Anomaliile pieței muncii. Aproape 40% din absolvenții de învățământ superior de la noi sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 mai 2021, 11:07 Actualitate | Esenţial


Pe piata muncii
Foto: Photoxpress.com
Când Adriana T. a terminat Filologia în 2019, părinții i-au dat o sumă de bani și i-au spus să-și ia o mica vacanță de o jumătate de an și să se distreze, că pe urmă se va angaja într-un post din care nu se știe cât îi va permite salariul să se distreze. ”O dată ești tânără și meriți și tu câteva luni să-ți trăiești tinerețea!”, i-a spus mama. Adriana a vizitat câteva țări, s-a plimbat la mare și la munte, plănuind ca din 2020 să se angajeze. Numai că pandemia i-a tăiat aproape toate speranțele.

”Doar luna trecută am trimis vreo 60 de cv-uri, fără să primesc măcar un răspuns, nu zic de ofertă de angajare”, spune ea. Adriana nu e deloc un caz singular. Deși Statistica ne spune că locurile de muncă vacante sunt în creștere, ele nu cresc pentru că economia generează noi joburi, ci pentru că restricțiile se ridică, iar joburile libere sunt în domeniile care fuseseră închise- turism, horeca ș.a., unde sunt cele mai mici salarii, explică pentru HotNews Cătălin Ghinăraru, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale.

Poți trimite 20 de CV-uri și să nu capeți niciun răspuns, într-adevăr. Dar poate nu le-ai trimis unde trebuie, sau nu le-ai trimis cum trebuie. Mai trebuie avut în vedere și faptul că noi suntem o piață destul de periferică a muncii, unde din păcate sistemul de cunoștințe și relații încă operează foarte bine, spune Ghinăraru.

Potrivit datelor oficiale comunicate săptămâna aceasta de Statistică, numărul locurilor de muncă ne-ocupate în primul trimestru din acest an a fost de 38.400, cu 2800 mai multe decât în ultimele 3 luni din anul trecut. E drept și cu acuratețea acestor cifre am putea avea o problemă. Deși companiile sunt obligate (Conform Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare) să anunțe fiecare loc de muncă vacant apărut ( altfel fiind pasibile de amenzi ridicate), acest lucru nu se întâmplă din diverse motive. Multe companii preferă să-și ocupe joburile libere fără să le mai anunțe autorităților, așa că cifrele livrate de INS corespund mai mult sau mai puțin realității din piață.

”Primăvara și vara locurile de muncă vacante cresc oricum pentru că, în cazul turismului cel puțin, discutăm de locuri de muncă sezoniere. Turismul în sezonul cald este mai consistent decât în sezonul rece, chiar dacă există și turism de iarnă. Unele sectoare nu au avut de ce să scoată locuri noi de muncă pentru că nefiind închise, nu au avut nevoie”, mai spune Ghinăraru.

Există o neconcordanță foarte puternică între logica cererii și cea a ofertei de pe piața muncii


”Există un mismatch , o neconcordanță foarte puternică între cererea și oferta de pe piața muncii. Eu aș spune că între logica cererii și cea a ofertei.

Mă refer la ceea ce cer agenții economic, ce structură de ageți economici există- asta la logica cererii. Când vorbesc despre logica ofertei mă refer la ce au făcut oamenii concret. Oamenii au mers întotdeauna pe ideea de a-și crește gradul de pregătire profesională, numărul de absolvenți de studii superioare la noi a crescut foarte puternic este una din cele mai mari creșteri din zona Centrului și Estului Europei. Numai că piața muncii nu a oferit astfel de locuri de muncă pentru a corespunde acestor absolvenți” , crede Cătălin Ghinăraru.

Aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate

El a realizat o lucrare de cercetare pentru una din administrațiile publice din țară. unde a arătat că, din nefericire cea mai mare parte a absolvenților de studii superioare din România, în momentul de față se concentrează în sectoare ale administrației publice. Deci aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate.

Trebuie spus că aproape 60 la sută din forța de muncă în general lucrează în sectoare care nu au de-a face cu studiile superioare: prin Horeca, depozite, retail, alte servicii, tot felul de lucruri de genul ăsta.

Există într adevăr această neconcordanță foarte foarte puternică între structura economiei care determină structura cererii de muncă până la urmă și structura ofertei de muncă, ceea ce intră pe piață. Și repet, oferta de forță de muncă cu studii superioare s-a canalizat spre zone ale administrației publice, o zonă care contribuie la formarea PIB prin consumurile finale.

