Vicepremierul Dan Barna susține că este optimist în privința atingerii pragului de 5 milioane de persoane vaccinate până pe 1 iunie, deși numărul de prime doze administrate zilnic a scăzut sub 30.000 în ultimele zile, iar coordonatorul campaniei de imunizare Valeriu Gheorghiță, a admis săptămâna aceasta că obiectivul este greu de atins.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Eu sunt foarte optimist că vom atinge şi vom trece de 5 milioane, până la 1 iunie. Sunt obiective de etapă pe care le vom atinge. Este o chestiune de zile într-o direcţie sau alta, dar important este ca fiecare dintre noi care înţelegem că nu există altă soluţie decât vaccinarea, să continuăm, să fim activi şi să nu spunem gata, m-am vaccinat, nu mă mai interesează", a afirmat Dan Barna, sâmbătă la centrul de vaccinare de tip drive-thru din Cora Pantelimon Bucureşti.

Declrația vine după ce, joi și vineri, autoritățile au raportat doar puțin peste 28.000 de persoane vaccinate cu prima doză. În aceste condiții, obiectivul devine deosebit de greu de atins, dacă ținem cont că mai sunt 10 zile până la sfârșitul lunii, iar până vineri fuseseră vaccinate cu cel puțin o doză 4.086.224 de persoane în România.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a recunoscut miercuri seară că este puțin probabil ca obiectivul stabilit de premierul Florin Cîțu, respectiv vaccinarea a 5 milioane de persoane până la sfârșitul lunii mai, să poată fi atins.

Până acum, premierul și chiar președintele țării vorbeau de această țintă. Cițu mai spera, cel puțin până marți, când a transmis un mesaj de încurajare a vaccinării - ”5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. România, știu că putem!”.

Potrivit lui Gheorghiță, în schimb, ținta de 5 milioane va fi atinsă ”cu siguranță” în prima parte a lunii iunie. Totodată el a explicat că imunitatea cumulată - imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală - este la circa 35-40%.