Un fost pădurar, dat afară şi condamnat pentru furt de arbori din pădurea pe care o avea în grijă, conduce Serviciul Teritorial Bihor al Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate, scrie Bihoreanul. De asemenea, șeful Agenţiei ariilor protejate din Bihor, Remus Raţ, este cercetat și pentru braconaj.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform publicației locale citate, Remus Raț a fost numit cu delegație, în urmă cu mai bine de doi ani, la conducerea Agenţiei ariilor protejate din Bihor, fără vreun examen sau interviu. El a fost condamnat penal în trecut pentru tăiere ilegală de arbori şi furt silvic, iar de când conduce instituţia este cercetat și pentru braconaj.

Remus Raţ şi-a început cariera ca pădurar la Ocolul Silvic Silvegru din Beiuş al Episcopiei Greco-Catolice. A lucrat acolo în perioada 1 martie – 30 octombrie 2006, dar a fost dat afară după ce polițiștii l-au prins că, împreună cu trei amici, a tăiat mai mulţi arbori din pădurea pe care o avea în gestiune.

Cum, odată cu trecerea anilor, pentru pedeapsa încasată a intervenit reabilitarea şi aceasta i-a fost ştearsă din cazier, Raț a ajuns la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate Bihor, unde, după un concurs organizat în februarie 2019, la care a fost singurul participant, a fost angajat pe un post de consilier principal. Două luni mai târziu, în aprilie 2019, a și fost propulsat şef al Serviciului Teritorial.

Remus Raț este cercetat însă din nou de polițiști, după ce ar fi fost prins împușcând o căprioară pe un fond de vânătoare din Finiş, unde primise autorizaţie să împuşte doar mistreţi, scrie Bihoreanul.

Contactat de publicația locală, Raț s-a declarat "total nevinovat".

Înfiinţată în 2016 şi funcţională din 2019, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), subordonată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, răspunde de parcurile naţionale şi rezervaţiile României, având servicii teritoriale în toate judeţele, inclusiv în Bihor.