​Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat joi inadmisibilă cererea europarlamentarului Cristian Terheș care a cerut condamnarea României pentru instituirea măsurilor de carantină, anunță AFP.

Cristian TerhesFoto: Captura YouTube

„Nivelul de restricții impuse asupra libertății de mișcare a reclamantului nu ne permite să considerăm că măsura de carantină generală impusă de autorități a constituit o privare de libertate”, a decis Curtea.

„Măsura atacată nu poate fi asimilată unei măsuri de detenție la domiciliu”, a subliniat aceasta, judecătorii respingând cu unanimitate de voturi solicitarea europarlamentarului român.

CEDO notează, de asemenea, că reclamantul „nu a fost supus supravegherii individuale de către autorități”, nu a fost „obligată să locuiască într-un loc înghesuit”, a putut „stabili contacte sociale” și să-și părăsească casa „din diferite motive”.

Prin urmare, el nu a putut „invoca dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la libertate”, a concluzionat CEDO.

Cristian-Vasile Terhes, fost preot greco-catolic, a fost ales în Parlamentul European în 2019 pe lista PSD. Acesta a părăsit în 2020 familia social-democraților europeni (S&D) pentru grupul ECR (al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni).

Terheș a sesizat inițial instanțele din România, considerându-se victima unei „rețineri administrative” din cauza carantinei generale care a limitat ieșirile din casă în primăvara anului trecut, pe durata perioadei de urgență.