Acest segment al ofertei de muncă, a celor cu studii superioare și care e un segment scump ar trebui canalizat spre segmente care să aducă foarte multă valoare adăugată. Câtă valoare adăugată se produce în administrația publică? Câtă productivitate au cei care lucrează acolo? Foarte greu de spus. Care e output-ul acolo? Pentru că, dacă vrei să măsori productivitatea, trebuie să măsori output-ul pe lucrător sau pe oră lucrată. Nimeni nu a reușit să măsoare cu mare rigoare productivitatea efectivă a unui angajat dintr-un serviciu administrativ.

Și mai e ceva, crede expertul român: datorită modului în care e calculată la noi indemnzația de șomaj care o face să fie absolut neatractivă, multe persoane care își caută un loc de muncă nici nu se înscriu pentru a primi acea indemnizație pe alocuri, ridicolă.

Dealtfel, în revista The Economist din această săptămână, România este citată într-un articol ca fiind țara în care există indemnizații sociale de doar 140 de lei (35 de dolari). Cum să trăiești cu asemenea sume o lună de zile? Te costă mai mult efortul de a-i obține, probabil.
Există voci care vorbesc despre vina sistemului de educație care nu reușește să coreleze oferta de locuri de muncă cu cererea. “E riscant!,”, spune unul dintre foarte puținii experți idependenti din piața muncii. “Suntem totuși într-o economie capitalistă în care nu poți planifica totul. Poți face niște tendințe, dar și acestea pot fi afectate de șocuri exogene aleatoare, cum a fost depresiunea din 2007-2010. Irlanda a fost printre cei care a investit inclusiv bani europeni în calificarea muncitorilor în construcții. Au investit enorm de mulți bani! Și, ce s-a întâmplat? A venit criza si timp de câțiva ani întregul sector a fost în depresiune!”, spune expertul citat.

Problema esențială la noi este că numărul de locuri de muncă generate de economie, mai ales cele bine plătite și cu perspective de carieră sunt reduse. “Numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicită studii superioare crește mult mai lent. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic între ceea ce oferă economia reală și ceea ce vin să ofere generațiile care intră pe piața muncii și care au calificări tot mai înalte”, explică cercetătorul român.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16486 vizualizari

 • +25 (37 voturi)    
  in Administratie 90% au studiile la Spiru Haret (Sâmbătă, 22 mai 2021, 11:12)

  Gryphus [utilizator]

  de ce? pt ca aveau nevoie de o diploma ca sa le creasca salariul pt ca asa a facut PSD legea
  • +12 (22 voturi)    
   trist, dar adevarat (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:32)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   trist, dar adevarat. Mergeti in sud sa vedeti 90% din angajatii primariilor ca au Spiru la acte! Dar si in invatamant, mai ales la tara, e jale cu astia cu diplome de Spiru!
   • +2 (2 voturi)    
    statul la stat.. (Duminică, 23 mai 2021, 15:16)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui andimi

    Cat timp alegatorul nu cere mai mult, primaria nu va oferi mai mult.
  • +15 (17 voturi)    
   Fabrici de diplome (Sâmbătă, 22 mai 2021, 14:24)

   mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   La finante . toate ghiseistele fac facultatea la Spiru Haret . Dai banu , iei diploma si apoi ridici pretentii . Invatamantul este axat pe nevoile profesorilor , sa fie cati mai multi studenti si implicit cat mai multe posturi . Inclusiv la stat este o cifra de scolarizare enorma . De ce nu se face un studiu din care sa rezulte ce procent dintr-o specializare se angajeaza in acel domeniu si apoi locurile in domeniile fara cautare sa fie reduse drastic . Dar cine sa faca ? Ministrul este prizonierul sistemului , facand orice sa fie bine perceput de corpul profesoral , parlamentarii sunt in mare parte absolventi ai unor facultati obscure si dascalii adevarati sunt tot mai putini si nu pot indrepta acest sistem putred .
 • +10 (16 voturi)    
  Daca fata mea termina Fifilogia era la munca deja (Sâmbătă, 22 mai 2021, 11:18)

  bornwhite [utilizator]

  La concurenta de 0.1 pe loc si perspective de viitor de 10 ori mai mici, mai ca nu as fi trimis-o sa se odihneasca dupa atata rupt spatele la invatat.
 • -7 (17 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 22 mai 2021, 12:02)

  cartograful [utilizator]

  ia faceti o comparatie si cu alte tari. Prin natura lor majoritatea slujbelor bugetare presupun studii superioare. Pt. ca presupun, guess what, administratie/management, medicina, invatamant.
  • +7 (17 voturi)    
   comparatia e (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:54)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   ca in tarile dezvoltate nu se dau salariile dupa diploma sau doctorate ci dupa importanta muncii.

   o alta ar fi ca marea majotitate a functiilor bugetare nu necesita studii superioare. spre ex pentru procesatorii de hartii daca ai facultate nu te angajeaza pt ca esti supracalificat.

