Ploi torențiale, cu descărcări electrice și vânt puternic, vor fi în toată țara până vineri dimineață, iar 27 de județe sunt vizate de avertizări cod galben și portocaliu emise de meteorologi.

alerte meteo 19 maiFoto: ANM

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, de miercuri, de la ora 17.00, și până vineri, la ora 11.00, vor fi ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică în special în Transilvania, în Maramureș și în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali. Se vor înregistra ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Pentru aceste zone a fost emis cod galben.

Meteorologii spun că astfel de fenomene se vor semnala și în restul țării, dar în intervale mai scurte de timp.

Pentru acelaşi interval, pentru Banat şi Crişana și pentru zona de munte a fost emis cod portocaliu. Vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40-50 l/mp şi izolat 70 l/mp. La altitudini de peste 1700-1800 m, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 şi 140 cm, mai afirmă meteorologii.