25 de poliţişti de la IPJ Sibiu sunt anchetaţi pentru corupţie, după ce ar fi primit mită, mascată sub forma unor sponsorizări pentru echipa de fotbal a Poliţiei. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că ancheta reprezintă "intenţia" Ministerului "de a curăţa pădurea de uscături".

HotNews.roFoto: Hotnews

Un număr de 17 percheziţii au loc miercuri într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi 25 de agenţi de poliţie din IPJ Sibiu, și, totodată, sunt puse în executare 33 de mandate de aducere şi 3 ordonanţe de predare înscrisuri şi medii de stocare. Agenții ar fi primit mită, mascată sub forma unor sponsorizări pentru echipa de fotbal a Poliţiei. Procurorii vorbesc despre 115 acte de luare de mită şi peste 100 de persoane care ar fi oferit.

”La data de 20.02.2019 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal cu nr. 192/P/2019, cauză în care s-a efectuat iniţial urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită şi respectiv luare de mită, favorizarea făptuitorului, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de agent de poliţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancţiune”, contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie.

Lucian Bode a declarat că Ministerul de Interne, prin Direcţia Generală Anticorupţie, a demarat ancheta de la Sibiu, iar prin astfel de acţiuni, "curăţând sistemul de la bază la vârf, Poliţia Română va avea, în final de câştigat".

"Noi, MAI, ne facem curăţenie în propria ogradă. Am spus de la început că sistemul imunitar al MAI trebuie să fie unul funcţional, ceea ce se vede astăzi (..) că s-a realizat la Sibiu cu cele 17 mandate de percheziţie, 33 de mandate de aducere pentru cei 25 de poliţişti nu este altceva decât intenţia noastră de a curăţa pădurea de uscături. Suntem 129.000i de angajaţi în toate structurile MAI, sunt aproximativ 49.000 de poliţişti şi evident că sunt şi astfel de situaţii şi aşa cum am procedat la Secţia 16, unde tot la solicitarea noastră s-a demarat procedura (...) la fel cum s-a întâmplat la Suceava, celebrul caz de corupţie de la Serviciul de permise, la fel şi aici, acest caz a fost documentat foarte mult timp şi sigur, rămânând la prezumţia de nevinovăţie, astăzi au fost aduşi în faţa instanţei. Nu tolerăm nicio abatere de la regulamentul Poliţiei Române. Dacă noi nu suntem un exemplu în societate şi vrem în permanenţă să transmitem siguranţă şi încredere va fi greu să demonstrăm acest lucru când avem astfel de elemente”, a afirmat Lucian Bode, miercuri seară, la Antena 3, potrivit News.ro.