Începând de miercuri, toți elevii din Capitală vor reveni în bănci, după ce Comitetul pentru Situații de Urgență București a decis marți punerea în aplicare a ordinului miniștrilor Educației și Sănătății de redeschidere în totalitate a școlilor.

scoalaFoto: Max Fischer/ pexels.com

Decizia Comitetului pentru Situații de Urgență București

  • Art. 1 - Începând cu data de 19.05.2021 la nivelul unităților de învățământ din municipiul București activitățile didactice se pot desfășura cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitatea de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, conform Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV – 2, cu modificările și completările ulterioare.
  • Art. 2 - Inspectoratul Școlar al Municipiului București asigură aducerea la cunoștință a prezentei hotărâri directorilor unităților de învățământ, care vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri. Art. 3 - Prezenta hotărâre va fi transmisă, prin grija Secretariatului Tehnic Permanent, membrilor Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea punerii în aplicare și către DSU, conform art.23 lit.e) din OUG nr.21/2004, pentru informare. Totodată, se va aduce la cunoștința publicului prin publicarea pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Municipiul București.

Rata de infectare în București a ajuns marți la 0,89, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică.

Luni seară a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătăţii prin care se stabilește că scenariul conform cărora funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta, atunci când rata de infectare dintr-o localitate scade sub pragul de 1 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii, indiferent de clasă, merg la școală în format fizic.

Astfel, după ce a fost emisă și decizia Comitetului pentru Situații de Urgență București, începând de miercuri, toți elevii din București, inclusiv cei care până acum au făcut școala online, adică clasele V-XI (cu excepția clasei a VIII-a, care deja face cursuri față în față și clasele a XII-a și a XIII-a), vor putea reveni fizic la școală.

Pot face în continuare ore online:

  • Elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical. Este vorba despre preșcolarii/elevii diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
  • Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Pentru preșcolarii/elevii menționați, conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că teama excesivă de boală din partea părintelui sau a copilului poate fi trecută în categoria "vulnerabilități”, astfel că acei copii pot rămâne în continuare acasă, să învețe online, iar școala este obligată să îi asigure accesul la educație.