Scenariul cel mai probabil privind evoluția pandemiei Covid-19 în România este ca lucrurile să continue să se îmbunătățească, iar bilanțul infectărilor să scadă, a declarat la RFI vicepremierul Dan Barna. El a spus că Executivul pregătește ”materiale de comunicare” pentru a încuraja populația să se vaccineze, mesaje care ”apoi să fie distribuite de fiecare în bula lui”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dan Barna spune că scenariul cel mai probabil este, dată fiind și perioada de vară, ca lucrurile să continue să se îmbunătățească, cifrele să scadă, dar lucrul acesta este posibil în măsura în care sunt respectate restricțiile existente și crește numărul persoanelor care se vaccinează.

Întrebat cum va fi accelerat ritmul vaccinării, în condițiile în care mai puțin de jumătate din cifra zilnică reprezintă persoane aflate la prima doză, vicepremierul a răspuns: ”Faptul că avem o medie de 100.000 de vaccinuri pe zi este un lucru bun și important, dat fiind că am pornit de la câteva mii și cifrele au tot crescut. Este clar o necesitate și se întâmplă lucrul acesta chiar în aceste zile, deja, de câteva săptămâni, de schimbare a strategiei campaniei naționale de vaccinare, adică în momentul de față campania de vaccinare trebuie să meargă mult mai aproape de cetățean, mult mai aproape de ușa și poarta omului (...) și lucrul acesta se întâmplă, ajungând cu mesajul aproape de poarta lor. Așa cum în campania electorală, primarii și consilierii mergeau din poartă în poartă și le cereau cetățenilor să-i voteze, tot așa, le-am cerut colegilor primari, prefecților, să meargă din nou din poartă în poartă ei și colegii lor și să le spună oamenilor nu votează-mă, ci vaccinează-te”.

Chestionat dacă va exista o campanie oficială de comunicare pe tema vaccinării anti-Covid, Dan Barna a spus că în aceste zile în guvern se lucrează la materiale de comunicare, "care apoi să fie distribuite de fiecare în bula lui".

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, marţi, o şedinţă pe tema campaniei de vaccinare la care vor participa premierul Florin Cîţu, cei doi vicepremieri, dar şi mai mulţi miniştri.

Conform informațiilor transmise luni seară de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), de la începutul campaniei, 3.963.176 persoane au fost vaccinate. Guvernul și-a propus o țintă de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.