Noi termene pentru recensământul populației și locuințelor - Proiect pe masa Guvernului

de C.P.     HotNews.ro
Marţi, 18 mai 2021, 19:28 Actualitate | Esenţial


Recensamantul populatiei si locuintelor
Foto: INS
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de OUG privind recenzarea populației și locuințelor. Recensământul ar fi trebuit să se desfășoare în 2021, însă din cauza pandemiei cu coronavirus, întregul calendar a fost modificat, urmând ca acțiunile necesare să se desfășoare pe parcursul anului 2022. Actul normativ se bazează și pe decizii ale Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor. Prin noul act normativ este modificat momentul de referință al recensământului din 1 mai 2021 în 1 decembrie 2021. Ultimul recensământ a avut loc în 2011.

Noul calendar:
 • Instruire recenzori: ianuarie – februarie 2022;
 • Preluare date din surse administrative și populare bază de date RPL2021: 1 februarie – 13 martie 2022;
 • Auto-recenzarea (metoda CAWI): 14 martie – 15 mai 2022;
 • Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față-în-față (cu ajutorul tabletelor): 16 mai – 17 iulie 2022.

Decizii ale Comisiei centrale pentru recensământul populației și locuințelor:

 • 1) Momentul de referință al RPL2021 va fi modificat din 1 mai 2021 în 1 decembrie 2021
 • 2) Termenele activităților și subactivităților din cadrul Programului general de organizare și efectuare a RPL runda 2021 se vor actualiza în consecință, urmând a fi aprobate de Comisia Centrală pentru recensământul populației și locuințelor din România în anul 2021 (CCRPL2021).
 • 3) Bugetul pentru activitățile decalate va fi actualizat și se vor întreprinde demersurile necesare pentru revizuirea cadrului legal astfel încât bugetul pentru anul 2021 să fie suplimentat cu cuantumul sumei prevăzută a fi alocată în anul 2020 din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

Momentul de referință este decalat la 1 decembrie 2021, ca urmare a modificărilor de termene ale celorlalte activități prevăzute în calendarul de pregătire și efectuare a RPL 2021.

Având în vedere că momentul de referință și perioada de colectare a datelor RPL 2021 sunt strâns legate, este necesar ca, pentru acuratețea datelor furnizate de populație intervalul de timp dintre cele două să fie cât mai redus, nealterându-se astfel calitatea răspunsurilor din cauza “efectului de memorie” și fără ca perioada de desfășurare a RPL 2021 să se suprapună cu recensământul general agricol care este în plină desfășurare, se preciează în nota de fundamentare.

De asemenea este decalată și cercetarea statistică postrecensământ din perioada noiembrie-decembrie 2021 în perioada iulie-august 2022.

Potrivit notei de fundamentare, se impune revizuirea calendarului "întrucât evoluția ascendentă a numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 a impus mutarea/decalarea colectării datelor pentru recensământul general agricol într-un anotimp prielnic realizării interviurilor față în față în spațiu deschis ca măsură de prevenție a răspândirii virusului și protejare a populației, respectiv în perioada mai-iulie 2021, ceea ce a determinat, implicit, mutarea/decalarea termenelor pentru colectarea datelor și pentru recensământul populației și locuințelor, respectiv în perioada februarie – iulie 2022, precum și mutarea momentului de referință al RPL2021 la data de 1 decembrie 2021".








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2800 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  idiotilor (Marţi, 18 mai 2021, 19:59)

  ras-putin [utilizator]

  in anul de gratie 2022 voi inca intentionati sa mai faceti recenzii din poarta in poarta? asta e digitalizarea pt voi? ca trimiteti o armata de frecatori de menta cu tablete?

  dati macar posibilitatea persoanelor sa-si completeze datele online, fara "interviuri" in pragul usii.
  • 0 (0 voturi)    
   Total de acord cu dvs. (Miercuri, 19 mai 2021, 2:00)

   Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

   Iata cum s-a facut intro tara "ca afara" (Canada, nu e in UE pentru carcotasi).
   Am primit o scrisoare de la Guvernul Federal (si aici functioneza Posta ca in SUA adica scrisoare in special de la autoritati ajunge la timp alfel este considerata .crima de inalt nivel) adresata locuintei (nu propietarului). Scrisoare era semnata de Seful Statician al Canadei.
   Era o invitatie bi-linguala (cu "Please complete it by May 11, 2021/Veuilez y respondre d'ici le 11 mai 202) cu un code de 16 cifre grupate cate 4.
   Aveai cateva optiuni :
   - completare online
   - pentru intrebari erau 2 numere de telefon ambele gatuite, unul fiind pentru persoane fara auz (surde)
   - daca preferai o hirtie tiparita cu intrebari ti se dadea un alt numar de telefon gratuit.
   Prin lege raspunsurile trimise sunt tinute confidentiale.
   Simplu si paractic. Iti lua max. 10 minute (on-line). Nu e treaba guvernului sa se ocupe de asa ceva.
  • -1 (1 vot)    
   Idioti in cazul asta sunt altii (Miercuri, 19 mai 2021, 10:40)

   SerjK [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

   Idioti sunt doar cei care se dau destepti si nu citesc.
   Pentru ca exact asa va fi: toti cei care doresc isi vor completa singuri datele, iar recenzorii cu tablete vor merge in partea a doua a anului la cei care nu se inregistreaza singuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by