Mii de oameni participă sâmbătă la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc - cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România și primul după ridicarea restricțiilor de către guvern.

Pelerinajul de la Sumuleu CiucFoto: Agerpres

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, iar autoritățile spuneau că aşteaptă ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000, sâmbătă și duminică.

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, spunea că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii au pus la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin. La faţa locului sunt prezenţi peste 150 de voluntari, care îi vor ajuta pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta tradiţia şi au ajuns deja la altarul în aer liber sau urmează să ajungă, înainte de a urca muntele făcând o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, scrie Agerpres.

La ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu. Liturghia de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc. Slujba va fi transmisă online, pe o aplicaţie dedicată, pe reţelele de socializare, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.

Pentru ca la plecarea de la locul pelerinajului să nuse producă aglomeraţie, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios care descrie Drumul Crucii, astfel încât o parte dintre pelerini să mai rămână o vreme în zonă.

La fel ca în fiecare an, primăria a impus restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din oraş şi a indicat locurile de parcare a autovehiculelor. În acest an, în ziua pelerinajului este interzis comerțul de orice fel, atât în zona publică (pe carosabil şi pe trotuar ), cât şi pe domeniul privat, atât în exterior cât şi în incinta curţilor sau clădirilor de pe străzile Szek, Ion Căianu, Şumuleu Mic şi Câmpul Mare, care vor fi folosite de pelerini pentru a ajunge la locul unde se va oficia Liturghia.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost mobilizaţi sute de jandarmi, poliţişti, pompieri, echipaje SMURD şi de la Serviciul de Ambulanţă, salvamontişti sau voluntari de Cruce Roşie.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor.

Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis. În curtea bisericii s-au adunat totuşi numeroşi credincioşi, iar unii dintre ei au urcat până în şaua muntelui Şumuleu şi au ascultat de acolo slujba de Rusalii, în faţa altarului în aer liber, de la care nu oficia niciun preot.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.