DNA anunţă că 8 persoane au fost reținute, iar alte 9 sunt plasate sub control judiciar în dosarul care vizează alocarea frauduloasă a 45 de locuinţe de stat, aflate în zona centrală a Capitalei. Conform procurorilor, sunt implicați un notar și funcționari publici, fiecare persoană implicată avea un rol bine determinat în operaţiune, iar mita pentru atribuirea unei locuințe varia între 3.000 şi 210.000 de euro, în funcţie de numărul locuinţelor vizate.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Conform DNA, au fost reținute 8 persoane fizice, pentru infracțiunile de: constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, dare de mită, fals (comise în forma autoratului şi a complicităţii). Alte 9 persoane au fost plasate sub control judiciar, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Sunt urmărite penal Victoria Belivacă și Alexandrina Vraicu, angajate la SC Titan SA (fostul ICRAL), pentru mai multe infracţiuni de luare de mită și Ludmila Dima, notar public, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă (săvârşite în forma autoratului şi a complicităţii).

Procurorii spun că în perioada 2018 - 2020 cinci dintre persoanele vizate ar fi constituit un grup infracţional la care ulterior ar fi aderat şi alte persoane şi care avea ca unic scop obţinerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moştenitori, aflate în Bucureşti şi care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului.

Procurorii precizează că cei vizați ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a Primăriei Bucureşti sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuinţă, în numele AFI (Administraţia Fondului Imobiliar) şi al unui notar public.

Ulterior, ar fi fost identificate persoanele dornice să intre în posesia acestor locuinţe, de la care suspecții ar fi cerut şi primit, în funcţie de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro şi 210.000 euro (pentru mai multe contracte).

În cadrul acestui grup, fiecare membru avea un rol bine stabilit. De exemplu, unul dintre inculpaţi trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să ţină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceştia să depună şi să ridice documente la/de la diverse instituţii, să încaseze de la aceştia sumele de bani pretinse şi să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa.

Una dintre beneficiare ar fi şi Ludmila Dima, care ar fi dobândit 6 locuințe, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro.

O parte din informaţiile referitoare la diverse imobile şi persoane, precum şi cheile de acces în imobile le-ar fi fost oferite membrilor grupului, contra unor sume de bani modice, de către cele două angajate ale ICRAL.

Şapte dintre suspecții reţinuţi urmează să fie duși la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.