Toată experiența acumulată de-a lungul anilor prin numeroase întâlniri diplomatice este o dovadă a durabilității relațiilor noastre bilaterale.

Argentina și România au ajuns la un consens, deoarece au aceleași criterii pentru construirea unei societăți bazată pe principiile democrației și respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a diversității. Ambele țări au dezvoltat o relație diplomatică fructuoasă, alimentată de numeroase comisii mixte, consultări politice, vizite prezidențiale reciproce și reuniuni la nivel înalt.

Ambele țări împărtășesc un angajament puternic față de democrație și valorile sale, precum și respectul față de multilateralism și dreptul internațional și nu există nicio îndoială că sunt națiuni prietene, cu valori comune și o relații bazate pe respect și colaborare reciprocă.

Avem o relație bilaterală excelentă, pe care cu siguranță o vom aprofunda. Ultimul an a fost special din cauza pandemiei, în care activitățile sociale și interacțiunea cu oamenii au fost diminuate și a trebuit să ne concentrăm asupra argentinienilor blocați aici timp de câteva luni ca urmare a acestei situații. Din fericire, toți aceștia au putut să se întoarcă la casele lor și încetul cu încetul au început să-și reia viața.

Abia în 2021, odată cu campania de vaccinare desfășurată de România, s-a putut reveni la o realitate în care situația se înceapă să se stabilizeze. Nu în ultimul rînd, aș dori să reiterez că suveranitatea înseamnă și împreună, unirea forțelor pentru binele comun și cooperare.

Din acest motiv, cred că angajamentul reciproc de a continua consolidarea și promovarea relațiilor excelente pe care Argentina și România le mențin astăzi este o datorie care mă onorează și îmi conferă o mare bucurie.

Felipe Alvarez de Toledo, ambasadorul Argentinei la București.