   ma rog, daca ti-ai pierdut viata numai muncind si locuind in romania este greu de inteles cum este in alte parti ale lumii.
 • +7 (15 voturi)    
  toti la stat (Sâmbătă, 22 mai 2021, 12:22)

  nash pandelica [utilizator]

  se inghesuie la stat. ca stai si iei banu' ! pai !
 • +9 (21 voturi)    
  Calitatea absolventilor (Sâmbătă, 22 mai 2021, 12:41)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Calitatea absolventilor de invatamant superior ii face apti mai ales pentru munci „la stat”, ca bugetari, unde incompetenta, taiatul frunzei la câini si salariile nesimțite sunt ubicue. La privat, trebuie sa fie buni profesionisti si sa pună osul la treaba. Or, atât timp cat universitățile românesti nu mai sunt clasate nici macar in primele 1000 din Europa (exceptie UBB), cam ce fel de absolventi avem? Ce poate produce corpul didactic de la o taraba universitara cum e cea din Iasi, cu un corp didactic pe masura rectorului pe care si l-au ales („specialistul” și colegul lor, Tudorel Toader, cel devenit faimos prin doctoratele acordate care s-au dovedit plagiate grosolane)?
  • -3 (21 voturi)    
   Pe logica ta (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:35)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Calitatea celor din privat e la fel de proastă a celor de la stat, din moment ce muncitorimea privată e absolventă a acelorași universități mediocre.
 • 0 (14 voturi)    
  Studii superioare gratuite. De ce? (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:09)

  MDK [utilizator]

  Atata timp cat statul subventioneaza invatamantul superior aceasta situatie se va repeta la infinit. Romania trebuie sa inteleaga ca nu toti trebuie sa fie doctori sau ingineri. Ideea este ca daca statul(de fapt noi platitori de taxe) sustinem in scoala 15 ani o persoana, mi se pare normal ca aceasta sa lucreze la stat cel putin 3 ani pe salariul minim. Pai ce facem aici pregatim doctori si ingineri pe banii la “fraieri” ca pe urma sa se angajeze tot la “stat” pe salarii grase ori sa plece cu experienta (data de statul roman) in franta,germania etc. si sa se planga pe acolo ce rau e in Romania.
  • +8 (12 voturi)    
   Studii superioare gratuite (Sâmbătă, 22 mai 2021, 15:13)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui MDK

   pentru ca in spate este in sistem care suge bani de la buget, sunt "profesori" care au posturi pe viata si predau materii la un nivel de acum 50-70 ani. Daca doriti ca invatamantul sa nu mai fie finantat de la bugetul de stat, atunci tot sistemul trebuie schimbat din temelii, managemntul privat trebuie introdus in universitati, o multime de oameni dati afara, profesorii sa isi compuna singuri cursurile in asa fel invat sa fie atractive pentru studenti, iar acestii sa se inscrie la fiecare din ele dupa modelul american. Nu ai destui studenti, esti un profesor prost si trebuie sa te adaptezi. Iar partea cu lucratul la stat e cea mai mare aberatie din catre am auzit. Satul roman nu ofera locuri de munca nici macar pentru 10% din potentialii abasolventi, iar majoritatea locurilor de munca se dau pe pile si relatii. Absolventii pleaca pentru ca se lovesc de realitatea dura a pietii muncii:dupa 5 ani de facultate, nu ai nici un suport de la stat si te vezi nevoit sa servesti pe la mese sau sa faci livrari la domiciliu pe bani foarte putini. Si atunci, nu mai bine iti cauti de lucru in strainatate, la o firma care are curaj sa angajeze si oameni fara experienta pentru ca le pune clar in contract clauze de plecare? In Romania nu e rau, dar nu a existat pana acum o preocupare a politicienilor de a face o strategie pe termen lung pentru a integra peste 90% din tineri si de a-i tine in tara. Din cand in cand, vin alegerile, zbiara unii sus si tare si gata, pentru inca 3.5 ani nu mai auzi nimic pe subiectul asta.
 • +11 (17 voturi)    
  Adriana e norocoasa (Sâmbătă, 22 mai 2021, 13:33)

  andimi [utilizator]

  Adriana e norocoasa, 99% e din familie cu bani si posibilitati (asta daca povestea nu e inventata)! Ce familie din tara asta isi permite sa dea copilului absolvent banuti sa se distreze juma de an?
 • +3 (3 voturi)    
  Numai pentru cei alesi (Duminică, 23 mai 2021, 0:42)

  gigilu [utilizator]

  Pai nu-i viata-i cea mai dulce la stat? Hartia sa traiasca. Sa scrie pe ea ca esti absolvent de facutati.Cu o diploma in buzunar si cu anumite relatii si cunostinte esti rezolvat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by