Ambasada Romaniei se afla pe lista reprezentantelor diplomatice care nu au platit taxele pentru fluidizarea traficului in Londra, avand datorii de 203.740 lire sterline (peste 260.000 de euro), potrivit editiei de sambata a cotidianului The Guardian. In fruntea clasamentului se afla Ambasada americana, care are de platit peste 2 milioane de lire sterline, urmata de reprezentanta diplomatica a Japoniei (peste un milion de lire sterline), a Nigeriei (peste 980.000 de lire sterline), Rusiei (peste 910.000 lire sterline) si Germaniei (peste 800.000 de lire sterline).

Romania figureaza printre primele 20 de state care au astfel de datorii, fiind devansata de tari precum Franta (care are datorii de 263. 200 lire sterline) sau Polonia (care ar trebui sa plateasca 249.000 lire sterline). Tara noastra este urmata de Spania (184.580 lire sterline) si Grecia (181.200 lire sterline). Potrivit datelor furnizate de Regia de transport din Londra, datoriile celor 20 de ambasade se ridica la peste 10 milioane de lire sterline.

De altfel, Ambadasa Statelor Unite sustine ca achitarea a 8 lire pe zi pentru circulatia din centrul capitalei britanice este ilegala, in timp ce Primaria londoneza considera ca aceasta suma reprezinta un tarif pentru un serviciu (descongestionarea traficului) si nu o taxa in sine. Pozitia autoritatilor londoneze este sustinuta si de reprezentantii Ministerului britanic de Externe, care afirma ca diplomatii britanici aflati la post din Norvegia sau Singapore nu sunt scutiti de la plata taxelor de fluidizare a traficului din aceste tari.

UPDATE: In urma publicarii acestui articol, Ambasada Romaniei la Londra a anuntat ca nu va plati aceasta suma, considerand alaturi de celelalte state, ca nu are nicio obligatie in acest sens. Potrivit Conventiei de la Viena, reprezentanta diplomatica are doar obligatia de a plati contravaloarea unor servicii, transmit televiziunile de stiri.