Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a distribuit pe pagina sa de Facebook ”imagini spectaculoase” de pe șantierul drumului expres Craiova-Pitești în zona podului peste Olt.

Podul peste Olt al drumului expres Craiova-PitestiFoto: Facebook / MND

Postarea vine după ce, joi, Drulă a spus că un proiect mare care ar urma să fie gata anul acesta este sectorul din drumul expres Craiova – Pitești între Balș și Slatina.

„Practic la sfârșitul anului, odată cu inaugurarea acestui sector ar trebui ca mergând de la Pitești la Craiova sau de la Craiova la Pitești să nu mai intrăm în localitățile Balș și Slatina. Un mare câștig pentru aceste localități care scapă de un trafic îngrozitor de tranzit, un mare câștig pentru siguranță rutieră”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe organizată de News.ro.

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

  • Lungime: 121 km
  • Viteza de proiectare: 120 km/h
  • Platforma: 22,00 metri
  • Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri
  • Spațiu median: 3,00 metri
  • Acostamente: 2 x 1,5 metri
  • Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

Drumul expres Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova - Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar nu toate tronsoanele au fost până acum contractate.

Tronsonul 3 (31,75km) și Tronsonul 4 (31,82 km) au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar căștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie 2020 - UMB pentru ambele tronsoane.

Contractele au fost semnate în septembrie 2020, dar pentru pentru Tronsonul 4 instanța de judecată a întors decizia. În luna februarie CNAIR a decis din nou să atribuie contractul Lotului 4 către UMB, dar și de această dată au fost depuse contestații.

Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier.

Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele două contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.